Pełna białka roślinnego. Rób z niej sałatki i obiady, a zachowasz cholesterol w normie i wzmocnisz serce

Jest właściwie na wyciągniecie ręki, a niestety nie potrafimy jej docenić. Na szczęście z odpowiednimi przepisami, można na nowo odkryć smak tego strączka w codziennych posiłkach. Królowa wraca do naszego menu z zimową, ekspresową sałatką.

Pełna białka roślinnego. Rób z niej sałatki i obiady, a zachowasz cholesterol w normie i wzmocnisz serceSałatka z wartościowymi składnikami to pomysł np. na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | botbot002
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Mowa o niedocenianej kuzynce białej fasoli, która choć w kuchni ameryki północnej i południowej jest często wykorzystywana, w kuchni polskiej już nieco mniej. Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Zawiera ważne minerały takie jak żelazo, potas oraz fosfor, wspomagając funkcjonowanie układu krążenia i nerwowego. Witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B3, zawarte w czerwonej fasoli, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla metabolizmu energetycznego i układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Zdrowotne korzyści czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest nie tylko pyszna, ale i pełna korzyści zdrowotnych. Bogactwo błonnika wspomaga trawienie, a wysoka zawartość białka sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Regularne spożywanie czerwonej fasoli może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy kondycji serca. Jej antyoksydanty pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co może zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych. Jedzenie czerwonej fasoli wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, co z kolei wspiera zdrowie jelit i redukuje ryzyko wystąpienia problemów trawiennych.

Czerwona fasola w kuchni

Czerwona fasola znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie, będąc kluczowym składnikiem potraw takich jak chili con carne czy burrito. Dzięki zdolności do absorpcji smaków przypraw, jest ulubionym dodatkiem do zup i sałatek. Jej wielostronność w przyrządzaniu kulinarnym sprawia, że jest częstym gościem na stołach zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.

Przepis na sałatkę z czerwonej i białej fasoli

Możesz samodzielnie ugotować fasolę lub wykorzystać produkt z puszki gotowany na parze, bez zbędnych dodatków. Możesz też postawić na produkt ze słoika z zalewy jak cieciorka.

Składniki:

  • 1 puszka ok. 200 g czerwonej fasoli,
  • 1 puszka ok. 200 białej fasoli,
  • 200 g świeżego, umytego szpinaku baby,
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka, delikatnie rozłożona, opcjonalnie przelana wrzątkiem.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszki z fasolą, odcedź i opłucz fasolę pod zimną wodą. Odstaw do osuszenia.
  2. W dużej misce, połącz fasolę z umytym szpinakiem baby.
  3. Dodaj pokrojoną i przygotowaną cebulę do miski z fasolą i szpinakiem.
  4. Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, a jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili.
  5. Polej sałatkę dressingiem, dobrze wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć