Czerwony barszcz wigilijny z uszkami. Jak go zrobić?

Barszcz z uszkami to jedna z tych potraw, na które czekamy cały rok. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by jadać ją częściej, to lepienie uszek z grzybami czy oczekiwanie na zakwas buraczany może zniechęcać.

Barszcz wigilijny z uszkami na świątecznym stoleCzerwony barszcz wigilijny z uszkami. Jak go zrobić?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czerwony barszcz wigilijny z uszkami

Wyśmienity barszcz czerwony z uszkami nie jest potrawą, która można wykonać mimochodem, między gotowaniem bigosu, a krojeniem warzyw na sałatkę jarzynową. Wymaga nakładu pracy oraz czasu. Dobra organizacja oraz znajomość kilku faktów i receptury na pyszne uszka jest gwarantem sukcesu. Podpowiadamy, jak się zabrać za ten wigilijny klasyk, by jego zapach i smak wracały we wspomnieniach przez cały kolejny rok.

Czerwony barszcz wigilijny z uszkami – zakwas

To już ostatni moment na przygotowanie zakwasu. Choć nie jest konieczny, to dodatek kwasu z kiszonych buraków gwarantuje odpowiedni balans pomiędzy podstawowymi smakami: słodkim, słonym oraz kwaśnym. To właśnie ich połączenie sprawia, że czerwony barszcz wigilijny ma tak głęboką barwę i niepowtarzalny smak.

Przepis na zakwas

Na 500 g buraków – umytych, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki – potrzeba 500 ml przegotowanej wody i pół łyżki soli kamiennej. Buraki możemy kisić w słoikach, należy tylko pamiętać o uprzednim przelaniu ich wrzątkiem i wytarciu do sucha. Do słoików przełożyć buraki oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Na podaną ilość buraków wystarczą 2-3 ząbki oraz przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i 6 ziaren pieprzu. Przyprawy rozkładamy po równo do słoików, zalewamy buraki ostudzoną solanką i zakręcamy.

Zakwas należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka dni – już po upływie 3-4 dni powinien zacząć się pienić i zmieniać barwę z jasnoróżowej na burgundową. Zakwas jest gotowy po około tygodniu – powinien być ciemny, klarowny, kwaskowaty, z mocno wyczuwalnym aromatem czosnku.

Czas kiszenia zależny jest od wielkości kawałków buraków, a także ich odmiany. Wbrew obiegowej opinii nie ma konieczności mieszania zakwasu, ani nakrywania go niczym. Buraki kiszą się na tej samej zasadzie co ogórki – wystarczy więc odrobinę odkręcić słoik, gdy zbyt mocno pracują. Jeżeli jednak na powierzchni zakwasu pojawi się pleśń, zakwas należy wyrzucić w całości.

Czerwony barszcz wigilijny z uszkami – farsz i ciasto na pierożki

Uszka, czyli charakterystyczne, maleńkie pierożki to istny rarytas. Przygotowywane na Wigilię i jedzone tylko podczas tego wieczoru. Pracochłonne, ale warte trudu. Na szczęście, podobnie jak zakwas, można przygotować je dużo wcześniej, co znacznie ułatwia pracę.

Przepis na uszka

Farsz grzybowy:

  • 50 g suszonych grzybów leśnych (mogą być borowiki lub grzyby mieszane)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Ciasto pierogowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzątku
  • 30 g oleju rzepakowego

Jak zrobić uszka?

  1. Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na godzinę lub dwie. Po tym czasie przełożyć do rondla i gotować przez około 30 minut.
  2. Odcedzić i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie posiekać cebulę i wrzucić na rozgrzany olej, a gdy się zeszkli, dodać do niej posiekane bardzo drobno (lub zmielone) grzyby. Smażyć, aż z farszu odparuje płyn, pod koniec sowicie doprawiając grzyby solą i pieprzem. Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski, z dodatkiem tłuszczu.
  3. Do miski z mąką powoli wlewać wrzącą wodę, mieszając ciasto energicznie za pomocą łyżki. Gdy zacznie się mocno kleić, zacząć wyrabiać ciasto dłonią, aż stanie się zwarte i lśniące.
  4. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wałkować bardzo cienko – na grubość około 2 mm – i wykrawać kieliszkiem kółka.
  5. Nakładać na każde kółko łyżeczkę farszu i zlepiać: najpierw na pół, tak jak przy pierogach, ścisnąć brzegi, a następnie z małego pierożka utworzyć pierścionek.
  6. Gotowe uszka wkładać do mocno osolonego wrzątku na 1-2 minuty i wyławiać łyżką cedzakową. Można skropić olejem, by się nie sklejały.
  7. Po ostygnięciu trzymać w pojemnikach w lodówce lub mrozić na tacce.

Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej

Czerwony barszcz wigilijny z uszkami – przepis na barszcz

Dzień przed wieczerzą wigilijną możemy już przygotować barszcz. Jeśli odstawimy go do lodówki z zanurzonymi w nim jabłkami, to przez noc barszcz nabierze wspaniałego aromatu. W Wigilię wystarczy odgrzać zupę, a świąteczne danie pojawi się na stole w kilka chwil.

Pkładniki:

  • 500 g buraków
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • przyprawy: 1 kulka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz, łyżka octu jabłkowego
  • opcjonalnie: 2-3 jabłka antonówki

Przygotowanie:

  1. Obrać wszystkie warzywa i pokroić na nieduże kawałki. Grzyby zalać wodą i odstawić. Warzywa korzeniowe zalać wodą (około 500 ml) i zagotować wraz z przyprawami (bez octu).
  2. Gdy nieco zmiękną, dodać buraki, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotować przez około 1 godzinę.
  3. Pod koniec gotowania dodać ocet jabłkowy, a gdy barszcz nabierze pięknej barwy, smaku i aromatu, zdjąć z ognia i przecedzić.
  4. Ponownie wlać zupę do garnka, dolać zakwas z buraków i opcjonalnie przekrojone na pół jabłka ze skórką.
  5. Doprawić do smaku i odstawić (najlepiej na całą dobę), by barszcz przeszedł smakiem jabłek.
Barszcz z uszkami
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm