Fioletowy chleb to internetowy hit. Sprawdź, jak go zrobić i dlaczego jest taki zdrowy

Fioletowy chleb to hit, który w ostatnim czasie podbija internet. Jak się okazuje, nie tylko oryginalnie prezentuje się na zdjęciach na Instagramie, ale również świetnie smakuje. Jednak co najważniejsze ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Spróbuj koniecznie tej nowości!

Fioletowy chlebFioletowy chleb
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Oliwia Rybiałek

Amatorzy nowych smaków i oryginalnych pomysłów chętnie dzielą się nimi w mediach społecznościowych. Kiedyś hitem była niebieska kawa z proszku z alg morskich. Teraz przyszedł czas na fioletowy chleb z ziemniaków truflowych. Możesz przygotować go we własnym domu. 

Zdrowe i piękne domowe wypieki

Instagram wręcz zaroił się od zdjęć samodzielnie wypiekanych fioletowych chlebów, które nie tylko niesamowicie wyglądają, ale także mają oryginalny, delikatny smak. Dobrze przygotowane pieczywo będzie odznaczało się chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem.  

Fioletowy chleb ma również wiele walorów zdrowotnych, a to wszystko za sprawą fioletowego ziemniaka truflowego, który jest znacznie zdrowszy od tego zwykłego. Swój fioletowy kolor warzywo zawdzięcza naturalnym barwnikom zwanym antocyjany. Liczne badania naukowe udowodniły, że mają one właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego. Oprócz tego mają działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ krążenia. Ziemniaki truflowe zawierają również witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w magnez, żelazo, wapń oraz potas. Dokładny przepis znajdziesz na profilu Cook Up na Facebooku.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 150 g ugotowanego fioletowego ziemniaka 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 2,5 g suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka drobnej soli 

Przygotowanie: 

Zrobione ciasto przykryć i trzymać w temperaturze pokojowej przez 3 godziny. Po tym czasie przełożyć masę do lodówki na 12 godzin. Kolejno formę włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Następnie wyłożyć ją papierem do pieczenia i ciastem chlebowym. Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 do 45 minut. 

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb na zakwasie. Dzięki tym sposobom wypiek będzie idealny

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów