Jarski barszczyk ukraiński

W Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami.

Jarski barszczyk ukraińskiJarski barszczyk ukraiński
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3–4 duże buraki ćwikłowe
  • 2–3 średnie marchewki
  • ¼–½ selera korzeniowego
  • 1–2 cebule
  • 1–2 pory
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ główki białej lub włoskiej kapusty
  • 3–4 duże ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli
  • koncentrat barszczu w płynie lub proszku
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka śmietany
  • duża garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku)
  • 1–2 listki laurowe
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przepis

  • Buraki, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, por i pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać starte
  • warzywa i dusić do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą.
  • Zalać 6 szklankami wody z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości.
  • Fasolę wrzucić do zupy razem z zalewą, dodać 2–3 łyżki koncentratu barszczu, zagotować i doprawić do smaku.
  • Mąkę rozprowadzić wodą i dodać do zupy, zagotować, stale mieszając. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości