Kotleciki z mięsa wołowego duszone w sosie pomidorowym zachwycają smakiem do pierwszego kęsa. W mieszance aromatycznych przypraw, które nadają niezwykłego charakteru całemu daniu, nie może zabraknąć sumaku. Szczegółową instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo. Poniżej jest również lista składników potrzebnych do przygotowania ciekawego i smacznego posiłku.
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, warto w kilku słowach wyjaśnić, czym w ogóle jest kofta. Nazwa dania ma swoje korzenie w języku perskim i oznacza dokładnie mięso mielone lub siekane. Zazwyczaj za tym określeniem skrywają się klopsiki, szaszłyki lub kotleciki z mięsa mielonego, którym towarzyszą wyraziste przyprawy. To właśnie one odgrywają kluczową rolę w przepisie.
Oprócz dobrze znanych przypraw tj. kumin, ostra papryka, cynamon czy gałka muszkatołowa, do przepisu warto użyć sumaku. To właśnie dzięki tej przyprawie zrobione przez ciebie kotleciki wołowe nabiorą lekko kwaskowatego i orzeźwiającego smaku.
Składniki na kotleciki w sosie:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 starta na tarce cebula,
- ⅓ pęczka natki pietruszki,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- ⅓ cynamonu,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka sumaku,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku.
Pozostałe składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 3 pomidory,
- 1 łyżka miodu,
- 80 g przecieru pomidorowego.
Dodatki:
- pita lub tortilla,
- surówka z sałaty lodowej (ewentualnie sama sałata),
- marynowane papryczki.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania aromatycznych kotlecików wołowych. Aby uzyskać idealną kombinację smakową, musisz dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Z powstałej mieszanki uformuj małe wałeczki. Ich długość nie powinna przekraczać 5 cm. Następnie wstaw je do lodówki i przygotuj warzywa.
- Kotleciki razem z sosem duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Gotową mieszankę z patelni możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu pita bądź tortilla, surówka z sałaty lodowej lub kapusty, a nawet mix sałat oraz marynowane papryczki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie połączyć z ziemniakami, kaszą, kuskusem czy ryżem.