Jarski barszczyk ukraiński

W Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami.

Jarski barszczyk ukraińskiJarski barszczyk ukraiński
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3–4 duże buraki ćwikłowe
  • 2–3 średnie marchewki
  • ¼–½ selera korzeniowego
  • 1–2 cebule
  • 1–2 pory
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ główki białej lub włoskiej kapusty
  • 3–4 duże ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli
  • koncentrat barszczu w płynie lub proszku
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka śmietany
  • duża garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku)
  • 1–2 listki laurowe
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przepis

  • Buraki, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, por i pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać starte
  • warzywa i dusić do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą.
  • Zalać 6 szklankami wody z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości.
  • Fasolę wrzucić do zupy razem z zalewą, dodać 2–3 łyżki koncentratu barszczu, zagotować i doprawić do smaku.
  • Mąkę rozprowadzić wodą i dodać do zupy, zagotować, stale mieszając. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać.
Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol