Pełna białka roślinnego. Rób z niej sałatki i obiady, a zachowasz cholesterol w normie i wzmocnisz serce

Jest właściwie na wyciągniecie ręki, a niestety nie potrafimy jej docenić. Na szczęście z odpowiednimi przepisami, można na nowo odkryć smak tego strączka w codziennych posiłkach. Królowa wraca do naszego menu z zimową, ekspresową sałatką.

Sałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolacjęSałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | botbot002
Magdalena Pomorska

Mowa o niedocenianej kuzynce białej fasoli, która choć w kuchni ameryki północnej i południowej jest często wykorzystywana, w kuchni polskiej już nieco mniej. Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Zawiera ważne minerały takie jak żelazo, potas oraz fosfor, wspomagając funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B3, zawarte w czerwonej fasoli, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla metabolizmu energetycznego i układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Zdrowotne korzyści czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest nie tylko pyszna, ale i pełna korzyści zdrowotnych. Bogactwo błonnika wspomaga trawienie, a wysoka zawartość białka sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy kondycji serca. Jej antyoksydanty pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co może zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych. Jedzenie czerwonej fasoli wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, co z kolei wspiera zdrowie jelit i redukuje ryzyko wystąpienia problemów trawiennych.

Czerwona fasola w kuchni

Czerwona fasola znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie, będąc kluczowym składnikiem potraw takich jak chili con carne czy burrito. Dzięki zdolności do absorpcji smaków przypraw, jest ulubionym dodatkiem do zup i sałatek. Jej wielostronność w przyrządzaniu kulinarnym sprawia, że jest częstym gościem na stołach zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.

Przepis na sałatkę z czerwonej i białej fasoli

Możesz samodzielnie ugotować fasolę lub wykorzystać produkt z puszki gotowany na parze, bez zbędnych dodatków. Możesz też postawić na produkt ze słoika z zalewy jak cieciorka.

Składniki:

  • 1 puszka ok. 200 g czerwonej fasoli,
  • 1 puszka ok. 200 białej fasoli,
  • 200 g świeżego, umytego szpinaku baby,
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka, delikatnie rozłożona, opcjonalnie przelana wrzątkiem.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszki z fasolą, odcedź i opłucz fasolę pod zimną wodą. Odstaw do osuszenia.
  2. W dużej misce, połącz fasolę z umytym szpinakiem baby.
  3. Dodaj pokrojoną i przygotowaną cebulę do miski z fasolą i szpinakiem.
  4. Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili.
  5. Polej sałatkę dressingiem, dobrze wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny