Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tradycyjny dodatek do barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Święta coraz bliżej. Aby ze wszystkim zdążyć, warto już teraz zacząć przygotowywanie tradycyjnych potraw. Ciasto na piernik, bigos, buraczany zakwas, pierogi czy uszka możemy zrobić już teraz, a potem przechować w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie nerwów i pośpiechu, szykując wigilijną kolację. Poznajcie sekret idealnych uszek.

/ 5Aromatyczny farsz z grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Uszka do wigilijnego barszczu są wypełnione aromatycznym grzybowym farszem. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz szklanki posiekanych grzybów (podgrzybków lub borowików). Najlepsze będą suszone, pamiętaj jednak, by wcześniej je namoczyć. Do tego mała cebula, łyżka klarowanego masła oraz sól i pieprz do smaku. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzuć posiekane grzybki i podsmaż całość, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Następnie dopraw farsz, przełóż do miseczki i wystudź. Jeśli planujesz podać uszka dzień później np. zamiast makaronu do rosołu, możesz również przygotować partię z mięsnym nadzieniem.

/ 5Sekret idealnego ciasta

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto na uszka, podobnie jak na pierogi, powinno być miękkie, cieniutko rozwałkowane i elastyczne. Przygotuj szklankę mąki pszennej, 1 jajko i ciepłą wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, wbij jajko i wlej niewielką ilość wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. Wyrabiaj, aż stanie się miękkie i sprężyste. Następnie podziel je na porcje, które swobodnie rozwałkujesz na stolnicy na bardzo cienkie płaty. Przy pomocy wąskiej szklanki lub małego kieliszka wykrawaj kółka. Na środku każdego krążka ułóż niewielką ilość farszu. Zlep mocno brzegi (tak jak pierogi). Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą.

/ 5Nie gotuj zbyt długo

Obraz
© 123RF.COM

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wkładaj partiami uszka. Gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zwróć uwagę, by woda w garnku cały czas wrzała. Wyciągaj uszka przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na tacę lub do dużej miski, by ostygły.

/ 5Schowaj do zamrażalnika

Obraz
© Fotolia

Aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Wysuszone uszka skrop olejem. Dzięki temu nie posklejają się. Ułóż je w plastikowych pojemnikach i włóż do zamrażarki. Wyjmij w dniu Wigilii, rozmróź i chwilę obgotuj w ciepłej wodzie. Zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż jakbyś miał lepić w pośpiechu w wigilijny poranek.

Zobacz też: Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości