Nie wyrzucaj czerstwego chleba! 5 pomysłów na wykorzystanie starego pieczywa

W obecnych czasach, kiedy ceny pieczywa ciągle rosną, nie warto marnować chleba. Często zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść całego bochenka, zanim ten zeschnie, a kanapki z czerstwego chleba nie należą przecież do najsmaczniejszych. Warto wówczas sięgnąć po przepisy z wykorzystaniem czerstwego chleba, które są nie tylko smaczne, ale także pozwolą nam sporo zaoszczędzić.

Panzanella - włoska sałatka z czerstwego pieczywaPanzanella - włoska sałatka z czerstwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dodaj czerstwe bułki do kotletów mielonych lub pulpetów

Bułki wystarczy namoczyć w mleku albo wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa. Najlepiej sprawdzi się właśnie czerstwe pieczywo. Dzięki temu dodatkowi kotlety i pulpety będą miękkie, soczyste i nie będą rozwalały się podczas smażenia.

Usmaż chleb w jajku

Chleb w jajku to bardzo szybka i tania potrawa, która zna chyba każdy. Pomimo swojej prostoty, chleb w jajku jest bardzo smaczny i doskonale sprawdza się w roli ciepłej przekąski czy kolacji. Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem lub trzepaczką. Solimy i dodajemy trochę mleka lub wody. Kromki czerstwego chleba maczamy w jajku, a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle.

Zrób knedle

Knedle z czerstwego pieczywa to świetny dodatek do gulaszów i wszystkich dań mięsnych z sosami. Aby je przygotować, należy zalać pokruszone pieczywo gorącym mlekiem. Po przestygnięciu blendujemy chleb, dodajemy do masy jajka i przyprawy, wszystko razem mieszamy i formujemy knedle, które należy gotować jeszcze 15 minut od czasu wypłynięcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Zaserwuj na śniadanie tosty francuskie

Francuskie tosty można nazwać słodką wersją chleba w mleku. Tosty są miękkie, wilgotne, rumiane i pachnące przyprawami. Dzieci wprost je uwielbiają. Takim śniadaniem nie pogardzą więc nawet najbardziej wybredni. Najlepiej przyrządzić je z czerstwej chałki, ale zwykły chleb także zda egzamin. Wystarczy zmieszać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym, a następie maczać w nich kromki chleba. Świetnie pasował będzie tutaj także cynamon. Chleb smażymy następnie na maśle, aż nabierze złotego koloru. Tosty francuskie podajemy z konfiturami, świeżymi owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Przygotuj panzanellę

Panzanella to sałatka ze świeżych pomidorów, cebuli, bazylii i grzanek z czerstwego chleba. Pomidory i cebulę kroi się w kostkę lub półplasterki. Do miski dodaje się też grzanki i świeżą bazylię, a całość polewana jest oliwą i skrapiana sokiem z cytryny. Często dodaje się też starty parmezan.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja