Nie wyrzucaj. Te produkty można jeść nawet po dacie ważności
Polacy należą do europejskiej czołówki w dziedzinie… marnowania jedzenia. Każdego roku wyrzucamy blisko 3 miliony ton żywości, często z powodu przekroczenia daty ważności zamieszczonej na opakowaniu. Tymczasem wiele produktów można z powodzeniem spożywać jeszcze długo po tym terminie.
Chleb
Kupując zafoliowane pieczywo, na opakowaniu znajdziemy termin przydatności do spożycia. Po jego upływie chleb czy bułki trafiają zwykle do kosza, co potwierdzają niechlubne statystyki – 53 proc. Polaków przyznaje, że tego typu produkty wyrzuca najczęściej. Tymczasem chleb, szczególnie wypiekany na zakwasie, z dobrych składników, nadaje się do jedzenia jeszcze długo po dacie ważności. Co najwyżej się zeschnie, a czerstwe pieczywo, o ile nie widać na nim śladów pleśni, może stać się bazą pysznych potraw. Sprawdzi się np. jako spód do rozmaitych ciast, surowiec do przygotowania bułki tartej, a nawet zagęstnik pożywnego koktajlu.
Kukurydza w puszce
Bardzo lubiany dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Na tego typu produktach pojawia się zazwyczaj informacja: "najlepiej spożyć przed…". Nie oznacza to jednak, że po upływie zamieszczonej daty kukurydzę w puszce należy wyrzucić. Jeszcze przez kilka miesięcy nadaje się do jedzenia. Oczywiście pod warunkiem, że jest przechowywana w suchym i chłodnym miejscu, a na opakowaniu nie widać wybrzuszeń, uszkodzeń czy śladów rdzy.
Parmezan
Twardy, długo dojrzewający ser podpuszczkowy, wytwarzany w północnowłoskim regionie Emilia-Romania zrobił, ogromną karierę na całym świecie. Bez niego trudno wyobrazić sobie dobrą pizzę, spaghetti czy zupę cebulową. Parmezan można spokojnie jeść jeszcze przynajmniej 2-3 tygodnie po upływie terminu ważności. Oczywiście, jeśli nie stracił smaku i koloru, jest przechowywany w lodówce, w szczelnym (najlepiej szklanym) opakowaniu, zaś na jego powierzchni nie ma śladów pleśni.
Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Miód
Świetny zamiennik niezdrowego cukru, skarbnica korzystnych dla zdrowia składników, w dodatku specjał o niepowtarzalnym smaku, cenionym przez dzieci i dorosłych – miód to produkt o ogromnych walorach. Jest jednym z nielicznych darów natury, który się nie psuje i można po niego sięgać jeszcze długo po sugerowanej dacie przydatności do spożycia. Swoje walory zachowuje, gdy jest odpowiednio przechowywany, w szczelnie zamkniętym słoiku, w miejscu chłodnym (optymalna temperatura to 10-15 stopni), suchym (o wilgotności powietrza nieprzekraczającej 60 proc.) oraz pozbawionym dostępu promieni słonecznych.
Makaron
Jeden z ulubionych produktów spożywczych w naszych domach. Trudno się dziwić, bo makaron to wyrób bardzo uniwersalny, łatwy do przyrządzenia, a także niezwykle trwały – nadaje się do jedzenia jeszcze wiele miesięcy po dacie umieszczonej na opakowaniu. Warunek? Musi być przechowywany szczelnie zamknięty, w suchym i zaciemnionym miejscu.
Ryż
Jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie i stanowi podstawę wyżywienia co trzeciego mieszkańca naszej planety. Ryż często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Możemy go spokojnie spożywać nawet po upływie terminu ważności – niektórzy eksperci twierdzą, że produkt przetrwa bez utraty wartości odżywczych nawet… 20 lat. Oczywiście, jeśli jest odpowiednio przechowywany, w szczelnie zamkniętym pojemniku i suchym, ciemnym miejscu.
Masło klarowane
Bywa nazywane "płynnym złotem". Produkt, który zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny, świetnie nadaje się do smażenia, a dodatkowo nadaje smaku przyrządzanym potrawom. Masło klarowane ma jeszcze jedną zaletę – w lodówce może być przechowywane nawet kilka miesięcy po upływie sugerowanego terminu przydatności do spożycia. Jednak przed użyciem warto je powąchać, zjełczały zapach oznacza bowiem, że produkt przestał nadawać się do jedzenia.
Tuńczyk w puszce
Pyszny dodatek do sałatek czy dań z makaronem. Jak wykazały badania przeprowadzone przez specjalistów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie tuńczyk w puszce jest też produktem dobrze znoszącym długie przechowywanie – nadaje się do spożycia nawet po upływie terminu ważności. Jednak musi mieć zapewnione odpowiednie warunki – powinien cały czas przebywać w lodówce, w nieuszkodzonej puszce. Oczywiście przed spożyciem warto węchowo ocenić jego jakość.
Płatki owsiane
Powstają z oczyszczonego ziarna owsa, które najpierw jest suszone, a później rozdrabniane i krojone. Płatki owsiane to produkt o imponujących wartościach odżywczych, nieprzypadkowo zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli świetnie wpływającej na nasze zdrowie. Można je zjadać jeszcze długo po upływie terminu ważności. Specjaliści z agencji USA Emergency Supply twierdzą, że płatki przechowywane hermetycznie, w temperaturze pokojowej, nadają się do spożycia nawet po… 8 latach.
Czekolada
Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 5 kilogramów tego smakołyku. Niektórzy jednak wyrzucają czekoladę, gdy minie termin przydatności do spożycia. To duży błąd, ponieważ specjał można bez obaw zjeść jeszcze przez kolejne 2-3 miesiące. O ile jest szczelnie zapakowany. Nie powinien nas zniechęcać nawet biały nalot pojawiający się czasami na tabliczce. To po prostu tłuszcz, który krystalizuje się pod wpływem zmian temperatury.