Fioletowy chleb to internetowy hit. Sprawdź, jak go zrobić i dlaczego jest taki zdrowy

Fioletowy chleb to hit, który w ostatnim czasie podbija internet. Jak się okazuje, nie tylko oryginalnie prezentuje się na zdjęciach na Instagramie, ale również świetnie smakuje. Jednak co najważniejsze ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Spróbuj koniecznie tej nowości!

Fioletowy chlebFioletowy chleb
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Oliwia Rybiałek

Amatorzy nowych smaków i oryginalnych pomysłów chętnie dzielą się nimi w mediach społecznościowych. Kiedyś hitem była niebieska kawa z proszku z alg morskich. Teraz przyszedł czas na fioletowy chleb z ziemniaków truflowych. Możesz przygotować go we własnym domu. 

Zdrowe i piękne domowe wypieki

Instagram wręcz zaroił się od zdjęć samodzielnie wypiekanych fioletowych chlebów, które nie tylko niesamowicie wyglądają, ale także mają oryginalny, delikatny smak. Dobrze przygotowane pieczywo będzie odznaczało się chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem.  

Fioletowy chleb ma również wiele walorów zdrowotnych, a to wszystko za sprawą fioletowego ziemniaka truflowego, który jest znacznie zdrowszy od tego zwykłego. Swój fioletowy kolor warzywo zawdzięcza naturalnym barwnikom zwanym antocyjany. Liczne badania naukowe udowodniły, że mają one właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego. Oprócz tego mają działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ krążenia. Ziemniaki truflowe zawierają również witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w magnez, żelazo, wapń oraz potas. Dokładny przepis znajdziesz na profilu Cook Up na Facebooku.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 150 g ugotowanego fioletowego ziemniaka 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 2,5 g suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka drobnej soli 

Przygotowanie: 

Zrobione ciasto przykryć i trzymać w temperaturze pokojowej przez 3 godziny. Po tym czasie przełożyć masę do lodówki na 12 godzin. Kolejno formę włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Następnie wyłożyć ją papierem do pieczenia i ciastem chlebowym. Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 do 45 minut. 

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb na zakwasie. Dzięki tym sposobom wypiek będzie idealny

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę