Wegańskie lody – jak to zrobić?

Zdaniem ortodoksyjnych miłośników tego mrożonego deseru, w jego składzie nie powinno brakować mleka, śmietanki czy żółtek. Jednak po takie lody nie sięgnie żaden weganin. Na szczęście bez trudu przygotuje nie mniej smaczną alternatywę pozbawioną wyeliminowanych z diety produktów.

Kilka pomysłów na domowe wegańskie lodyKilka pomysłów na domowe wegańskie lody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Rynek produktów wegańskich nabrał w ostatnich latach ogromnej dynamiki, a w sklepach możemy znaleźć wiele alternatywnych przysmaków, które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Nic dziwnego, że na rynku pojawiają się także lody bez mleka i żółtek. Jednak ich skład często pozostawia sporo do życzenia.

Bazą wegańskich lodów jest zwykle woda lub napoje roślinne, ale później na liście zazwyczaj pojawia się cukier oraz jego liczne zamienniki. Na przykład syrop glukozowy – roztwór otrzymywany w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, dostarczający bardzo dużo kalorii i sprzyjający rozwojowi nadwagi.

Jeszcze więcej konsekwencji dla zdrowia przynosi nadmiar innego popularnego składnika lodów, czyli syropu glukozowo-fruktozowego, którego produkcja jest tańsza niż cukru, zaś korzyści większe – cechuje się znakomitą rozpuszczalnością, nie ulega krystalizacji i zapewnia wyraźny, orzeźwiający smak. Jednocześnie – jak wykazały badania naukowe – ma duży związek z występowaniem otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, dny moczanowej, kamicy nerkowej, niektórych nowotworów oraz zaburzeń neurologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

W wegańskich lodach często nie brakuje też rozmaitych stabilizatorów, zagęstników, kontrowersyjnego karagenu czy tłuszczu palmowego. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie mrożonego przysmaku w domu. Oto kilka pomysłów.

Wegańskie lody bananowe

Banany to znakomity baza rozmaitych deserów, także wegańskich lodów. Jak je przygotować? Zadanie jest bardzo proste. Dwa dojrzałe owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym przekładamy do blendera, dodając mleko roślinne, migdałowe lub owsiane (100 ml), syrop klonowy (2 łyżeczki) i masło orzechowe (4 łyżeczki). Wszystko miksujemy na gładką masę, przekładamy do foremek i schładzamy. Najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy lody w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Lody bananowe wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły.

Wegańskie lody kokosowe

Do przygotowania wegańskich lodów świetnie nadaje się również mleczko kokosowe, o jak największej zawartości tłuszczu. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Optymalnie powinien ograniczać się do wody i ekstraktu kokosowego, lepiej natomiast unikać produktów bogatych w emulgatory czy stabilizatory, a także inne niekorzystne dodatki, np. pirosiarczyn sodu (E223), który może powodować gorszą przyswajalność witamin, zwłaszcza B2.

By przyrządzić pyszne lody wystarczy zblendować zawartość puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleczka kokosowego z mlekiem migdałowym (250 ml), syropem daktylowym lub klonowym (4-5 łyżek) oraz ziarenkami zeskrobanymi z laski wanilii. Masę przekładamy do zamrażalnika, pamiętając, by co pół godziny ją blendować.

Wegańskie lody malinowe

Smaczne i aromatyczne maliny to świetny dodatek do lodów. By przygotować pyszny deser należy najpierw dokładnie zblendować orzechy nerkowca (pół szklanki) z mlekiem roślinnym, np. migdałowym (szklanka). Gdy masa uzyska konsystencję gęstej śmietany dodajemy maliny, świeże lub mrożone (dwa kubeczki), pokrojone w plasterki banany (2-3) oraz kilka daktyli, oczywiście bez pestek. Wszystko miksujemy, a następnie przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażalniku, co pół godziny mieszając.

Wegańskie lody miętowo-czekoladowe

Bazą pysznych lodów może być śmietanka z nerkowców. Jej wykonanie jest bardzo proste: orzechy (szklanka) zalewamy wodą, zostawiamy na noc w lodówce, po czym przecedzamy i miksujemy z wodą (filiżanka) i solą (1/4 łyżeczki), aż do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną śmietankę blendujemy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą (pół kostki), posiekanymi listkami mięty (szklanka), modem lipowym (pół szklanki) oraz ekstraktem waniliowym (łyżeczka). Gdy masa stanie się gładka i aksamitna przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin, co pewien czas mieszając.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu