WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Nie wyrzucaj czerstwego chleba! 5 pomysłów na wykorzystanie starego pieczywa

W obecnych czasach, kiedy ceny pieczywa ciągle rosną, nie warto marnować chleba. Często zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść całego bochenka, zanim ten zeschnie, a kanapki z czerstwego chleba nie należą przecież do najsmaczniejszych. Warto wówczas sięgnąć po przepisy z wykorzystaniem czerstwego chleba, które są nie tylko smaczne, ale także pozwolą nam sporo zaoszczędzić.

Panzanella - włoska sałatka z czerstwego pieczywaPanzanella - włoska sałatka z czerstwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dodaj czerstwe bułki do kotletów mielonych lub pulpetów

Bułki wystarczy namoczyć w mleku albo wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa. Najlepiej sprawdzi się właśnie czerstwe pieczywo. Dzięki temu dodatkowi kotlety i pulpety będą miękkie, soczyste i nie będą rozwalały się podczas smażenia.

Usmaż chleb w jajku

Chleb w jajku to bardzo szybka i tania potrawa, która zna chyba każdy. Pomimo swojej prostoty, chleb w jajku jest bardzo smaczny i doskonale sprawdza się w roli ciepłej przekąski czy kolacji. Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem lub trzepaczką. Solimy i dodajemy trochę mleka lub wody. Kromki czerstwego chleba maczamy w jajku, a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle.

Zrób knedle

Knedle z czerstwego pieczywa to świetny dodatek do gulaszów i wszystkich dań mięsnych z sosami. Aby je przygotować, należy zalać pokruszone pieczywo gorącym mlekiem. Po przestygnięciu blendujemy chleb, dodajemy do masy jajka i przyprawy, wszystko razem mieszamy i formujemy knedle, które należy gotować jeszcze 15 minut od czasu wypłynięcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Zaserwuj na śniadanie tosty francuskie

Francuskie tosty można nazwać słodką wersją chleba w mleku. Tosty są miękkie, wilgotne, rumiane i pachnące przyprawami. Dzieci wprost je uwielbiają. Takim śniadaniem nie pogardzą więc nawet najbardziej wybredni. Najlepiej przyrządzić je z czerstwej chałki, ale zwykły chleb także zda egzamin. Wystarczy zmieszać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym, a następie maczać w nich kromki chleba. Świetnie pasował będzie tutaj także cynamon. Chleb smażymy następnie na maśle, aż nabierze złotego koloru. Tosty francuskie podajemy z konfiturami, świeżymi owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Przygotuj panzanellę

Panzanella to sałatka ze świeżych pomidorów, cebuli, bazylii i grzanek z czerstwego chleba. Pomidory i cebulę kroi się w kostkę lub półplasterki. Do miski dodaje się też grzanki i świeżą bazylię, a całość polewana jest oliwą i skrapiana sokiem z cytryny. Często dodaje się też starty parmezan.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki