WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Banan – kalorie, właściwości, wykorzystanie w kuchni, przepisy

Banan jest jednym z najpopularniejszych owoców. Chętnie zabieramy go ze sobą do pracy czy szkoły, bo zaspokaja głód i dodaje energii w ciągu dnia. Warto wiedzieć jednak, że banan jest niezwykle bogaty w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Jest także ważnym składnikiem diety sportowców.

Banan jest pożywny i dostarcza dużo energii, pomaga także obniżyć uczucie zmęczenie i podatność na stres
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Banan – pochodzenie

Nazwa dla banana została najprawdopodobniej zaczerpnięta z języka arabskiego, w którym słowo to oznaczało palec. Właściwości odżywcze banana są znane człowiekowi już od 7000 lat. Bananowce uprawiano wtedy w Malezji, skąd trafiły do Indii. Przez Bliski Wschód zawędrowały aż do Afryki, gdzie banany rosną do dzisiaj.

Drzewa bananowca występują także w Australii i Azji. Do Europy banany docierają drogą morską. Dojrzewają na statkach wyposażonych w chłodnie, żeby do naszych sklepów mogły trafić świeże i o żółtej barwie. Dzięki temu możemy się cieszyć bogactwem składników odżywczych zawartych w bananach, a jest ich całe mnóstwo.

Banan – właściwości

W bananach znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały przede wszystkim: potas, magnez, fosfor, wapń.

Jedzenie bananów pozwoli nam wzmocnić serce, poprawić kondycję układu krążenia i układu nerwowego. Jest doskonałym sposobem zwalczania zgagi i zapobiegania zakwaszeniu organizmu. Banany ułatwiają także zasypianie i są pomocne w kłopotach z trawieniem.

W odróżnieniu od innych owoców banany są źródłem białka, dzięki czemu dodają energii. Powinny je jeść kobiety w ciąży z uwagi na obecność w bananach kwasu foliowego. Owoce zawierają także błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na prace układu pokarmowego.

Wysoka zawartość potasu w bananach sprawia, że są one remedium na chroniczne zmęczenie i podatność na stres. Odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie pozwoli nam uniknąć tych dolegliwości, dlatego warto w ciągu dnia sięgnąć po przekąskę w postaci banana.

Co ciekawe, jedzenie bananów pomaga także w walce z depresją, dzięki zawartemu w owocach tryptofanowi, który organizm przekształca w serotoninę – hormon szczęścia. Codzienne spożywanie bananów przez osoby chore na depresję pomaga w powrocie do dobrej kondycji psychicznej.

Z kolei dbający o dobrą kondycję fizyczną upodobali sobie banany z innego względu. Wysokie spożycie bananów przed treningiem pozwala zaopatrzyć mięśnie w glikogen, bez którego niemożliwy byłby intensywny trening.

Banan – kaloryczność

Warto jednak pamiętać, że banan jest dość kalorycznym owocem. W 100 g dojrzałego banana jest 89 kalorii. Ponadto banan ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest najlepszy dla diabetyków. Powoduje bowiem szybki wzrost poziomu cukru w organizmie.

Banan – zastosowanie w kuchni

Banany mogą być spożywane nie tylko na surowo, ale także w wielu innych postaciach. Możemy je dodawać do sałatek albo płatków owsianych. Zrobić z nich placuszki lub babeczki bananowe. Świetnie sprawdzą się również jako zamiennik dla ziemniaków – są bowiem bogate w skrobię.

Banany nadają się także do smażenia i grillowania. Suszone banany, w formie chipsów są składnikiem crunchy i batonów energetycznych. Banan może stanowić również dodatek do pysznej mrożonej kawy.

Banan z grilla? Jak najbardziej! Wybornie smakują nie tylko mięsa z rusztu, ale także warzywa (np. bakłażan)
, a nawet banany. Możemy okrasić je ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, miodem albo jogurtem naturalnym.

Z banana możemy przygotować również rozmaite wypieki, jak chlebek czy babeczki albo szybkie i proste placuszki bananowe. To bardzo dobry pomysł na śniadanie, które daje dużo energii potrzebnej każdego poranka.

Banan – przepisy

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów