Fioletowy chleb to internetowy hit. Sprawdź, jak go zrobić i dlaczego jest taki zdrowy

Fioletowy chleb to hit, który w ostatnim czasie podbija internet. Jak się okazuje, nie tylko oryginalnie prezentuje się na zdjęciach na Instagramie, ale również świetnie smakuje. Jednak co najważniejsze ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Spróbuj koniecznie tej nowości!

Fioletowy chlebFioletowy chleb
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Oliwia Rybiałek

Amatorzy nowych smaków i oryginalnych pomysłów chętnie dzielą się nimi w mediach społecznościowych. Kiedyś hitem była niebieska kawa z proszku z alg morskich. Teraz przyszedł czas na fioletowy chleb z ziemniaków truflowych. Możesz przygotować go we własnym domu. 

Zdrowe i piękne domowe wypieki

Instagram wręcz zaroił się od zdjęć samodzielnie wypiekanych fioletowych chlebów, które nie tylko niesamowicie wyglądają, ale także mają oryginalny, delikatny smak. Dobrze przygotowane pieczywo będzie odznaczało się chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem.  

Fioletowy chleb ma również wiele walorów zdrowotnych, a to wszystko za sprawą fioletowego ziemniaka truflowego, który jest znacznie zdrowszy od tego zwykłego. Swój fioletowy kolor warzywo zawdzięcza naturalnym barwnikom zwanym antocyjany. Liczne badania naukowe udowodniły, że mają one właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego. Oprócz tego mają działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ krążenia. Ziemniaki truflowe zawierają również witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w magnez, żelazo, wapń oraz potas. Dokładny przepis znajdziesz na profilu Cook Up na Facebooku.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 150 g ugotowanego fioletowego ziemniaka 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 2,5 g suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka drobnej soli 

Przygotowanie: 

Zrobione ciasto przykryć i trzymać w temperaturze pokojowej przez 3 godziny. Po tym czasie przełożyć masę do lodówki na 12 godzin. Kolejno formę włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Następnie wyłożyć ją papierem do pieczenia i ciastem chlebowym. Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 do 45 minut. 

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb na zakwasie. Dzięki tym sposobom wypiek będzie idealny

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów