Nie wyrzucaj czerstwego chleba! 5 pomysłów na wykorzystanie starego pieczywa

W obecnych czasach, kiedy ceny pieczywa ciągle rosną, nie warto marnować chleba. Często zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść całego bochenka, zanim ten zeschnie, a kanapki z czerstwego chleba nie należą przecież do najsmaczniejszych. Warto wówczas sięgnąć po przepisy z wykorzystaniem czerstwego chleba, które są nie tylko smaczne, ale także pozwolą nam sporo zaoszczędzić.

Panzanella - włoska sałatka z czerstwego pieczywaPanzanella - włoska sałatka z czerstwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dodaj czerstwe bułki do kotletów mielonych lub pulpetów

Bułki wystarczy namoczyć w mleku albo wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa. Najlepiej sprawdzi się właśnie czerstwe pieczywo. Dzięki temu dodatkowi kotlety i pulpety będą miękkie, soczyste i nie będą rozwalały się podczas smażenia.

Usmaż chleb w jajku

Chleb w jajku to bardzo szybka i tania potrawa, która zna chyba każdy. Pomimo swojej prostoty, chleb w jajku jest bardzo smaczny i doskonale sprawdza się w roli ciepłej przekąski czy kolacji. Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem lub trzepaczką. Solimy i dodajemy trochę mleka lub wody. Kromki czerstwego chleba maczamy w jajku, a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle.

Zrób knedle

Knedle z czerstwego pieczywa to świetny dodatek do gulaszów i wszystkich dań mięsnych z sosami. Aby je przygotować, należy zalać pokruszone pieczywo gorącym mlekiem. Po przestygnięciu blendujemy chleb, dodajemy do masy jajka i przyprawy, wszystko razem mieszamy i formujemy knedle, które należy gotować jeszcze 15 minut od czasu wypłynięcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Zaserwuj na śniadanie tosty francuskie

Francuskie tosty można nazwać słodką wersją chleba w mleku. Tosty są miękkie, wilgotne, rumiane i pachnące przyprawami. Dzieci wprost je uwielbiają. Takim śniadaniem nie pogardzą więc nawet najbardziej wybredni. Najlepiej przyrządzić je z czerstwej chałki, ale zwykły chleb także zda egzamin. Wystarczy zmieszać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym, a następie maczać w nich kromki chleba. Świetnie pasował będzie tutaj także cynamon. Chleb smażymy następnie na maśle, aż nabierze złotego koloru. Tosty francuskie podajemy z konfiturami, świeżymi owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Przygotuj panzanellę

Panzanella to sałatka ze świeżych pomidorów, cebuli, bazylii i grzanek z czerstwego chleba. Pomidory i cebulę kroi się w kostkę lub półplasterki. Do miski dodaje się też grzanki i świeżą bazylię, a całość polewana jest oliwą i skrapiana sokiem z cytryny. Często dodaje się też starty parmezan.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać