Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tradycyjny dodatek do barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Święta coraz bliżej. Aby ze wszystkim zdążyć, warto już teraz zacząć przygotowywanie tradycyjnych potraw. Ciasto na piernik, bigos, buraczany zakwas, pierogi czy uszka możemy zrobić już teraz, a potem przechować w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie nerwów i pośpiechu, szykując wigilijną kolację. Poznajcie sekret idealnych uszek.

/ 5Aromatyczny farsz z grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Uszka do wigilijnego barszczu są wypełnione aromatycznym grzybowym farszem. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz szklanki posiekanych grzybów (podgrzybków lub borowików). Najlepsze będą suszone, pamiętaj jednak, by wcześniej je namoczyć. Do tego mała cebula, łyżka klarowanego masła oraz sól i pieprz do smaku. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzuć posiekane grzybki i podsmaż całość, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Następnie dopraw farsz, przełóż do miseczki i wystudź. Jeśli planujesz podać uszka dzień później np. zamiast makaronu do rosołu, możesz również przygotować partię z mięsnym nadzieniem.

/ 5Sekret idealnego ciasta

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto na uszka, podobnie jak na pierogi, powinno być miękkie, cieniutko rozwałkowane i elastyczne. Przygotuj szklankę mąki pszennej, 1 jajko i ciepłą wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, wbij jajko i wlej niewielką ilość wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. Wyrabiaj, aż stanie się miękkie i sprężyste. Następnie podziel je na porcje, które swobodnie rozwałkujesz na stolnicy na bardzo cienkie płaty. Przy pomocy wąskiej szklanki lub małego kieliszka wykrawaj kółka. Na środku każdego krążka ułóż niewielką ilość farszu. Zlep mocno brzegi (tak jak pierogi). Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą.

/ 5Nie gotuj zbyt długo

Obraz
© 123RF.COM

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wkładaj partiami uszka. Gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zwróć uwagę, by woda w garnku cały czas wrzała. Wyciągaj uszka przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na tacę lub do dużej miski, by ostygły.

/ 5Schowaj do zamrażalnika

Obraz
© Fotolia

Aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Wysuszone uszka skrop olejem. Dzięki temu nie posklejają się. Ułóż je w plastikowych pojemnikach i włóż do zamrażarki. Wyjmij w dniu Wigilii, rozmróź i chwilę obgotuj w ciepłej wodzie. Zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż jakbyś miał lepić w pośpiechu w wigilijny poranek.

Zobacz też: Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz