Domowy zakwas. Sekret wielkanocnego żurku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie kupuj gotowców

Obraz
© 123RF.COM

Podstawą klasycznego wielkanocnego żurku jest razowy zakwas. To ostatni dzwonek, by go przygotować. Tradycja nie przyjmuje do wiadomości istnienia zup z proszku czy gotowego zakwasu sprzedawanego w supermarketach.

/ 5Barszcz czy żurek?

Obraz
© 123RF.COM

Bez tej potrawy trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Bywa wymiennie nazywana białym barszczem lub żurkiem, choć tak naprawdę są to dwa trochę inne dania. Barszcz zawdzięcza nazwę roślinie, która była chętnie wykorzystywana w staropolskiej kuchni. Jednak przyrządzana z niej potrawa miała niewiele wspólnego z dzisiejszym daniem wielkanocnym. Najczęściej posiekane łodygi, liście i kwiatostany barszczu zwyczajnego wrzucano do beczek i zalewano wodą. Zawartość po pewnym czasie fermentowała i dzięki temu „kiszonka” zawierała niewielką ilość alkoholu.Dziś barszcz gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, w odróżnieniu od żurku, który przyrządzany jest na zakwasie z mąki żytniej. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych obie potrawy pojawiają się na wielkanocnych stołach Polaków. Barszcz podaje się zazwyczaj z wędzonką, a żurek – kiełbasą, najczęściej białą. Ich smak wzbogacany jest ugotowanym na twardo jajkiem, skrawkami wędliny, chrzanem, a niekiedy także ziemniakami czy sokiem z kiszonych ogórków. Nasi przodkowie sami przygotowywali zakwas, a później przyrządzali barszcz lub żurek. Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku.

/ 5Jakich składników potrzebujesz?

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować tradycyjny zakwas, potrzebujesz 8 łyżek mąki żytniej typ 2000, 1 litra przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
5 ziaren pieprzu, 2 obranych ząbków czosnku, 2 kulek ziela angielskiego oraz 1 liścia laurowego. Możesz także dodać 1 łyżkę aktywnego zakwasu żytniego lub kromkę chleba żytniego na zakwasie. Bez tych dodatków zakwas również się ukisi, tyle że zajmie to więcej czasu.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© 123RF.COM

Do wyparzonego słoja lub naczynia z kamionki wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj przyprawy, ewentualnie zakwas i wszystko razem dobrze wymieszaj. Jeśli dodajesz chleb, to należy go zanurzyć na końcu. Słoik/kamionkę przykryj podwójnie złożoną gazą i obwiąż. Odstawi w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie spróbuj, czy jest już odpowiednio ukwaszony. Jeśli nie - odstaw jeszcze na dzień lub dwa. Z gotowego zakwasu wyjmij chleb (jeśli był dodawany) i przygotuj żurek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez tydzień, a nawet dłużej.

/ 5Wielkanocny żurek

Obraz
© 123RF.COM

Przygotuj wywar mięsny z wędzonymi żeberkami.Po godzinie gotowania dodaj zakwas oraz czosnek i gotuj kolejną godzinę. Do śmietanki wlej kilka łyżek wrzącego płynu, wymieszaj i dodajemy do zupy. Dopraw chrzanem. Do barszczu włóż białą kiełbasę i gotuj 10 minut. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki. Cebulę i boczek pokrój w kosteczkę. Podsmaż je na patelni na złoty kolor i wć do barszczu. Dodaj majeranek. Podawaj następnego dnia z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum