Naleśniki w takim wydaniu to gotowy pomysł na szybki posiłek dla całej rodziny. Przy smażeniu ciasta od razu przygotowujesz farsz. Wszystko więc przebiega szybko i sprawnie. Jak to wygląda w praktyce? Obejrzyj nasze wideo, gdzie czeka dokładna instrukcja. Lista składników znajduje się poniżej.
Ciasto na naleśniki:
- 3 jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 250 g mąki pszennej,
- ok. 500 ml mleka,
- 3/4 łyżeczki soli.
Farsz:
- 160 g szynki wędzonej/gotowanej w plastrach,
- 2 pieczarki,
- 120 g mix sera żółtego w startej wersji,
- ⅓ pęczka natki pietruszki.
Dodatki:
- 1 łyżka serka śmietankowego na każdy naleśnik.
O czym warto pamiętać:
- Aby przygotować ciasto naleśnikowe w mgnieniu oka, do połączenia składników wykorzystaj blender.
- Do ciasta naleśnikowego nie zapomnij dolać oleju. Dzięki temu składnikowi nie będzie przywierać do patelni podczas smażenia.
- Gotowe ciasto odstaw na 20 minut. Jest to kluczowy etap, dzięki któremu gluten ma czas, żeby zacząć pracować. Ta technika sprawia, że naleśniki wychodzą elastyczne i puszyste.
- Pamiętaj, że zawsze możesz uratować ciasto naleśnikowe, które twoim zdaniem nie jest perfekcyjne. Jeśli po połączeniu składników jest zbyt rzadkie, dodaj do niego więcej mąki. Z kolei, jeśli jest zbyt gęste, możesz rozwodnić je, dolewając odrobinę wody.
- Podane składniki na farsz to jedna z wielu możliwości. Nie bój się eksperymentować i łączyć różne produkty. W ten sposób kanapkowe naleśniki szybko się nie znudzą, bo za każdym razem będą smakować trochę inaczej.
- Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
- Na koniec rozsmaruj na naleśnikach serek śmietankowy (albo inny ulubiony) i zwiń w rulon. Z racji, że farsz trafia bezpośrednio do ciasta, nie potrzebujesz niczego więcej.
- Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na jakiej zostaną usmażone. Do tego przepisu użyliśmy patelnię o średnicy 24 cm i wyszło 10 placków.