Nietypowe domowe chlebki z kasz i warzyw

Chleb nie musi być przygotowywany z mąki. Bez trudu zrobimy domowe pieczywo, używając kaszy lub warzyw. Brzmi nietypowo? Pewnie dla wielu osób tak, ale ci, którzy nie chcą jeść glutenu, na pewno znają sposoby na zrobienie takiego pieczywa. A dla tych, którzy ich nie znają, kilka naszych propozycji.

ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Magda Bukowska

Chleb z kaszy gryczanej

Zacznijmy od chleba z kaszy gryczanej. Używamy białej, niepalonej odmiany kaszy – bez trudu znajdziemy ją w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Chleb ten możemy upiec, wykorzystując jedynie kaszę, nie dodając do niego ani grama mąki.

Na jeden bochenek chleba potrzebujemy pół kilograma kaszy, trzy szklanki wody i łyżkę soli. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dolewamy wodę, przykrywamy miskę i odstawiamy w ciemne miejsce na całą dobę. Kilka razy mieszamy dokładnie, by kasza wchłonęła jak najwięcej wody.

Po dniu moczenia miksujemy kaszę przy użyciu blendera i dodajemy sól. Mieszamy dokładnie. Foremkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy olejem. Wlewamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni C i wstawiamy formę z ciastem. Chleb pieczemy godzinę. Po 45 minutach sprawdzamy poziom upieczenia, wbijając patyczek – gdy jest mokry, jeszcze pieczmy. Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyjąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb studzimy w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Chleb z warzyw

A teraz czas na chleb z warzyw. Nadają się do tego praktycznie wszystkie warzywa, wszystko zależy od tego, co lubimy. Na początek chleb z zielonych warzyw. Potrzebne nam będą: brokuł, szklanka liści szpinaku, kilka łyżek siemienia lnianego, oregano, pół szklanki mąki z ciecierzycy, sól i pieprz. Brokuły i szpinak miksujemy na gładką masę. Przekładamy je do miski. Siemię mielimy drobno i dodajemy do warzyw. Teraz kolej na mąkę: wsypujemy ją stopniowo, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Z masy formujemy kulę. Ciasto powinno być wilgotne. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni C, aż się zrumieni.

Chleb możemy również przygotować z… buraków. Potrzebujemy: kalafiora, dwa buraki, cztery łyżki siemienia, pół szklanki mąki z ciecierzycy, ostrą paprykę, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je do blendera razem z kalafiorem i miksujemy. Przekładamy je do miski, dodajemy mąkę i namoczone w połowie szklanki wody siemię (razem z wodą). Przekładamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez pół godziny lub do czasu, kiedy chleb będzie w środku suchy. Taki chleb możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni – nic nie straci na konsystencji i smaku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita