Brukselka nie taka straszna jak ją malują. Zdrowe i smaczne warzywo
Kulinarne inspiracje
Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jednak warto zaprosić ją do swojej kuchni. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda. Podana z bułką tartą smażoną na maśle lub karmelizowana będzie świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa czy ryby, sprawdzi się także w zupach, zapiekankach, z ryżem, makaronem czy jajkami. Sięgajmy po nią jak najczęściej. Zobaczcie nasze pomysły na brukselkę.
Polecamy wideo: Pasta z brokuła
Jarzynka do obiadu
Brukselka sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do dania głównego. Niektórych odstrasza jednak jej gorzkawy smak. Aby zniwelować tę gorycz, wystarczy pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania. Do wody dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy brukselkę i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Nie dłużej, ponieważ stanie się niesmaczna. Klasycznie podaje się ją z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można ją także posypać parmezanem. Tak przygotowana będzie świetnie pasować do mięs, ryb, a nawet sadzonego jajka.
Sycąca zupa
Jak przekonać niejadka, by spróbował brukselki? Najprostszym sposobem jest przemycenie tego warzywa w kremowej zupie. Smak brukselki złagodzi dodatek ziemniaków oraz szalotki. W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Wlewamy bulion i gotujemy, aż brukselka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki i blendujemy. Krem doprawiamy aromatycznym tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem cayenne. Można go podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i chipsem z boczku. Palce lizać!
Frittata z warzywami
Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który najpierw chwilę smażymy, a potem zapiekamy. Sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub sycąca kolacja. Do masy jajecznej możemy dodać ulubione składniki – świeże warzywa, mięso, wędlinę, ser, zioła i przyprawy. Proponujemy frittatę z brukselką i zielonym groszkiem pod serową pierzynką. Warzywa należy wcześniej lekko obgotować. Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy brukselkę i groszek, a następnie wlewamy jajka rozkłócone z przyprawami. Kiedy zaczną się ścinać na brzegach, wierzch posypujemy ostrym tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
Duszona z pieczarkami
Brukselka duszona z pieczarkami to świetny pomysł na jarzynkę do obiadu. Jednak, kiedy dodamy wędzony boczek lub szynkę parmeńską, otrzymamy pożywne danie na kolację. Brukselka podsmażona razem z boczkiem i pieczarkami zmięknie i nabierze aromatu. Pamiętajcie, by ją dobrze doprawić. Nie żałujcie też cebuli i czosnku. Kropką nad i będzie świeżo mielony pieprz oraz solidna garść posiekanego koperku (może być suszony). Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, można wierzch posypać pokruszonym serem z niebieską pleśnią lub uprażonymi na suchej patelni orzechami czy pestkami.
Zapiekana pod pierzynką
Pieczona brukselka smakuje zupełnie inaczej niż gotowana. Polecamy jesienną zapiekankę z ziemniakami pod beszamelem. Zapewniamy, że to połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy omijają brukselkę szerokim łukiem. Dodatek wyrazistego żółtego sera przyjemnie urozmaici smak. Taką zapiekankę możemy przygotować również w wersji mięsnej. Otrzymamy w ten sposób smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.