Nietypowe domowe chlebki z kasz i warzyw
Chleb nie musi być przygotowywany z mąki. Bez trudu zrobimy domowe pieczywo, używając kaszy lub warzyw. Brzmi nietypowo? Pewnie dla wielu osób tak, ale ci, którzy nie chcą jeść glutenu, na pewno znają sposoby na zrobienie takiego pieczywa. A dla tych, którzy ich nie znają, kilka naszych propozycji.
Chleb z kaszy gryczanej
Zacznijmy od chleba z kaszy gryczanej. Używamy białej, niepalonej odmiany kaszy – bez trudu znajdziemy ją w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Chleb ten możemy upiec, wykorzystując jedynie kaszę, nie dodając do niego ani grama mąki.
Na jeden bochenek chleba potrzebujemy pół kilograma kaszy, trzy szklanki wody i łyżkę soli. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dolewamy wodę, przykrywamy miskę i odstawiamy w ciemne miejsce na całą dobę. Kilka razy mieszamy dokładnie, by kasza wchłonęła jak najwięcej wody.
Po dniu moczenia miksujemy kaszę przy użyciu blendera i dodajemy sól. Mieszamy dokładnie. Foremkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy olejem. Wlewamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni C i wstawiamy formę z ciastem. Chleb pieczemy godzinę. Po 45 minutach sprawdzamy poziom upieczenia, wbijając patyczek – gdy jest mokry, jeszcze pieczmy. Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyjąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb studzimy w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Chleb z warzyw
A teraz czas na chleb z warzyw. Nadają się do tego praktycznie wszystkie warzywa, wszystko zależy od tego, co lubimy. Na początek chleb z zielonych warzyw. Potrzebne nam będą: brokuł, szklanka liści szpinaku, kilka łyżek siemienia lnianego, oregano, pół szklanki mąki z ciecierzycy, sól i pieprz. Brokuły i szpinak miksujemy na gładką masę. Przekładamy je do miski. Siemię mielimy drobno i dodajemy do warzyw. Teraz kolej na mąkę: wsypujemy ją stopniowo, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Z masy formujemy kulę. Ciasto powinno być wilgotne. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni C, aż się zrumieni.
Chleb możemy również przygotować z… buraków. Potrzebujemy: kalafiora, dwa buraki, cztery łyżki siemienia, pół szklanki mąki z ciecierzycy, ostrą paprykę, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je do blendera razem z kalafiorem i miksujemy. Przekładamy je do miski, dodajemy mąkę i namoczone w połowie szklanki wody siemię (razem z wodą). Przekładamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez pół godziny lub do czasu, kiedy chleb będzie w środku suchy. Taki chleb możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni – nic nie straci na konsystencji i smaku.