Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Te liście niespecjalnie kojarzą się z napojami, ale odpowiednio zaparzone staną się remedium na wiele dolegliwości. To naturalny sposób na to, by wesprzeć organizm.
Liście laurowe pochodzą z krzewu wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis). Doskonale znane są w polskiej kuchni, gdzie najczęściej trafiają do zup, gulaszów, duszonych mięs i marynat. Mają bogaty, korzenny smak, ale przy tym są także naturalny sposobem na to, by wesprzeć zdrowie. W medycynie ludowej od wieków stosowane są jako prosty i naturalny środek na różnorodne dolegliwości.
Ich cenne właściwości wynikają z bogactwa składników aktywnych, takich jak olejki eteryczne, flawonoidy, taniny, a także liczne witaminy (A, C, z grupy B) oraz minerały (potas, magnez, żelazo). Dzięki temu napar z liści laurowych staje się prostym eliksirem, który wspiera organizm od wewnątrz, a jego działanie skupia się przede wszystkim na regulacji pracy układu trawiennego.
Ciasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustach
Właściwości herbaty z liści laurowych
Napar z liści laurowych jest szczególnie ceniony za swoje działanie na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu korzystnie wpływa na proces trawienia, a także pomaga przy niestrawności i bólu żołądka. Może także redukować wzdęcia i przynosić ulgę przy niestrawności. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym oraz poprzez usuwanie resztek niestrawionych pokarmów pomaga także przy odchudzaniu
Dzięki zawartości polifenoli, liście laurowe poprawiają wrażliwość na insulinę i regulują poziom cukru we krwi. Ich właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne przynoszą ulgę w przypadku bólów mięśniowych, stawowych, migren oraz bóli menstruacyjnych. Napar ten może również działać korzystnie na poziom cholesterolu oraz obniżać ciśnienie krwi.
Napar z liści laurowych
Przyrządzenie naparu z liści laurowych jest bardzo proste. Należy pokruszyć około 5 gramów suszonych liści laurowych i zalać je 250 ml wrzącej wody. Następnie przykryć naczynie i odstawić na 10 do 20 minut. Po tym czasie napar należy dokładnie przecedzić, aby nie pozostały w nim żadne fragmenty liści. Napar należy pić małymi łykami w ciągu dnia. Należy pamiętać, aby nie przekraczać jednej szklanki (250 ml) dziennie i stosować kurację nie dłużej niż trzy dni, po czym konieczna jest co najmniej tygodniowa przerwa.
Chociaż napar z liści laurowych może być naturalnym wsparciem dla zdrowia, nie jest pozbawiony przeciwwskazań. Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, osób z problemami nerek i wątroby, alergików, oraz tych przyjmujących leki przeciwzakrzepowe czy przeciwcukrzycowe. Każda decyzja o jego stosowaniu powinna być skonsultowana z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.