Desery z jagodami. Osiem smakowitych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Pyszne, szybkie, zdrowe

Obraz
© 123RF

Na jagody czekamy cały rok. Gdy wreszcie zjawiają się latem, trudno się im oprzeć. Są bardzo zdrowe i pyszne. Zebraliśmy przepisy na szybkie desery z wykorzystaniem tych wakacyjnych owoców. Uwaga! Jagody przed obróbką należy bardzo dokładnie wypłukać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Najszybsze ciasto jagodowe

Obraz
© 123RF

To ciasto niemal robi się samo – składniki wystarczy połączyć, przelać do foremki i wstawić do piekarnika. 10 łyżek mąki (np. orkiszowej) przesiać z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dodać posiekane masło (125 g), 8 łyżek cukru (biały można zastąpić kokosowym albo brzozowym), 3 duże jajka i szczyptę soli. Całość zmiksować na gładko. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, po czym na wierzchu rozłożyć jagody, delikatnie je dociskając. Piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.

/ 9Smoothie bowl z jagodami

Obraz
© 123RF

Smoothie bowl, czyli miska szczęścia, to posiłek, który można spożywać o dowolnej porze dnia. Jest zdrowy i przepyszny. Nasz pomysł na wykorzystanie jagód: zmiksuj na gładko ich sporą garść, dojrzałego banana i pół awokado z kubeczkiem jogurtu naturalnego. Przelej do głębokiego talerza. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi, ulubionymi posiekanymi orzechami, miętą i koniecznie świeżymi jagodami. Podczas upałów smoothie bowl można przygotować z wykorzystaniem kostek lodu.

/ 9Jagodowe crumble, czyli owoce pod kruszonką

Obraz
© 123RF

Ten deser robi się raz–dwa, a smakuje wyśmienicie. Aby przygotować crumble z jagodami dla jednej osoby, w misce należy połączyć szklankę jagód z 1–2 łyżkami cukru i 1 czubatą łyżeczką mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej, wymieszać. Umieścić w wysmarowanej masłem foremce. Przygotować kruszonkę: 1/4 szklanki mąki połączyć z 1 łyżką cukru (kokosowego, trzcinowego), 2 łyżkami zimnego masła, 2 łyżkami płatków owsianych, dodać po szczypcie soli i cynamonu. Składniki na kruszonkę wyrobić w malakserze i przykryć nimi jagody w foremce. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

/ 9Eton mess z jagodami

Obraz
© 123RF

Oto klasyczny angielski deser w lekko zmodyfikowanej wersji – oryginalny Eton mess (dosł. bałagan z Eton) serwuje się z truskawkami. Proporcje tak naprawdę nie mają znaczenia. Garść jagód należy zasypać łyżeczką cukru i odstawić. Część owoców można rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Ubić 100 ml śmietany kremówki, po czym dodać garść rozkruszonych (nie za drobno) bez. W szklance umieścić jagody i kremówkę z bezami. Całość można delikatnie przemieszać. Na koniec ozdobić świeżymi jagodami i ewentualnie miętą.

/ 9Jagodowy milkshake

Obraz
© 123RF

Ten ekspresowy w przygotowaniu, orzeźwiający koktajl to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Żeby przygotować jedną porcję, do kielicha blendera należy wrzucić garść jagód i pół banana, wlać szklankę mleka (może być roślinne) i dodać gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Całość dokładnie zmiksować i przelać do wysokiej szklanki. Łasuchom jagodowy milkshake można zaserwować z kleksem bitej śmietany.

/ 9Domowe lody jagodowe bez maszynki

Obraz
© 123RF

Warto zawsze mieć w zamrażalniku kilka mocno dojrzałych, pokrojonych na plasterki bananów. Zrób z nich pyszne lody. Garść zamrożonych bananów umieść w malakserze/rozdrabniaczu razem z porcją jagód i miksuj przez 2–3 minuty do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak i kolor, dorzuć więcej jagód. Całość można dosłodzić miodem i ponownie zmiksować albo polać płynnym miodem lub syropem klonowym po przełożeniu do pucharków.

/ 9Jagodowa szklanka szczęścia

Obraz
© 123RF

Doskonała propozycja dla najmłodszych łasuchów, ale nie tylko. Deser należy robić w szklance, warstwowo. Na dno wysyp porcję jagód. Na jagody wyłóż porcję jogurtu naturalnego. Następnie rozłóż plasterki bananów i posyp ekspandowanym orkiszem, gryką albo amarantusem. Znowu dodaj warstwę jogurtu, ale tym razem zmiksowanego z jagodami – zyska piękny kolor. Można dosłodzić miodem. Posyp świeżymi jagodami oraz wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu albo po schłodzeniu.

/ 9Placuszki z jagodami

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotuj je na śniadanie, deser albo kolację. Podczas upałów będą idealne do szklanki zimnego mleka. Na 8–10 placuszków należy zmiksować na gładko: pół banana, 2 jajka, pół kubeczka jogurtu naturalnego i pół szklanki mąki (pszennej, orkiszowej, żytniej). Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wsyp pół szklanki jagód i delikatnie przemieszaj łyżką. Placuszki smaż na maśle klarowanym albo oleju kokosowym, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany