Trwa ładowanie...

Wegańskie lody – jak to zrobić?

Zdaniem ortodoksyjnych miłośników tego mrożonego deseru, w jego składzie nie powinno brakować mleka, śmietanki czy żółtek. Jednak po takie lody nie sięgnie żaden weganin. Na szczęście bez trudu przygotuje nie mniej smaczną alternatywę pozbawioną wyeliminowanych z diety produktów.

Kilka pomysłów na domowe wegańskie lodyKilka pomysłów na domowe wegańskie lodyŹródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Rynek produktów wegańskich nabrał w ostatnich latach ogromnej dynamiki, a w sklepach możemy znaleźć wiele alternatywnych przysmaków, które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Nic dziwnego, że na rynku pojawiają się także lody bez mleka i żółtek. Jednak ich skład często pozostawia sporo do życzenia.

Bazą wegańskich lodów jest zwykle woda lub napoje roślinne, ale później na liście zazwyczaj pojawia się cukier oraz jego liczne zamienniki. Na przykład syrop glukozowy – roztwór otrzymywany w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, dostarczający bardzo dużo kalorii i sprzyjający rozwojowi nadwagi.

Jeszcze więcej konsekwencji dla zdrowia przynosi nadmiar innego popularnego składnika lodów, czyli syropu glukozowo-fruktozowego, którego produkcja jest tańsza niż cukru, zaś korzyści większe – cechuje się znakomitą rozpuszczalnością, nie ulega krystalizacji i zapewnia wyraźny, orzeźwiający smak. Jednocześnie – jak wykazały badania naukowe – ma duży związek z występowaniem otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, dny moczanowej, kamicy nerkowej, niektórych nowotworów oraz zaburzeń neurologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

W wegańskich lodach często nie brakuje też rozmaitych stabilizatorów, zagęstników, kontrowersyjnego karagenu czy tłuszczu palmowego. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie mrożonego przysmaku w domu. Oto kilka pomysłów.

d2hhaum

Wegańskie lody bananowe

Banany to znakomity baza rozmaitych deserów, także wegańskich lodów. Jak je przygotować? Zadanie jest bardzo proste. Dwa dojrzałe owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym przekładamy do blendera, dodając mleko roślinne, migdałowe lub owsiane (100 ml), syrop klonowy (2 łyżeczki) i masło orzechowe (4 łyżeczki). Wszystko miksujemy na gładką masę, przekładamy do foremek i schładzamy. Najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy lody w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Lody bananowe wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły.

Wegańskie lody kokosowe

Do przygotowania wegańskich lodów świetnie nadaje się również mleczko kokosowe, o jak największej zawartości tłuszczu. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Optymalnie powinien ograniczać się do wody i ekstraktu kokosowego, lepiej natomiast unikać produktów bogatych w emulgatory czy stabilizatory, a także inne niekorzystne dodatki, np. pirosiarczyn sodu (E223), który może powodować gorszą przyswajalność witamin, zwłaszcza B2.

By przyrządzić pyszne lody wystarczy zblendować zawartość puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleczka kokosowego z mlekiem migdałowym (250 ml), syropem daktylowym lub klonowym (4-5 łyżek) oraz ziarenkami zeskrobanymi z laski wanilii. Masę przekładamy do zamrażalnika, pamiętając, by co pół godziny ją blendować.

Wegańskie lody malinowe

Smaczne i aromatyczne maliny to świetny dodatek do lodów. By przygotować pyszny deser należy najpierw dokładnie zblendować orzechy nerkowca (pół szklanki) z mlekiem roślinnym, np. migdałowym (szklanka). Gdy masa uzyska konsystencję gęstej śmietany dodajemy maliny, świeże lub mrożone (dwa kubeczki), pokrojone w plasterki banany (2-3) oraz kilka daktyli, oczywiście bez pestek. Wszystko miksujemy, a następnie przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażalniku, co pół godziny mieszając.

d2hhaum

Wegańskie lody miętowo-czekoladowe

Bazą pysznych lodów może być śmietanka z nerkowców. Jej wykonanie jest bardzo proste: orzechy (szklanka) zalewamy wodą, zostawiamy na noc w lodówce, po czym przecedzamy i miksujemy z wodą (filiżanka) i solą (1/4 łyżeczki), aż do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną śmietankę blendujemy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą (pół kostki), posiekanymi listkami mięty (szklanka), modem lipowym (pół szklanki) oraz ekstraktem waniliowym (łyżeczka). Gdy masa stanie się gładka i aksamitna przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin, co pewien czas mieszając.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj