Trwa ładowanie...

Piernikowy chleb krzyżacki. Sprawdzi się nie tylko na Święta

Średniowiecze w Europie to był czas ciągłych, nieustannych wojen. Rycerze i zwykli ludzie przemieszczali się na ogromne odległości, a coś jeść trzeba było. I tak powstał specyficzny rodzaj chleba: niepsujący się, smaczny nawet po wysuszeniu, aromatyczny i dający się wykorzystać na różne sposoby. Słowem: chleb piernikowy, dziś zwany też czasem gastronomicznym.

Przepis na piernikowy chleb krzyżacki nie jest skomplikowany Przepis na piernikowy chleb krzyżacki nie jest skomplikowany Źródło: Adobe Stock, fot: ©istetiana - stock.adobe.com
d1w40yr
d1w40yr

Chleb z dodatkiem przypraw korzennych ma swoje, nomen omen korzenie w dzisiejszej Polsce, a dokładnie mówiąc tam, gdzie rządzili Krzyżacy, czyli w okolicach Kujaw i Pomorza. Tradycja wypieku ciasta z miodem i przyprawami przybyła na Kujawy z miast niemieckich, wraz z pierwszymi osadnikami i kawalerami Zakonu Marii Panny. Pierwsze wzmianki o chlebie piernikowym pochodzą z około 1400 roku

Trudno jest dzisiaj zgadnąć, jaka wyglądał w proces wytwarzania takiego chleba w tamtym czasie. Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinach: z pokolenia na pokolenie. Z tego względu najstarszy znany nam przepis na taki chleb pochodzi dopiero w XVIII wieku. W dawnych wiekach wypiekano dwa rodzaje takiego chleba: miękkie i twarde. Różnica tkwiła w dodaniu lub nie potażu, pełniącego funkcję środka spulchniającego.

Chleb taki był bardzo często zwykłą zakąską do alkoholu, wykorzystywano go też jako wojskowe suchary, które można było przechowywać przez długi czas, ale był i lekarstwem, bo dzięki zawartości przypraw pobudzał trawienie.

Piernik dojrzewający

Piernikowy chleb krzyżacki - przepis

Przepis na taki chleb nie jest skomplikowany. Potrzebujemy: szklankę mąki pszennej razowej, kilka pierników, drożdże, pieprz, sól, suszony rozmaryn, mieloną paprykę, starte jabłko, mleko, oliwę i wodę.

d1w40yr

Pierniki drobno miksujemy w malakserze. Mąkę mieszamy z piernikami, drożdżami i przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy suchą masę, dodajemy starte jabłka i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na wysypany mąką blat i zagniatamy. Przekładamy masę do formy (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony chleb studzimy, przykrywamy ściereczką. Możemy go przechowywać nawet kilka tygodni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj