Co zrobić z pulpy, która zostaje po wyciśnięciu soku?

Miąższ po wyciśnięciu soku ze świeżych owoców i warzyw może zostać wykorzystany na wiele sposobów. Dlatego jeśli przygotowujesz domowe soki, nigdy nie wyrzucaj odpadów – sposobów na ich przetworzenie jest całe mnóstwo.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Miąższ, który zostaje po zrobieniu soku, zazwyczaj wyrzucamy. To błąd
Miąższ, który zostaje po zrobieniu soku, zazwyczaj wyrzucamy. To błąd (123RF.COM)
WP

Wyciskanie soków – czy to w wyciskarce, czy w sokowirówce – to najprostszy sposób na dostarczenie sobie mnóstwa błonnika i witamin. Domowe soki powinno się spożywać zaraz po przygotowaniu. I tak zazwyczaj robimy. A miąższ, który po nich zostaje, zazwyczaj… wyrzucamy. To błąd. Ten niepozorny składnik można wykorzystać ponownie.

W jaki sposób? Na przykład przygotowując:
• zdrowe ciasto;
• zdrowe krakersy, batoniki, ciasteczka;
• zdrowe babeczki i muffinki;
• kulki mocy – pulpę połącz z daktylami, bakaliami, orzechami, pestkami, masłem orzechowym, olejem kokosowym itp.;
• pastę na kanapki – np. z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, awokado i świeżych, drobno posiekanych ziół;
• zupę-krem – po prostu wrzuć miąższ do gotowej zupy, podgrzej i zmiksuj na gładko;
• omlet, placuszki albo jajecznicę;
• hummus – pamiętaj tylko, by najpierw przygotować podstawowy hummus, a potem dodać pulpę i jeszcze raz dokładnie zmiksować;
• kotlety mięsne – pulpę można śmiało połączyć z mięsem i resztą składników, a dalej postępować jak zwykle;
• kotlety wegetariańskie/wegańskie – w tym celu połącz warzywną pulpę z ulubionymi strączkami, kaszą jaglaną i dosyp trochę mąki, aby masa dobrze się skleiła. Wegetarianie mogą dodać małe jajko;
• pasztet roślinny – wzbogać swoją masę na domowy pasztet wegański o warzywny lub nawet owocowo-warzywny miąższ;
sos do makaronu – nie samym mięsem i pomidorami człowiek żyje. Dodatek pulpy ożywi i odżywi danie. Taki sos można też przygotować w wersji bezmięsnej, na bazie samych składników roślinnych;
• risotto – miąższ będzie do niego ciekawym i zdrowym dodatkiem;
• farsz do pieczonej papryki, cukinii, pomidorów, pieczarek itp.;
• domowe curry, zwłaszcza w wersji wegańskiej.

WP

Jak widać, możliwości wykorzystania miąższu, który zostaje po wyciśnięciu soku, jest bez liku. Powyższe przykłady to jedynie wskazówki – w kuchni liczy się każdy pomysł, a wiele najlepszych przepisów powstaje metodą prób i błędów. Nie zapominaj przy tym o domowych… zwierzakach. Dla nich taki miąższ będzie wspaniałą przekąską.

Superkrakersy Smakowitej Elli

Brytyjska blogerka kulinarna, propagatorka kuchni roślinnej Ella Mills (wcześniej Woodward), znana jako Deliciously Ella, w książce "Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało" (Znak 2016) podaje przepis na superkrakersy, do których najbardziej lubi wykorzystywać resztki z marchewki, jabłek i imbiru.

Ellla pisze o nich: "Te krakersy są najlepszym sposobem na spożytkowanie miąższu pozostałego po wyciśnięciu owoców i warzyw. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo uniwersalne. Lubię zjadać je z kremowym serkiem z orzechów brazylijskich lub z klasycznym guacamole albo łamać je na kawałeczki i posypywać nimi sałatki lub serwować jako chrupiący dodatek do zupy. Możecie je doprawić, dodając do nich rozmaite składniki. Ja często na etapie przygotowania dorzucam do masy pokrojone suszone pomidory i oliwki oraz świeży rozmaryn".

WP

Składniki:
- 200 g miąższu z wyciśniętych owoców i warzyw
- 120 g mielonych migdałów (ponad 1 szklanka)
- 85 g pestek słonecznika (ponad 0,5 szklanki)
- 85 g pestek dyni (ponad 0,5 szklanki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
- 1 łyżka sosu tamari (bezglutenowy sos sojowy)
- sól i pieprz

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 110 stopni (lub do 90 w trybie z termoobiegiem). Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj je na kleistą masę. Przełóż mieszankę na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie dociśnij ją szpatułką, żeby była cienka i bardzo zbita. Piecz krakersy 1,5 godziny, aż będą chrupiące. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Owocowo-warzywne ciasto z wyciskarki

Dla czytelników serwisu kuchnia.wp.pl stworzyliśmy przepis na proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu ciasto owocowo-warzywne. W zasadzie wystarczy połączyć wszystkie składniki, przełożyć do foremki i upiec, a potem zjadać po kawałku, np. na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ciasto przepysznie będzie smakować posmarowane dżemem, masłem orzechowym, musem jabłkowym albo miodem.

Składniki:
- 2 szklanki pulpy po wyciśnięciu soku (dowolna mieszanka)
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanka mąki kokosowej
- 5 łyżek ksylitolu
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego, oliwy z oliwek)
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 garści rodzynek
Wykonanie:
W jednej misce umieścić suche składniki: obie mąki, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i wymieszać. W drugiej misce umieścić mokre składniki: pulpę po wyciśnięciu soku, jajka, olej i wymieszać lub zmiksować. Zawartość obu misek połączyć, dodać wiórki oraz rodzynki i raz jeszcze wymieszać. Masę spróbować. Jeśli miąższ powstał głównie na bazie warzyw, być może przyda się więcej słodzidła. Zamiast ksylitolu można wykorzystać płynny słód, np. syrop klonowy, daktylowy lub z agawy albo miód. Wtedy należy wymieszać go z płynnymi składnikami.

WP

Gotową masę przełożyć do podłużnej keksówki albo niedużej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Smacznego!

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP