Piernikowy chleb krzyżacki. Sprawdzi się nie tylko na Święta

Średniowiecze w Europie to był czas ciągłych, nieustannych wojen. Rycerze i zwykli ludzie przemieszczali się na ogromne odległości, a coś jeść trzeba było. I tak powstał specyficzny rodzaj chleba: niepsujący się, smaczny nawet po wysuszeniu, aromatyczny i dający się wykorzystać na różne sposoby. Słowem: chleb piernikowy, dziś zwany też czasem gastronomicznym.

PiernikPrzepis na piernikowy chleb krzyżacki nie jest skomplikowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©istetiana - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Chleb z dodatkiem przypraw korzennych ma swoje, nomen omen korzenie w dzisiejszej Polsce, a dokładnie mówiąc tam, gdzie rządzili Krzyżacy, czyli w okolicach Kujaw i Pomorza. Tradycja wypieku ciasta z miodem i przyprawami przybyła na Kujawy z miast niemieckich, wraz z pierwszymi osadnikami i kawalerami Zakonu Marii Panny. Pierwsze wzmianki o chlebie piernikowym pochodzą z około 1400 roku

Trudno jest dzisiaj zgadnąć, jaka wyglądał w proces wytwarzania takiego chleba w tamtym czasie. Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinach: z pokolenia na pokolenie. Z tego względu najstarszy znany nam przepis na taki chleb pochodzi dopiero w XVIII wieku. W dawnych wiekach wypiekano dwa rodzaje takiego chleba: miękkie i twarde. Różnica tkwiła w dodaniu lub nie potażu, pełniącego funkcję środka spulchniającego.

Chleb taki był bardzo często zwykłą zakąską do alkoholu, wykorzystywano go też jako wojskowe suchary, które można było przechowywać przez długi czas, ale był i lekarstwem, bo dzięki zawartości przypraw pobudzał trawienie.

Piernik dojrzewający

Piernikowy chleb krzyżacki - przepis

Przepis na taki chleb nie jest skomplikowany. Potrzebujemy: szklankę mąki pszennej razowej, kilka pierników, drożdże, pieprz, sól, suszony rozmaryn, mieloną paprykę, starte jabłko, mleko, oliwę i wodę.

Pierniki drobno miksujemy w malakserze. Mąkę mieszamy z piernikami, drożdżami i przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy suchą masę, dodajemy starte jabłka i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na wysypany mąką blat i zagniatamy. Przekładamy masę do formy (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony chleb studzimy, przykrywamy ściereczką. Możemy go przechowywać nawet kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥