WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Pełna białka roślinnego. Rób z niej sałatki i obiady, a zachowasz cholesterol w normie i wzmocnisz serce

Jest właściwie na wyciągniecie ręki, a niestety nie potrafimy jej docenić. Na szczęście z odpowiednimi przepisami, można na nowo odkryć smak tego strączka w codziennych posiłkach. Królowa wraca do naszego menu z zimową, ekspresową sałatką.

Sałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolacjęSałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | botbot002
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Mowa o niedocenianej kuzynce białej fasoli, która choć w kuchni ameryki północnej i południowej jest często wykorzystywana, w kuchni polskiej już nieco mniej. Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Zawiera ważne minerały takie jak żelazo, potas oraz fosfor, wspomagając funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B3, zawarte w czerwonej fasoli, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla metabolizmu energetycznego i układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Zdrowotne korzyści czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest nie tylko pyszna, ale i pełna korzyści zdrowotnych. Bogactwo błonnika wspomaga trawienie, a wysoka zawartość białka sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy kondycji serca. Jej antyoksydanty pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co może zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych. Jedzenie czerwonej fasoli wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, co z kolei wspiera zdrowie jelit i redukuje ryzyko wystąpienia problemów trawiennych.

Czerwona fasola w kuchni

Czerwona fasola znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie, będąc kluczowym składnikiem potraw takich jak chili con carne czy burrito. Dzięki zdolności do absorpcji smaków przypraw, jest ulubionym dodatkiem do zup i sałatek. Jej wielostronność w przyrządzaniu kulinarnym sprawia, że jest częstym gościem na stołach zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.

Przepis na sałatkę z czerwonej i białej fasoli

Możesz samodzielnie ugotować fasolę lub wykorzystać produkt z puszki gotowany na parze, bez zbędnych dodatków. Możesz też postawić na produkt ze słoika z zalewy jak cieciorka.

Składniki:

  • 1 puszka ok. 200 g czerwonej fasoli,
  • 1 puszka ok. 200 białej fasoli,
  • 200 g świeżego, umytego szpinaku baby,
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka, delikatnie rozłożona, opcjonalnie przelana wrzątkiem.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszki z fasolą, odcedź i opłucz fasolę pod zimną wodą. Odstaw do osuszenia.
  2. W dużej misce, połącz fasolę z umytym szpinakiem baby.
  3. Dodaj pokrojoną i przygotowaną cebulę do miski z fasolą i szpinakiem.
  4. Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili.
  5. Polej sałatkę dressingiem, dobrze wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie