Ser Violife, czyli wegański hit

Unikasz jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, a marzysz o kanapce z cheddarem, sałatce greckiej z plastrami fety czy pizzy, którą pokrywa apetyczna warstwa roztopionej mozzarelli? Możesz sięgnąć po Violife – wegańską alternatywę popularnych serów. Co warto o niej wiedzieć?

Bazą serów Violife jest woda i olej kokosowy
Źródło zdjęć: © 123RF

"Zwierzęta są moimi przyjaciółmi, a ja nie jem przyjaciół" – stwierdził kiedyś wybitny pisarz George Bernard Shaw. Jego słowa nic nie straciły na aktualności. Wręcz przeciwnie, weganizm cieszy się coraz większą popularnością i przybywa osób, które wykluczają z jadłospisu nie tylko mięso, ale również mleko, miód, nabiał czy jajka. Ograniczają także stosowanie kosmetyków (zwłaszcza testowanych na zwierzętach), noszenie ubrań ze skóry, futra, wełny albo jedwabiu oraz unikają wizyt w ogrodach zoologicznych, cyrkach lub oceanariach.

Nic dziwnego, że rynek produktów wegańskich nabrał w ostatnich latach ogromnej dynamiki. W ofercie sklepów, szczególnie internetowych, znajdziemy mnóstwo zamienników popularnych przysmaków. Najlepszy przykład to sery Violife, w których na próżno szukać mleka.

Bazą tych wyrobów jest woda i olej kokosowy, pozyskiwany w procesie tłoczenia i ogrzewania kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej. Współczesny świat oszalał na punkcie tego produktu, zaliczanego do tzw. superfoods.

Zobacz też: Jak wybrać dobry ser?

Zwolennicy oleju kokosowego podkreślają, że wspomaga on metabolizm i układ odpornościowy (działa antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo), korzystnie wpływa na mózg, usprawnia pamięć oraz obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższając stężenie "dobrego" – HDL. Zdaniem niektórych badaczy pomaga uchronić przed chorobą Alzheimera i wyregulować aktywność hormonów tarczycowych. Jest też bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu.

Jednak ostatnio pojawiają się też głosy naukowców, m.in. z American Heart Association (Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne), że olej kokosowy, ze względu na wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia.

Mimo to przeważa opinia, że spożywany z umiarem pozostaje korzystnym dla zdrowia tłuszczem roślinnym. W serach Violife towarzyszą mu inne ciekawe dodatki, które sprawiają, że produkty potrafią łudząco przypominać popularne gatunki przysmaków wyrabianych z mleka. Przyjrzyjmy się kilku z nich.

Violife – feta

Najbardziej znany grecki ser, o kruchej konsystencji i słono-pikantnym smaku oraz delikatnym, kwaśnym zapachu, wytwarza się z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem koziego. W wegańskiej wersji, ponoć świetnie sprawdzającej się w tradycyjnej sałatce greckiej, znajdziemy tylko wodę, olej kokosowy, mieszankę skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej (poddanej specjalnej obróbce dla uzyskania lepszej konsystencji), sól morską, ekstrakt z oliwy, regulator kwasowości – glukonolakton, a czasem także dodatek w postaci witaminy B12, której niedobór często występuje w diecie wegańskiej.

Violife – mozzarella

Włosi nie wyobrażają sobie pizzy bez tego podpuszczkowego sera, który po roztopieniu słynie z apetycznej ciągliwości. Jego wegańska wersja nie ma tej właściwości, ale zdaniem wielu konsumentów w smaku rzeczywiście przypomina mozzarellę, co zawdzięcza dodatkowi specjalnych aromatów. O odpowiedni, żółto-pomarańczowy kolor produktu dba beta-karoten, organiczny barwnik, który wykazuje też właściwości prozdrowotne, m.in. dba o prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Violife – parmezan

Kolejny włoski klasyk. Bez tego twardego, długo dojrzewającego sera podpuszczkowego, wytwarzanego z surowego mleka krów pasionych jedynie trawą i sianem, trudno wyobrazić sobie spaghetti czy zupę cebulową. Wegański parmezan zawdzięcza swoje walory dodatkowi odpowiedniego aromatu, ale również białka ryżowego i ekstraktu z oliwek.

Violife – cheddar

Żółtopomarańczowy ser o lekko kwaskowym i orzechowym smaku to jeden z najsłynniejszych produktów kuchni brytyjskiej. Świetnie sprawdza się na kanapkach i tostach, podobnie jak jego wegański zamiennik, który zawdzięcza swoje walory dodatkowi odpowiednich aromatów oraz… drożdży. O kolor produktu dba ekstrakt z papryki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce