Fioletowy chleb to internetowy hit. Sprawdź, jak go zrobić i dlaczego jest taki zdrowy

Fioletowy chleb to hit, który w ostatnim czasie podbija internet. Jak się okazuje, nie tylko oryginalnie prezentuje się na zdjęciach na Instagramie, ale również świetnie smakuje. Jednak co najważniejsze ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Spróbuj koniecznie tej nowości!

Fioletowy chlebFioletowy chleb
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Oliwia Rybiałek

Amatorzy nowych smaków i oryginalnych pomysłów chętnie dzielą się nimi w mediach społecznościowych. Kiedyś hitem była niebieska kawa z proszku z alg morskich. Teraz przyszedł czas na fioletowy chleb z ziemniaków truflowych. Możesz przygotować go we własnym domu. 

Zdrowe i piękne domowe wypieki

Instagram wręcz zaroił się od zdjęć samodzielnie wypiekanych fioletowych chlebów, które nie tylko niesamowicie wyglądają, ale także mają oryginalny, delikatny smak. Dobrze przygotowane pieczywo będzie odznaczało się chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem.  

Fioletowy chleb ma również wiele walorów zdrowotnych, a to wszystko za sprawą fioletowego ziemniaka truflowego, który jest znacznie zdrowszy od tego zwykłego. Swój fioletowy kolor warzywo zawdzięcza naturalnym barwnikom zwanym antocyjany. Liczne badania naukowe udowodniły, że mają one właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego. Oprócz tego mają działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ krążenia. Ziemniaki truflowe zawierają również witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w magnez, żelazo, wapń oraz potas. Dokładny przepis znajdziesz na profilu Cook Up na Facebooku.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 150 g ugotowanego fioletowego ziemniaka 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 2,5 g suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka drobnej soli 

Przygotowanie: 

Zrobione ciasto przykryć i trzymać w temperaturze pokojowej przez 3 godziny. Po tym czasie przełożyć masę do lodówki na 12 godzin. Kolejno formę włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Następnie wyłożyć ją papierem do pieczenia i ciastem chlebowym. Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 do 45 minut. 

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb na zakwasie. Dzięki tym sposobom wypiek będzie idealny

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany