Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Każdy lubi sobie czasem coś pochrupać. Nie od dziś wiadomo, że chipsy do zdrowych wyborów nie należą. Jeśli szukasz godnego, zdrowego zamiennika, sięgnij po domowy sposób na pyszne warzywo.
Wiele warzyw nadaje się do pieczenia, ale burak, dzięki swojej naturalnej słodyczy i intensywnemu kolorowi, jest w tej roli absolutnym mistrzem. Buraczane chipsy kuszą pięknym kolorem, zachwycają głębokim smakiem, a przy tym stają się zdrową alternatywą dla tych sklepowych, niespecjalnie polecanych przez dietetyków, przekąsek.
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Zdrowe chipsy z buraka
Buraki są prawdziwą skarbnicą zdrowia, a formie pieczonych chipsów zachowują większość swoich właściwości. Są bogate w azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Ten związek działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi i poprawiając przepływ krwi. W ten sposób zarówno buraki, jak i przygotowane z nich chipsy, stają się naturalnym wsparciem dla serca. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wspierają także prawidłową pracę jelit, zapobiegając zaparciom.
Są także cennym źródłem żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie produkcji czerwonych krwinek. Zawarte w burakach betainy, czyli naturalne barwniki, wspierają funkcję wątroby, pomagając jej w usuwaniu tłuszczu i toksyn z organizmu.
Jak zrobić chrupiące chipsy z buraka?
Domowe chipsy z buraka to przepis tani i prosty. Wystarczą warzywa, trochę przypraw i odrobina cierpliwości przy suszeniu.
Składniki:
- 3 duże buraki,
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- opcjonalnie przyprawy do smaku: czosnek granulowany, suszony tymianek.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj, ale nie obiera ze skórki. Pokrój je na bardzo cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to na mandolinie lub obieraczce do warzyw.
- W dużej misce wymieszaj plasterki buraków z oliwą, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Każdy kawałek powinien być lekko pokryty tłuszczem i przyprawami.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj buraki w jednej warstwie, pilnując, by plasterki nie zachodziły na siebie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
- Piecz przez 25–40 minut. Czas zależy od grubości plastrów. Po 20 minutach sprawdź i ewentualnie odwróć chipsy na drugą stronę. Chipsy są gotowe, gdy są wyraźnie suche i chrupiące, a ich brzegi mogą być lekko zagięte.
- Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy staną się w pełni chrupiące.
- Przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Domowe chipsy z buraków są już gotowe do chrupania. Smacznego!