Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce

Każdy lubi sobie czasem coś pochrupać. Nie od dziś wiadomo, że chipsy do zdrowych wyborów nie należą. Jeśli szukasz godnego, zdrowego zamiennika, sięgnij po domowy sposób na pyszne warzywo.

To zdrowsza alternatywa dla chipsówTo zdrowsza alternatywa dla chipsów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wiele warzyw nadaje się do pieczenia, ale burak, dzięki swojej naturalnej słodyczy i intensywnemu kolorowi, jest w tej roli absolutnym mistrzem. Buraczane chipsy kuszą pięknym kolorem, zachwycają głębokim smakiem, a przy tym stają się zdrową alternatywą dla tych sklepowych, niespecjalnie polecanych przez dietetyków, przekąsek.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Zdrowe chipsy z buraka

Buraki są prawdziwą skarbnicą zdrowia, a formie pieczonych chipsów zachowują większość swoich właściwości. Są bogate w azotany, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Ten związek działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi i poprawiając przepływ krwi. W ten sposób zarówno buraki, jak i przygotowane z nich chipsy, stają się naturalnym wsparciem dla serca. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wspierają także prawidłową pracę jelit, zapobiegając zaparciom.

Chipsy z buraka.
Chipsy z buraka. © Adobe Stock | Jenifoto

Są także cennym źródłem żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie produkcji czerwonych krwinek. Zawarte w burakach betainy, czyli naturalne barwniki, wspierają funkcję wątroby, pomagając jej w usuwaniu tłuszczu i toksyn z organizmu.

Jak zrobić chrupiące chipsy z buraka?

Domowe chipsy z buraka to przepis tani i prosty. Wystarczą warzywa, trochę przypraw i odrobina cierpliwości przy suszeniu.

Składniki:

  • 3 duże buraki,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie przyprawy do smaku: czosnek granulowany, suszony tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj, ale nie obiera ze skórki. Pokrój je na bardzo cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to na mandolinie lub obieraczce do warzyw.
  2. W dużej misce wymieszaj plasterki buraków z oliwą, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Każdy kawałek powinien być lekko pokryty tłuszczem i przyprawami.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj buraki w jednej warstwie, pilnując, by plasterki nie zachodziły na siebie.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
  5. Piecz przez 25–40 minut. Czas zależy od grubości plastrów. Po 20 minutach sprawdź i ewentualnie odwróć chipsy na drugą stronę. Chipsy są gotowe, gdy są wyraźnie suche i chrupiące, a ich brzegi mogą być lekko zagięte.
  6. Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy staną się w pełni chrupiące.
  7. Przechowuj je w szczelnym pojemniku.

Domowe chipsy z buraków są już gotowe do chrupania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥