Większość z nas źle przechowuje jedzenie. Skutki mogą być opłakane

Ciągły pośpiech sprawia, że ledwo starcza nam czasu na zrobienie zakupów i wrzucenie ich do lodówki. Niektóre rzeczy jeszcze tego samego dnia lądują w garnku lub na patelni, ale o innych często przypominamy sobie dopiero po tygodniu. Widok pleśni w zaparowanych foliówkach nie budzi wtedy zdziwienia. Karolina Kowalczyk podpowiada, jak trzymając się kilku prostych zasad, uniknąć takiego widoku.

Wiele osób przechowuje jajka i warzywa w nieodpowiedni sposóbWiele osób przechowuje jajka i warzywa w nieodpowiedni sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nieodpowiednio przechowywana żywność nie tylko nie wygląda i nie smakuje dobrze, ale może poważnie zaszkodzić. Zamiast cieszyć się bogactwem składników odżywczych zawartych w warzywach czy jajkach, organizm musi walczyć z bateriami, których rozwój przyspieszają nieodpowiednie opakowania, temperatura czy ekspozycja na światło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Dietetyczka Karolina Kowalczyk na swoim profilu na Instagramie @zywnosc_pod_lupa_ podaje konkretne wskazówki na temat przechowywania chleba, oleju, zielonych warzyw i jajek.

Większość osób pozostawia chleb zapakowany w woreczek foliowy po prostu na kuchennym blacie. Takie pieczywo nie dość, że jest uwięzione w folii, pod którą zbiera się wilgoć, to dodatkowo jest eksponowane na światło. Promienie słoneczne, padające przez kuchenne okno, podnoszą temperaturę, przyspieszając procesy psucia się żywności.

Ekspertka podkreśla, że folia nie jest odpowiednim opakowaniem do pieczywa:

– Pieczywo przechowuj nie w foliowym woreczku, ale w lnianym albo specjalnie przygotowanym do tego miejscu, czy po prostu w chlebaku – mówi w rolce na Instagramie.

Warzywa liściaste również nie przepadają za foliowymi torebkami

Sałatkę, szpinak czy rukolę należy przechowywać w lodówce, najlepiej owinięte papierem, a nie folią. Dobrym sposobem na przedłużenie trwałości warzyw liściastych jest owinięcie ich delikatnie zwilżonym ręcznikiem papierowym.

W pudełku do przechowywania żywności (najlepiej szklanym) układasz wilgotny papier, na nim kładziesz umytą rukolę lub młody szpinak, przykrywasz drugim arkuszem zwilżonego ręcznika papierowgo, zamykasz pojemnik i wkładasz do dolnej szuflady w lodówce.

Dzięki temu możesz w każdej chwili cieszyć się chrupiącym zielonym dodatkiem do kanapki lub sałatki. Liście są już umyte, co ułatwia późniejsze przygotowywanie posiłków.

Jak przechowywać olej lniany i jajka?

Karolina Kowalczyk zwraca uwagę na częste błędy przy przechowywaniu tych dwóch produktów. Olej lniany ląduje na kuchennej półce, a powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ ekspozycja na światło słoneczne niszczy kwasy omega-3, a dokładnie kwas alfalinolenowy. Taki olej może i podobnie smakuje, ale jego wartość odżywcza jest wtedy znacznie niższa.

Chociaż powszechną praktyką jest, że jajka układamy na drzwiach lodówki – to kolejny błąd, o którym mówi ekspertka:

– Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach w lodówce, ponieważ tam jest bardzo duża różnica temperatur. Wahania temperatury mogą spowodować nadmiar wilgoci na skorupce i tworzenie się pleśni – ostrzega dietetyczka.

Jajka powinny znajdować się na półce lodówki w kartonowym pojemniku. W takich warunkach zachowują świeżość nawet do 6-7 tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce