Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli to była moja największa zmora z dzieciństwa. Przysięgam, że wolałam już łykać tabletki niż to pić. Jako dorosła osoba odkryłam coś lepszego i coś znacznie smaczniejszego (przynajmniej w moim odczuciu).
Gdy czuję, że zaczyna się u mnie infekcja, sięgam po naturalne metody. Wychodzę z założenia, że lepiej tak, niż pakować w siebie całą aptekę. I tak przygotowuje mleko z masłem i miodem, a także czosnek w miodzie. Wiem, że nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale dzięki tej miksturze wiele razy udało mi się nie rozchorować bardziej. Ten syrop jest bardzo skuteczny, a zrobisz go w dosłownie kilka minut.
Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie
Dlaczego czosnek w miodzie wspiera odporność?
To połączenie to prawdziwa klasyka naturalnej medycyny. Oba składniki od wieków stosowane są w domowych kuracjach na infekcje i osłabienie organizmu. Wspólnie tworzą mieszankę o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym i jednocześnie wzmacniającym układ odpornościowy.
Czosnek i miód są źródłem wielu naturalnych prebiotyków, czyli substancji, które odżywiają pożyteczne bakterie w jelitach. A to właśnie mikroflora jelitowa jest jednym z kluczowych elementów odporności, bo to tam powstaje nawet 70 proc. komórek odpornościowych organizmu. Podczas fermentacji miodu z czosnkiem wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego, które dodatkowo zasiedlają układ pokarmowy i pomagają utrzymać jego równowagę.
Jak działa miód z czosnkiem?
Czosnek zawiera allicynę, czyli silny związek bakteriobójczy i przeciwwirusowy. Działa jak naturalny antybiotyk, ale bez skutków ubocznych typowych dla leków syntetycznych. Pomaga obniżać gorączkę, rozgrzewa i wspiera organizm w walce z infekcją.
Miód natomiast działa łagodząco, to znaczy koi gardło, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel i regeneruje błony śluzowe. Zawarte w nim enzymy oraz antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki i wspierają procesy naprawcze w organizmie.
Jak zrobić czosnek w miodzie?
To banalnie proste. Samo przygotowanie zajmie ci maksymalnie 5 minut, potem musisz jednak chwilę poczekać i uzbroić się w cierpliwość. Potrzeba co najmniej kilku dni, by rozpoczął się proces fermentacji, który jest kluczowy. Wybieraj świeży czosnek, nie może być w żaden sposób uszkodzony. Miód też nie może być byle jaki, idealnie byłoby, gdybyś go kupił prosto od pszczelarza. Najlepiej sprawdzi się wielokwiatowy, lipowy, akacjowy lub gryczany.
Składniki:
- 4 główki czosnku,
- 1 szkl. płynnego miodu.
Sposób wykonania:
- Umyj i wyparz słoiki. Muszą być sterylne.
- Obierz czosnek, ale uważaj, by nie uszkodzić ząbków. Włóż wszystko do słoika.
- Zalej czosnek miodem.
- Słoiki postaw w ciemnym miejscu i co 2 dni odkręcaj wieczka, by je odgazować (fermentacja to naturalne zjawisko, gdy sok z czosnku wycieka do miodu).
- Po tygodniu lub dwóch możesz przełożyć czosnek w miodzie do lodówki. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.