Ewa Wachowicz: Zupy świąteczne. Te popularne i te nieco mniej znane
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Spotykam się wówczas ze swoją ukochaną rodziną, a dodatkowo zajadamy się doskonałymi potrawami wigilijnymi. Zwykle nie gotuję dodatkowych dań, opieram się na tych wigilijnych. Podczas świąt na moim stole znajdują się również potrawy mięsne, wędliny oraz sałatki. Dzisiaj chciałabym się jednak skupić na różnorodnych zupach.
Barszcz czerwony - król na świątecznym stole
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. Czasami decyduję się jednak na inne, nietypowe zupy. Od kiedy mam dom w Zawoi gotuję też babiogórską wersję barszczu czerwonego, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 6 buraków ćwikłowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- woda z gotowania kiszonej kapusty - do smaku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Do podania:
- fasola "Piękny Jaś"
Opis przygotowania:
- Warzywa obrać, wrzucić do garnka (za wyjątkiem buraków), zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
- Posolić, przykryć i gotować prawie do miękkości. Dodać drobno pokrojone buraki i przez 20 minut gotować pod przykryciem.
- Po tym czasie odcedzić i zakwasić wodą, w której gotowała się kiszona kapusta. Dorzucić pokrojony czosnek.
- Przed podaniem przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Serwować z fasolą.
Zakwas na barszcz. Świąteczny przepis
Dla tych, którzy podobnie jak ja lubią eksperymenty kulinarne, doskonałą opcją będzie zupa śledziowa. Jej smak jest bardzo oryginalny i jak zapewne się domyślacie, ma ona wielu zwolenników i przeciwników. Tym odważnym, a zwłaszcza osobom, które lubią ryby powinna jednak przypaść do gustu. Przepis poniżej.
Zupa śledziowa - przepis
Składniki:
- 3 płaty śledzia solonego
- 2 cebule
- ½ l śmietany
- 4 ziemniaki
Do dekoracji:
- koperek
Zalewa:
- 3 szklanki wrzątku
- ½ szklanki octu
- 10 ziarenek pieprz
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
Opis przygotowania:
- Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia.
- Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. Dodać jogurt połączony ze śmietaną.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.
Kompot z suszu – możecie zrobić go w formie zupy!
Kompot z suszu to napój, który zna chyba każdy bez wyjątku. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że na bazie tego kompotu można zrobić słodką, bardzo smaczną zupę. Chętnie podzielę się z wami przepisem na to płynne danie.
Składniki:
- suszone owoce jak na kompot
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- cukier trzcinowy do smaku
- sok z cytryny
Do podania:
- makaron łazanki
Opis przygotowania:
- Susz namoczyć. Wraz z wodą przełożyć do garnka. W razie potrzeby uzupełnić płyn.
- Wrzucić cynamon i goździki. Przykryć i gotować do miękkości.
- Owoce i przyprawy przełożyć do miski. Wywar posłodzić. Dodać sok z cytryny.
- Można zagęścić zasmażką. Podawać z makaronem.
Zupy rybne oraz z grzybów suszonych – dla smakoszy!
Wspomniałam już kiedyś, że moja bratowa w każde święta przygotowuje zupę z grzybów suszonych. Jest bardzo aromatyczna i smakuje przede wszystkim tym, którzy uwielbiają skarby lasu. Podobnie jest w przypadku zup rybnych. O ile śledziowa jest bardzo oryginalna, o tyle poniższa propozycja to połączenie sandacza, suma oraz typowo wigilijnej ryby, jaką jest karp. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- 1 sum
- 1 sandacz
- 1 karp
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- sól
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
- cząstka cytryny do podania
Opis przygotowania:
- Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółtą (oczyszczone i pokrojone na kawałki).
- Przyprawić solą, dodać liście laurowe. Zalać wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę.
- Następnie przecedzić przez sito. Filety rybne pokroić w dużą kostkę.
- Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Przyprawić papryką słodką i ostrą, skarmelizować, lecz nie przypalić! Dorzucić pomidory oraz papryki – wszystko pokrojone w drobną kostkę.
- Wymieszać i przełożyć do sklarowanego wywaru rybnego. Gotować przez 10-15 minut. Przetrzeć przez sitko.
- Do zupy dodać pokrojone wcześniej kawałki suma, sandacza i karpia. Wszystko razem gotować, aż ryby zmiękną (około 10 minut).
- Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.
Kochani, zawsze zaznaczam, że zupy są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Warto się nimi posilać zwłaszcza, kiedy pogoda na zewnątrz nie rozpieszcza. Święta to wyjątkowy czas, by spróbować zup, których do tej pory nie jedliście. Kto wie, może będzie to wasza nowa, ulubiona potrawa świąteczna!
Zobacz też: