WAŻNE
TERAZ

Fatalne wieści dla reprezentacji Polski. Kontuzja Łukasza Skorupskiego

Pełna białka roślinnego. Rób z niej sałatki i obiady, a zachowasz cholesterol w normie i wzmocnisz serce

Jest właściwie na wyciągniecie ręki, a niestety nie potrafimy jej docenić. Na szczęście z odpowiednimi przepisami, można na nowo odkryć smak tego strączka w codziennych posiłkach. Królowa wraca do naszego menu z zimową, ekspresową sałatką.

Sałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolacjęSałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | botbot002
Magdalena Pomorska

Mowa o niedocenianej kuzynce białej fasoli, która choć w kuchni ameryki północnej i południowej jest często wykorzystywana, w kuchni polskiej już nieco mniej. Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Zawiera ważne minerały takie jak żelazo, potas oraz fosfor, wspomagając funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B3, zawarte w czerwonej fasoli, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla metabolizmu energetycznego i układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Zdrowotne korzyści czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest nie tylko pyszna, ale i pełna korzyści zdrowotnych. Bogactwo błonnika wspomaga trawienie, a wysoka zawartość białka sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy kondycji serca. Jej antyoksydanty pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co może zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych. Jedzenie czerwonej fasoli wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, co z kolei wspiera zdrowie jelit i redukuje ryzyko wystąpienia problemów trawiennych.

Czerwona fasola w kuchni

Czerwona fasola znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie, będąc kluczowym składnikiem potraw takich jak chili con carne czy burrito. Dzięki zdolności do absorpcji smaków przypraw, jest ulubionym dodatkiem do zup i sałatek. Jej wielostronność w przyrządzaniu kulinarnym sprawia, że jest częstym gościem na stołach zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.

Przepis na sałatkę z czerwonej i białej fasoli

Możesz samodzielnie ugotować fasolę lub wykorzystać produkt z puszki gotowany na parze, bez zbędnych dodatków. Możesz też postawić na produkt ze słoika z zalewy jak cieciorka.

Składniki:

  • 1 puszka ok. 200 g czerwonej fasoli,
  • 1 puszka ok. 200 białej fasoli,
  • 200 g świeżego, umytego szpinaku baby,
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka, delikatnie rozłożona, opcjonalnie przelana wrzątkiem.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszki z fasolą, odcedź i opłucz fasolę pod zimną wodą. Odstaw do osuszenia.
  2. W dużej misce, połącz fasolę z umytym szpinakiem baby.
  3. Dodaj pokrojoną i przygotowaną cebulę do miski z fasolą i szpinakiem.
  4. Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili.
  5. Polej sałatkę dressingiem, dobrze wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza