Brukselka nie taka straszna jak ją malują. Zdrowe i smaczne warzywo

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© iStock.com

Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jednak warto zaprosić ją do swojej kuchni. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda. Podana z bułką tartą smażoną na maśle lub karmelizowana będzie świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa czy ryby, sprawdzi się także w zupach, zapiekankach, z ryżem, makaronem czy jajkami. Sięgajmy po nią jak najczęściej. Zobaczcie nasze pomysły na brukselkę.

Polecamy wideo: Pasta z brokuła

/ 6Jarzynka do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Brukselka sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do dania głównego. Niektórych odstrasza jednak jej gorzkawy smak. Aby zniwelować tę gorycz, wystarczy pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania. Do wody dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy brukselkę i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Nie dłużej, ponieważ stanie się niesmaczna. Klasycznie podaje się ją z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można ją także posypać parmezanem. Tak przygotowana będzie świetnie pasować do mięs, ryb, a nawet sadzonego jajka.

/ 6Sycąca zupa

Obraz
© 123RF.COM

Jak przekonać niejadka, by spróbował brukselki? Najprostszym sposobem jest przemycenie tego warzywa w kremowej zupie. Smak brukselki złagodzi dodatek ziemniaków oraz szalotki. W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Wlewamy bulion i gotujemy, aż brukselka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki i blendujemy. Krem doprawiamy aromatycznym tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem cayenne. Można go podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i chipsem z boczku. Palce lizać!

/ 6Frittata z warzywami

Obraz
© iStock.com

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który najpierw chwilę smażymy, a potem zapiekamy. Sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub sycąca kolacja. Do masy jajecznej możemy dodać ulubione składniki – świeże warzywa, mięso, wędlinę, ser, zioła i przyprawy. Proponujemy frittatę z brukselką i zielonym groszkiem pod serową pierzynką. Warzywa należy wcześniej lekko obgotować. Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy brukselkę i groszek, a następnie wlewamy jajka rozkłócone z przyprawami. Kiedy zaczną się ścinać na brzegach, wierzch posypujemy ostrym tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 12 minut.

/ 6Duszona z pieczarkami

Obraz
© iStock.com

Brukselka duszona z pieczarkami to świetny pomysł na jarzynkę do obiadu. Jednak, kiedy dodamy wędzony boczek lub szynkę parmeńską, otrzymamy pożywne danie na kolację. Brukselka podsmażona razem z boczkiem i pieczarkami zmięknie i nabierze aromatu. Pamiętajcie, by ją dobrze doprawić. Nie żałujcie też cebuli i czosnku. Kropką nad i będzie świeżo mielony pieprz oraz solidna garść posiekanego koperku (może być suszony). Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, można wierzch posypać pokruszonym serem z niebieską pleśnią lub uprażonymi na suchej patelni orzechami czy pestkami.

/ 6Zapiekana pod pierzynką

Obraz
© iStock.com

Pieczona brukselka smakuje zupełnie inaczej niż gotowana. Polecamy jesienną zapiekankę z ziemniakami pod beszamelem. Zapewniamy, że to połączenie przypadnie do gustu nawet tym, którzy omijają brukselkę szerokim łukiem. Dodatek wyrazistego żółtego sera przyjemnie urozmaici smak. Taką zapiekankę możemy przygotować również w wersji mięsnej. Otrzymamy w ten sposób smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru