Pyszne, szybkie, zdrowe
Na jagody czekamy cały rok. Gdy wreszcie zjawiają się latem, trudno się im oprzeć. Są bardzo zdrowe i pyszne. Zebraliśmy przepisy na szybkie desery z wykorzystaniem tych wakacyjnych owoców. Uwaga! Jagody przed obróbką należy bardzo dokładnie wypłukać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Najszybsze ciasto jagodowe
To ciasto niemal robi się samo – składniki wystarczy połączyć, przelać do foremki i wstawić do piekarnika. 10 łyżek mąki (np. orkiszowej) przesiać z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dodać posiekane masło (125 g), 8 łyżek cukru (biały można zastąpić kokosowym albo brzozowym), 3 duże jajka i szczyptę soli. Całość zmiksować na gładko. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, po czym na wierzchu rozłożyć jagody, delikatnie je dociskając. Piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.
Smoothie bowl z jagodami
Smoothie bowl, czyli miska szczęścia, to posiłek, który można spożywać o dowolnej porze dnia. Jest zdrowy i przepyszny. Nasz pomysł na wykorzystanie jagód: zmiksuj na gładko ich sporą garść, dojrzałego banana i pół awokado z kubeczkiem jogurtu naturalnego. Przelej do głębokiego talerza. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi, ulubionymi posiekanymi orzechami, miętą i koniecznie świeżymi jagodami. Podczas upałów smoothie bowl można przygotować z wykorzystaniem kostek lodu.
Jagodowe crumble, czyli owoce pod kruszonką
Ten deser robi się raz–dwa, a smakuje wyśmienicie. Aby przygotować crumble z jagodami dla jednej osoby, w misce należy połączyć szklankę jagód z 1–2 łyżkami cukru i 1 czubatą łyżeczką mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej, wymieszać. Umieścić w wysmarowanej masłem foremce. Przygotować kruszonkę: 1/4 szklanki mąki połączyć z 1 łyżką cukru (kokosowego, trzcinowego), 2 łyżkami zimnego masła, 2 łyżkami płatków owsianych, dodać po szczypcie soli i cynamonu. Składniki na kruszonkę wyrobić w malakserze i przykryć nimi jagody w foremce. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Eton mess z jagodami
Oto klasyczny angielski deser w lekko zmodyfikowanej wersji – oryginalny Eton mess (dosł. bałagan z Eton) serwuje się z truskawkami. Proporcje tak naprawdę nie mają znaczenia. Garść jagód należy zasypać łyżeczką cukru i odstawić. Część owoców można rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Ubić 100 ml śmietany kremówki, po czym dodać garść rozkruszonych (nie za drobno) bez. W szklance umieścić jagody i kremówkę z bezami. Całość można delikatnie przemieszać. Na koniec ozdobić świeżymi jagodami i ewentualnie miętą.
Jagodowy milkshake
Ten ekspresowy w przygotowaniu, orzeźwiający koktajl to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Żeby przygotować jedną porcję, do kielicha blendera należy wrzucić garść jagód i pół banana, wlać szklankę mleka (może być roślinne) i dodać gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Całość dokładnie zmiksować i przelać do wysokiej szklanki. Łasuchom jagodowy milkshake można zaserwować z kleksem bitej śmietany.
Domowe lody jagodowe bez maszynki
Warto zawsze mieć w zamrażalniku kilka mocno dojrzałych, pokrojonych na plasterki bananów. Zrób z nich pyszne lody. Garść zamrożonych bananów umieść w malakserze/rozdrabniaczu razem z porcją jagód i miksuj przez 2–3 minuty do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak i kolor, dorzuć więcej jagód. Całość można dosłodzić miodem i ponownie zmiksować albo polać płynnym miodem lub syropem klonowym po przełożeniu do pucharków.
Jagodowa szklanka szczęścia
Doskonała propozycja dla najmłodszych łasuchów, ale nie tylko. Deser należy robić w szklance, warstwowo. Na dno wysyp porcję jagód. Na jagody wyłóż porcję jogurtu naturalnego. Następnie rozłóż plasterki bananów i posyp ekspandowanym orkiszem, gryką albo amarantusem. Znowu dodaj warstwę jogurtu, ale tym razem zmiksowanego z jagodami – zyska piękny kolor. Można dosłodzić miodem. Posyp świeżymi jagodami oraz wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu albo po schłodzeniu.
Placuszki z jagodami
Przygotuj je na śniadanie, deser albo kolację. Podczas upałów będą idealne do szklanki zimnego mleka. Na 8–10 placuszków należy zmiksować na gładko: pół banana, 2 jajka, pół kubeczka jogurtu naturalnego i pół szklanki mąki (pszennej, orkiszowej, żytniej). Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wsyp pół szklanki jagód i delikatnie przemieszaj łyżką. Placuszki smaż na maśle klarowanym albo oleju kokosowym, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.