WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Pełna białka roślinnego. Rób z niej sałatki i obiady, a zachowasz cholesterol w normie i wzmocnisz serce

Jest właściwie na wyciągniecie ręki, a niestety nie potrafimy jej docenić. Na szczęście z odpowiednimi przepisami, można na nowo odkryć smak tego strączka w codziennych posiłkach. Królowa wraca do naszego menu z zimową, ekspresową sałatką.

Sałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolacjęSałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | botbot002
Magdalena Pomorska

Mowa o niedocenianej kuzynce białej fasoli, która choć w kuchni ameryki północnej i południowej jest często wykorzystywana, w kuchni polskiej już nieco mniej. Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Zawiera ważne minerały takie jak żelazo, potas oraz fosfor, wspomagając funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B3, zawarte w czerwonej fasoli, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla metabolizmu energetycznego i układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Zdrowotne korzyści czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest nie tylko pyszna, ale i pełna korzyści zdrowotnych. Bogactwo błonnika wspomaga trawienie, a wysoka zawartość białka sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy kondycji serca. Jej antyoksydanty pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co może zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych. Jedzenie czerwonej fasoli wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, co z kolei wspiera zdrowie jelit i redukuje ryzyko wystąpienia problemów trawiennych.

Czerwona fasola w kuchni

Czerwona fasola znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie, będąc kluczowym składnikiem potraw takich jak chili con carne czy burrito. Dzięki zdolności do absorpcji smaków przypraw, jest ulubionym dodatkiem do zup i sałatek. Jej wielostronność w przyrządzaniu kulinarnym sprawia, że jest częstym gościem na stołach zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.

Przepis na sałatkę z czerwonej i białej fasoli

Możesz samodzielnie ugotować fasolę lub wykorzystać produkt z puszki gotowany na parze, bez zbędnych dodatków. Możesz też postawić na produkt ze słoika z zalewy jak cieciorka.

Składniki:

  • 1 puszka ok. 200 g czerwonej fasoli,
  • 1 puszka ok. 200 białej fasoli,
  • 200 g świeżego, umytego szpinaku baby,
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka, delikatnie rozłożona, opcjonalnie przelana wrzątkiem.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszki z fasolą, odcedź i opłucz fasolę pod zimną wodą. Odstaw do osuszenia.
  2. W dużej misce, połącz fasolę z umytym szpinakiem baby.
  3. Dodaj pokrojoną i przygotowaną cebulę do miski z fasolą i szpinakiem.
  4. Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili.
  5. Polej sałatkę dressingiem, dobrze wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia