WP

Czekoladowy zając - symbol Wielkanocy na świątecznym stole

Zając to jeden z ważniejszych symboli Wielkanocy, który pojawia się w wielu formach. Możemy go zobaczyć na kartkach świątecznych, w telewizyjnych reklamach, a także w sklepach w postaci czekoladowych przysmaków. Zobacz, na jakie słodkie zajączki zwrócić uwagę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Podczas Wielkanocy zajadamy się smacznymi, czekoladowymi zającami
Podczas Wielkanocy zajadamy się smacznymi, czekoladowymi zającami (iStock.com, Fot: belchonock)
WP

Zając - co oznacza ten symbol?

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, które wiąże się z cierpieniem i jednocześnie radością zmartwychwstania. Istotnym symbolem tego wydarzenia jest baranek, który odnosi się do Chrystusa oraz ofiary składanej Bogu podczas Paschy. Jednak nie jest to jedyne zwierzę, które towarzyszy nam podczas świętowania.

WP

Zając nie jest symbolem religijnym. Wywodzi się raczej z ludowej tradycji i pogańskich rytuałów. Trudno jednak znaleźć jedno źródło jego pochodzenia. Sądzi się powszechnie, że jest to zwierzę zwiastujące nadejście wiosny i tym samym odrodzenie natury, co jest istotne w przypadku Wielkanocy, w której przecież celebrujemy zmartwychwstanie. Inni zaś widzą w nim związek z dawnymi zwyczajami podatkowymi, kiedy to składano daniny w naturze, również w postaci dzikich zwierząt. Zając symbolizuje też płodność, a w dawnych czasach był nawet znakiem zwiastującym nieszczęście, gdyż sądzono, że w jego postać wcielają się złe duchy. To drugie znaczenie jednak odeszło w niepamięć i stało się kwestią jedynie historyczną.

flickr.com
Podziel się
WP

Zając z czekolady - nie tylko figurka

Zając wielkanocny pojawia się najczęściej w formie słodkich figurek, które możemy dostać w sklepach już kilka tygodni przed świętami. Zwykle kupujemy je na prezent dla dzieci, jednak niektórzy święcą je w koszykach i jedzą po świątecznym śniadaniu. Zanim jednak wybierzemy się na poszukiwania odpowiedniego przysmaku, zwróćmy uwagę na skład, bo bardzo często możemy się natknąć na produkty wątpliwej jakości. Dobry zając z czekolady ma dużo proszku kakaowego (ok. 30 proc. dla typu mlecznego) tłuszcz kakaowy, cukier i jak najmniej nienaturalnych dodatków, konserwantów czy barwników. Wyroby czekoladopodobne mają najczęściej mało proszku kakaowego, dużo barwników i cukru, a także zawierają tańszy tłuszcz palmowy.

Figurka to niejedyny wariant. W sklepach dostaniemy też tabliczki w kształcie zajączków, które mogą być ozdobione suszonymi owocami, cukierkami i orzechami, a także czekoladowe lizaki, które posmakują zwłaszcza dzieciom.

WP

Artykuł stanowi część działań promocyjnych realizowanych z partnerami zewnętrznymi

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP