WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tradycyjny dodatek do barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Święta coraz bliżej. Aby ze wszystkim zdążyć, warto już teraz zacząć przygotowywanie tradycyjnych potraw. Ciasto na piernik, bigos, buraczany zakwas, pierogi czy uszka możemy zrobić już teraz, a potem przechować w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie nerwów i pośpiechu, szykując wigilijną kolację. Poznajcie sekret idealnych uszek.

/ 5Aromatyczny farsz z grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Uszka do wigilijnego barszczu są wypełnione aromatycznym grzybowym farszem. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz szklanki posiekanych grzybów (podgrzybków lub borowików). Najlepsze będą suszone, pamiętaj jednak, by wcześniej je namoczyć. Do tego mała cebula, łyżka klarowanego masła oraz sól i pieprz do smaku. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzuć posiekane grzybki i podsmaż całość, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Następnie dopraw farsz, przełóż do miseczki i wystudź. Jeśli planujesz podać uszka dzień później np. zamiast makaronu do rosołu, możesz również przygotować partię z mięsnym nadzieniem.

/ 5Sekret idealnego ciasta

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto na uszka, podobnie jak na pierogi, powinno być miękkie, cieniutko rozwałkowane i elastyczne. Przygotuj szklankę mąki pszennej, 1 jajko i ciepłą wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, wbij jajko i wlej niewielką ilość wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. Wyrabiaj, aż stanie się miękkie i sprężyste. Następnie podziel je na porcje, które swobodnie rozwałkujesz na stolnicy na bardzo cienkie płaty. Przy pomocy wąskiej szklanki lub małego kieliszka wykrawaj kółka. Na środku każdego krążka ułóż niewielką ilość farszu. Zlep mocno brzegi (tak jak pierogi). Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą.

/ 5Nie gotuj zbyt długo

Obraz
© 123RF.COM

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wkładaj partiami uszka. Gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zwróć uwagę, by woda w garnku cały czas wrzała. Wyciągaj uszka przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na tacę lub do dużej miski, by ostygły.

/ 5Schowaj do zamrażalnika

Obraz
© Fotolia

Aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Wysuszone uszka skrop olejem. Dzięki temu nie posklejają się. Ułóż je w plastikowych pojemnikach i włóż do zamrażarki. Wyjmij w dniu Wigilii, rozmróź i chwilę obgotuj w ciepłej wodzie. Zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż jakbyś miał lepić w pośpiechu w wigilijny poranek.

Zobacz też: Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć