Piernikowy chleb krzyżacki. Sprawdzi się nie tylko na Święta

Średniowiecze w Europie to był czas ciągłych, nieustannych wojen. Rycerze i zwykli ludzie przemieszczali się na ogromne odległości, a coś jeść trzeba było. I tak powstał specyficzny rodzaj chleba: niepsujący się, smaczny nawet po wysuszeniu, aromatyczny i dający się wykorzystać na różne sposoby. Słowem: chleb piernikowy, dziś zwany też czasem gastronomicznym.

PiernikPrzepis na piernikowy chleb krzyżacki nie jest skomplikowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©istetiana - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Chleb z dodatkiem przypraw korzennych ma swoje, nomen omen korzenie w dzisiejszej Polsce, a dokładnie mówiąc tam, gdzie rządzili Krzyżacy, czyli w okolicach Kujaw i Pomorza. Tradycja wypieku ciasta z miodem i przyprawami przybyła na Kujawy z miast niemieckich, wraz z pierwszymi osadnikami i kawalerami Zakonu Marii Panny. Pierwsze wzmianki o chlebie piernikowym pochodzą z około 1400 roku

Trudno jest dzisiaj zgadnąć, jaka wyglądał w proces wytwarzania takiego chleba w tamtym czasie. Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinach: z pokolenia na pokolenie. Z tego względu najstarszy znany nam przepis na taki chleb pochodzi dopiero w XVIII wieku. W dawnych wiekach wypiekano dwa rodzaje takiego chleba: miękkie i twarde. Różnica tkwiła w dodaniu lub nie potażu, pełniącego funkcję środka spulchniającego.

Chleb taki był bardzo często zwykłą zakąską do alkoholu, wykorzystywano go też jako wojskowe suchary, które można było przechowywać przez długi czas, ale był i lekarstwem, bo dzięki zawartości przypraw pobudzał trawienie.

Piernik dojrzewający

Piernikowy chleb krzyżacki - przepis

Przepis na taki chleb nie jest skomplikowany. Potrzebujemy: szklankę mąki pszennej razowej, kilka pierników, drożdże, pieprz, sól, suszony rozmaryn, mieloną paprykę, starte jabłko, mleko, oliwę i wodę.

Pierniki drobno miksujemy w malakserze. Mąkę mieszamy z piernikami, drożdżami i przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy suchą masę, dodajemy starte jabłka i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na wysypany mąką blat i zagniatamy. Przekładamy masę do formy (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony chleb studzimy, przykrywamy ściereczką. Możemy go przechowywać nawet kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm