Modne jedzenie
2019 będzie rokiem weganizmu – ogłosił poczytny brytyjski tygodnik "The Economist". Sprawdzamy, jakie wege trendy będą na topie w najbliższych miesiącach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Hummus shake
Wegańskie koktajle mają wielu wielbicieli nie tylko wśród roślinożerców. Matcha shake, koktajle z awokado, borówkami, kakao, bananami, masłem orzechowym to klasyka. A teraz nowość – koktajl o smaku… hummusu. Napój nie zawiera mleka krowiego, rafinowanego cukru ani glutenu. Ma gęstą konsystencję i jest pełen białka, błonnika oraz witamin. Podstawą hummus shake są główne składniki tej aromatycznej pasty – ciecierzyca oraz sezamowa pasta tahini, które łączy się z mrożonym bananem, daktylami i mlekiem migdałowym. Można dodać wanilię, kakao lub cynamon do smaku – i gotowe!
Męskie jedzenie
W 2019 roku kuchnia wegańska położy nacisk na jedzenie typowo męskie, kaloryczne, doskonałe do szklanki piwa. To odpowiedź na powiększającą się liczbę mężczyzn, którzy rezygnują z mięsa na rzecz roślin. Najbliższe miesiące będą więc stały pod znakiem wege burgerów, roślinnych, aromatycznych potrawek, wegańskich kebabów i roślinnych tatarów. Królować będzie falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy. Cechą wspólną tych przysmaków jest duża zawartość białka, obfitość przypraw i sosów.
Więcej grzybów
Weganie kochają grzyby. Rok 2019 ma w nie obfitować. Grzyby trafią na wegański stół pod każdą postacią – jako dodatek do makaronu bądź risotto, składnik dania jednogarnkowego (wegańskiej potrawki), nadziewane różnymi dodatkami, w formie szaszłyków, pasztetu, stir-fry, pasty kanapkowej, burgerów, w zupie, jako przystawka, a także pod postacią wege chipsów itp. Wśród wegan szczególną popularnością cieszą się pieczarki, zwłaszcza portobello, bardzo obfite w białko, a także kurki i boczniaki. Roślinożercy lubią solidne grzybie kapelusze marynować i smażyć albo grillować jak mięso.
Mleko owsiane
Po zachwycie nad mlekiem kokosowym i migdałowym rok 2019 będzie należał do mleka owsianego, które doceniane jest przede wszystkim za łagodny, uniwersalny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Mleko owsiane będzie teraz sztandarowym dodatkiem do kawy wśród wegan. Ale nie tylko. Większość sosów do makaronów będzie się przygotowywać na bazie mleka owsianego, nie obejdą się bez nich także zdrowe wegańskie słodycze.
Wege fast food
Przewiduje się, że w 2019 roku coraz więcej młodych osób przejdzie na weganizm – nawet jeśli nie na stałe, to na jakiś czas. Wegańskie fast foody to propozycja szczególnie dla nich. W najbliższych miesiącach należy wypatrywać coraz więcej wege food trucków oraz wegańskich lokali serwujących fast foody. Znajdziemy tam bułki wypełnione roślinnymi burgerami (ze strączków, warzyw, kasz), z dużą ilością świeżych warzyw, kiełków, wegańskim majonezem, keczupem albo roślinnym jogurtem.
Wegańska kawa
Wygląda na to, że w najbliższym czasie coraz więcej "normalnych" restauracji zacznie otwierać się na wegan. Również w kawiarniach będzie przybywać propozycji kaw dla roślinożerców. Już teraz w wielu lokalach można dostać mleko sojowe zamiast krowiego – w 2019 roku ta tendencja ma przybrać na sile. Do kawy weganie będą mogli dobrać dowolny napój roślinny, standardem będzie wegańska matcha latte, kawa z kurkumą czy syropem korzennym oraz oczywiście z mlekiem owsianym.
Roślinne smarowidła
Masła orzechowe nigdy się nie nudzą. Choć wydawałoby się, że rynek się nasycił, jest wręcz przeciwnie – będzie powstawać coraz więcej tego typu produktów i kremów dla wegan. Rok 2019 podbiją smakowe masła orzechowe, np. o smaku espresso, pierników, kokosa, z dodatkiem siemienia lnianego czy pestek słonecznika. Zjemy masła z orzechów laskowych, nerkowców, pistacji, a także z pestek dyni. Przebojem będą smarowidła na słodko – wszelkie wegańskie pasty czekoladowe, chałwowe, kokosowe, daktylowe, ciasteczkowe. Posmarujemy nimi chleb, dodamy do owsianki albo… zjemy prosto ze słoika.
Barbecue
Sos BBQ zrobi w tym roku niemałą furorę w świecie wegan. Trudno o lepszy dodatek do grillowanych warzyw, falafeli czy roślinnych burgerów. Docenią go zwłaszcza rozwodzący się z mięsem mężczyźni, którzy szukają mocnych, wyrazistych aromatów. Ten słodko-wędzony smak w świecie wegan można połączyć nawet z zaskakującymi produktami, np. owocami. Dodaj swój sos BBQ do kanapki, grillowanych grzybów, warzyw, szaszłyków czy porcji obiadowej wege zapiekanki.