WAŻNE
TERAZ

Ostatnia prosta w eliminacjach. Znamy składy na mecz Malta - Polska

Nietypowe domowe chlebki z kasz i warzyw

Chleb nie musi być przygotowywany z mąki. Bez trudu zrobimy domowe pieczywo, używając kaszy lub warzyw. Brzmi nietypowo? Pewnie dla wielu osób tak, ale ci, którzy nie chcą jeść glutenu, na pewno znają sposoby na zrobienie takiego pieczywa. A dla tych, którzy ich nie znają, kilka naszych propozycji.

ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Magda Bukowska

Chleb z kaszy gryczanej

Zacznijmy od chleba z kaszy gryczanej. Używamy białej, niepalonej odmiany kaszy – bez trudu znajdziemy ją w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Chleb ten możemy upiec, wykorzystując jedynie kaszę, nie dodając do niego ani grama mąki.

Na jeden bochenek chleba potrzebujemy pół kilograma kaszy, trzy szklanki wody i łyżkę soli. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dolewamy wodę, przykrywamy miskę i odstawiamy w ciemne miejsce na całą dobę. Kilka razy mieszamy dokładnie, by kasza wchłonęła jak najwięcej wody.

Po dniu moczenia miksujemy kaszę przy użyciu blendera i dodajemy sól. Mieszamy dokładnie. Foremkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy olejem. Wlewamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni C i wstawiamy formę z ciastem. Chleb pieczemy godzinę. Po 45 minutach sprawdzamy poziom upieczenia, wbijając patyczek – gdy jest mokry, jeszcze pieczmy. Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyjąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb studzimy w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Chleb z warzyw

A teraz czas na chleb z warzyw. Nadają się do tego praktycznie wszystkie warzywa, wszystko zależy od tego, co lubimy. Na początek chleb z zielonych warzyw. Potrzebne nam będą: brokuł, szklanka liści szpinaku, kilka łyżek siemienia lnianego, oregano, pół szklanki mąki z ciecierzycy, sól i pieprz. Brokuły i szpinak miksujemy na gładką masę. Przekładamy je do miski. Siemię mielimy drobno i dodajemy do warzyw. Teraz kolej na mąkę: wsypujemy ją stopniowo, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Z masy formujemy kulę. Ciasto powinno być wilgotne. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni C, aż się zrumieni.

Chleb możemy również przygotować z… buraków. Potrzebujemy: kalafiora, dwa buraki, cztery łyżki siemienia, pół szklanki mąki z ciecierzycy, ostrą paprykę, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je do blendera razem z kalafiorem i miksujemy. Przekładamy je do miski, dodajemy mąkę i namoczone w połowie szklanki wody siemię (razem z wodą). Przekładamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez pół godziny lub do czasu, kiedy chleb będzie w środku suchy. Taki chleb możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni – nic nie straci na konsystencji i smaku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny