Zakwas na barszcz. Święta dla ambitnych!

Barszcz wigilijny to danie, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Lekko kwaskowaty, ale też słodkawy i delikatnie ostry, jest równocześnie delikatny i aromatyczny – i taki być powinien.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie osiągniemy tego efektu bez odpowiedniego zakwasu. Można, oczywiście, kupić go w sklepie w postaci płynu lub proszku, ale smak będzie zupełnie inny od tego, który pamiętamy z dzieciństwa. Dlatego warto, póki jeszcze jest czas, zrobić zakwas na barszcz samodzielnie. Zwłaszcza że nie jest to takie trudne.

Aby przygotować dobry zakwas, musimy przede wszystkim zachować czystość. Wszystkie naczynia, łyżki i garnki muszą być bardzo czyste, najlepiej wcześniej wyparzone. Niechciane bakterie mogą nam bowiem popsuć całą przyjemność, a zakwas będzie do wyrzucenia.

Najlepszy do przygotowania zakwasu jest duży garnek z kamionki, choć możemy również wykorzystać duży i szeroki słój. Do naczynia wkładamy obrane, umyte dokładnie i pokrojone w dość grube plastry buraki. Najlepiej, jeśli buraki będą średniej wielkości. Takie nie wypłyną i mają najwięcej aromatu i soków.

Plastry buraków układamy warstwami, przekładając je pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku (nie ma co go żałować – na jeden kilogram buraków możemy użyć nawet dwóch, trzech główek czosnku), zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liśćmi laurowymi. Ostatnią warstwą w naszym naczyniu powinny być buraki.

Obraz
© 123RF

Kolejnym etapem jest prosta zalewa z wody i soli. Na litr wody wsypujemy łyżkę soli. Woda musi być przegotowana i dokładnie ostudzona do temperatury pokojowej. Sól musi się w niej rozpuścić. Osoloną wodą zalewamy nasze buraki, tak by były dokładnie przykryte przez płyn.

I na koniec jeden z najważniejszych składników: kromka suchego chleba razowego. Ważne jest, by chleb był naturalny i zrobiony na zakwasie. Odpadają więc te, które kupujemy w większości dużych sklepów. Najlepiej zaopatrzyć się w chleb dobrej jakości w piekarni, podzielić go na kromki, jedną położyć na noc na kaloryferze i następnie użyć do przygotowania podstawy do barszczu. Kromkę chleba kładziemy na buraki, dociskamy, a naczynie przykrywamy dokładnie bawełnianą szmatką. To uchroni nasz barszcz przed muchami i innymi owadami, których przecież nawet zimą nie brakuje.

Garnek lub słoik odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie nasz zakwas jest gotowy. Przelewamy go przez gęste sitko do butelek, a te wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia. Taki zakwas możemy użyć nie tylko do przygotowania barszczu wigilijnego, ale również jako zdrowy napój np. na śniadanie lub kolację. Zawiera on tyle witamin i zdrowych bakterii mlekowych, że zdecydowanie pomoże w utrzymaniu zdrowia i odporności na zimowe dolegliwości.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce