Kurczak w chrupiącej panierce, zamiast trafić prosto na talerz, wyląduje najpierw w aromatycznej marynacie. Dzięki tej metodzie mięso nabiera dodatkowo ciekawych słodko-kwaśnych smaków. Co więcej, po takiej kąpieli możesz serwować je na zimno, chociażby jako gotowy dodatek do kanapki. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Zanim zapoznasz się bliżej z samym przepisem, warto wyjaśnić czym w ogóle jest Carpione. Otóż jest to ciekawa technika marynowania wywodząca się z kuchni włoskiej. Opiera się ona głównie na marynowaniu smażonych składników w zalewie ziołowo-warzywnej. W ten sposób możesz przygotować mięso, ryby oraz warzywa. Sama nazwa wywodzi się od włoskiego słowa "carpa", które oznacza karpia.
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- 5 - 6 szt. ziela angielskiego,
- 125 ml białego wina (wytrawne, półwytrawne),
- 240 ml octu winnego,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szkl. bułki tartej.
O czym warto pamiętać:
- Mieszankę z cukinią należy smażyć do chwili, aż warzywo będzie miękkie.
- Następnie do patelni powinno trafić wino. Idealnie sprawdzi się tu zarówno wino wytrawne, jak i półwytrawne.
- Po dodaniu octu należy zagotować zawartość patelni i odstawić ją do ostygnięcia.
- W międzyczasie rozbij piersi z kurczaka, przygotuj panierkę i usmaż mięso na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni.
- Chrupiące kotlety przekładaj zalewą do momentu wypełnienia formy.
- Na koniec przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Przygotowane w ten sposób mięso możesz podawać na zimno jako dodatek do kanapki lub z kolorową sałatką.