Nietypowe domowe chlebki z kasz i warzyw

Chleb nie musi być przygotowywany z mąki. Bez trudu zrobimy domowe pieczywo, używając kaszy lub warzyw. Brzmi nietypowo? Pewnie dla wielu osób tak, ale ci, którzy nie chcą jeść glutenu, na pewno znają sposoby na zrobienie takiego pieczywa. A dla tych, którzy ich nie znają, kilka naszych propozycji.

ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Magda Bukowska
3

Chleb z kaszy gryczanej

Zacznijmy od chleba z kaszy gryczanej. Używamy białej, niepalonej odmiany kaszy – bez trudu znajdziemy ją w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Chleb ten możemy upiec, wykorzystując jedynie kaszę, nie dodając do niego ani grama mąki.

Na jeden bochenek chleba potrzebujemy pół kilograma kaszy, trzy szklanki wody i łyżkę soli. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dolewamy wodę, przykrywamy miskę i odstawiamy w ciemne miejsce na całą dobę. Kilka razy mieszamy dokładnie, by kasza wchłonęła jak najwięcej wody.

Po dniu moczenia miksujemy kaszę przy użyciu blendera i dodajemy sól. Mieszamy dokładnie. Foremkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy olejem. Wlewamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni C i wstawiamy formę z ciastem. Chleb pieczemy godzinę. Po 45 minutach sprawdzamy poziom upieczenia, wbijając patyczek – gdy jest mokry, jeszcze pieczmy. Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyjąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb studzimy w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Chleb z warzyw

A teraz czas na chleb z warzyw. Nadają się do tego praktycznie wszystkie warzywa, wszystko zależy od tego, co lubimy. Na początek chleb z zielonych warzyw. Potrzebne nam będą: brokuł, szklanka liści szpinaku, kilka łyżek siemienia lnianego, oregano, pół szklanki mąki z ciecierzycy, sól i pieprz. Brokuły i szpinak miksujemy na gładką masę. Przekładamy je do miski. Siemię mielimy drobno i dodajemy do warzyw. Teraz kolej na mąkę: wsypujemy ją stopniowo, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Z masy formujemy kulę. Ciasto powinno być wilgotne. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni C, aż się zrumieni.

Chleb możemy również przygotować z… buraków. Potrzebujemy: kalafiora, dwa buraki, cztery łyżki siemienia, pół szklanki mąki z ciecierzycy, ostrą paprykę, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je do blendera razem z kalafiorem i miksujemy. Przekładamy je do miski, dodajemy mąkę i namoczone w połowie szklanki wody siemię (razem z wodą). Przekładamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez pół godziny lub do czasu, kiedy chleb będzie w środku suchy. Taki chleb możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni – nic nie straci na konsystencji i smaku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne