Piernikowy chleb krzyżacki. Sprawdzi się nie tylko na Święta

Średniowiecze w Europie to był czas ciągłych, nieustannych wojen. Rycerze i zwykli ludzie przemieszczali się na ogromne odległości, a coś jeść trzeba było. I tak powstał specyficzny rodzaj chleba: niepsujący się, smaczny nawet po wysuszeniu, aromatyczny i dający się wykorzystać na różne sposoby. Słowem: chleb piernikowy, dziś zwany też czasem gastronomicznym.

PiernikPrzepis na piernikowy chleb krzyżacki nie jest skomplikowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©istetiana - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Chleb z dodatkiem przypraw korzennych ma swoje, nomen omen korzenie w dzisiejszej Polsce, a dokładnie mówiąc tam, gdzie rządzili Krzyżacy, czyli w okolicach Kujaw i Pomorza. Tradycja wypieku ciasta z miodem i przyprawami przybyła na Kujawy z miast niemieckich, wraz z pierwszymi osadnikami i kawalerami Zakonu Marii Panny. Pierwsze wzmianki o chlebie piernikowym pochodzą z około 1400 roku

Trudno jest dzisiaj zgadnąć, jaka wyglądał w proces wytwarzania takiego chleba w tamtym czasie. Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinach: z pokolenia na pokolenie. Z tego względu najstarszy znany nam przepis na taki chleb pochodzi dopiero w XVIII wieku. W dawnych wiekach wypiekano dwa rodzaje takiego chleba: miękkie i twarde. Różnica tkwiła w dodaniu lub nie potażu, pełniącego funkcję środka spulchniającego.

Chleb taki był bardzo często zwykłą zakąską do alkoholu, wykorzystywano go też jako wojskowe suchary, które można było przechowywać przez długi czas, ale był i lekarstwem, bo dzięki zawartości przypraw pobudzał trawienie.

Piernik dojrzewający

Piernikowy chleb krzyżacki - przepis

Przepis na taki chleb nie jest skomplikowany. Potrzebujemy: szklankę mąki pszennej razowej, kilka pierników, drożdże, pieprz, sól, suszony rozmaryn, mieloną paprykę, starte jabłko, mleko, oliwę i wodę.

Pierniki drobno miksujemy w malakserze. Mąkę mieszamy z piernikami, drożdżami i przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy suchą masę, dodajemy starte jabłka i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na wysypany mąką blat i zagniatamy. Przekładamy masę do formy (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony chleb studzimy, przykrywamy ściereczką. Możemy go przechowywać nawet kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw