WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność

Syrop z cebuli to była moja największa zmora z dzieciństwa. Przysięgam, że wolałam już łykać tabletki niż to pić. Jako dorosła osoba odkryłam coś lepszego i coś znacznie smaczniejszego (przynajmniej w moim odczuciu).

Czosnek w miodzie jest świetny na odpornośćCzosnek w miodzie jest świetny na odporność
Źródło zdjęć: © Getty Imges
Paulina Hermann

Gdy czuję, że zaczyna się u mnie infekcja, sięgam po naturalne metody. Wychodzę z założenia, że lepiej tak, niż pakować w siebie całą aptekę. I tak przygotowuje mleko z masłem i miodem, a także czosnek w miodzie. Wiem, że nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale dzięki tej miksturze wiele razy udało mi się nie rozchorować bardziej. Ten syrop jest bardzo skuteczny, a zrobisz go w dosłownie kilka minut.

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Dlaczego czosnek w miodzie wspiera odporność?

To połączenie to prawdziwa klasyka naturalnej medycyny. Oba składniki od wieków stosowane są w domowych kuracjach na infekcje i osłabienie organizmu. Wspólnie tworzą mieszankę o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym i jednocześnie wzmacniającym układ odpornościowy.

Czosnek i miód są źródłem wielu naturalnych prebiotyków, czyli substancji, które odżywiają pożyteczne bakterie w jelitach. A to właśnie mikroflora jelitowa jest jednym z kluczowych elementów odporności, bo to tam powstaje nawet 70 proc. komórek odpornościowych organizmu. Podczas fermentacji miodu z czosnkiem wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego, które dodatkowo zasiedlają układ pokarmowy i pomagają utrzymać jego równowagę.

Jak działa miód z czosnkiem?

Czosnek zawiera allicynę, czyli silny związek bakteriobójczy i przeciwwirusowy. Działa jak naturalny antybiotyk, ale bez skutków ubocznych typowych dla leków syntetycznych. Pomaga obniżać gorączkę, rozgrzewa i wspiera organizm w walce z infekcją.

Miód natomiast działa łagodząco, to znaczy koi gardło, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel i regeneruje błony śluzowe. Zawarte w nim enzymy oraz antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki i wspierają procesy naprawcze w organizmie.

Jak zrobić czosnek w miodzie?

To banalnie proste. Samo przygotowanie zajmie ci maksymalnie 5 minut, potem musisz jednak chwilę poczekać i uzbroić się w cierpliwość. Potrzeba co najmniej kilku dni, by rozpoczął się proces fermentacji, który jest kluczowy. Wybieraj świeży czosnek, nie może być w żaden sposób uszkodzony. Miód też nie może być byle jaki, idealnie byłoby, gdybyś go kupił prosto od pszczelarza. Najlepiej sprawdzi się wielokwiatowy, lipowy, akacjowy lub gryczany.

Składniki:

  • 4 główki czosnku,
  • 1 szkl. płynnego miodu.

Sposób wykonania:

  1. Umyj i wyparz słoiki. Muszą być sterylne.
  2. Obierz czosnek, ale uważaj, by nie uszkodzić ząbków. Włóż wszystko do słoika.
  3. Zalej czosnek miodem.
  4. Słoiki postaw w ciemnym miejscu i co 2 dni odkręcaj wieczka, by je odgazować (fermentacja to naturalne zjawisko, gdy sok z czosnku wycieka do miodu).
  5. Po tygodniu lub dwóch możesz przełożyć czosnek w miodzie do lodówki. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza