Sebastian Lubera

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Zupa porowa z kurczakiem to aromatyczna i sycąca propozycja na obiad. Delikatne mięso drobiowe, fasolka szparagowa i aksamitny dodatek serka śmietankowego sprawiają, że ta zupa smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka
  • 1,5 kg włoszczyzny
  • 1 łyżka soli
  • ok. 3–4 litry wody (tyle, by przykryć mięso i warzywa)
  • 5 łyżek oliwy lub oleju (do smażenia)
  • 30 g masła
  • 1 por
  • 400 g fasolki szparagowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 120 g serka śmietankowego
  • 80 g śmietany 18%

Dodatki:

  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion z kurczakiem i włoszczyzną przez 1,5 godziny.
  2. Wyjmij mięso i marchewki kiedy ostygną, mięso oddziel od kości, a marchew pokrój w kostkę.
  3. Drobno posiekane mięso podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek i zdejmij, dodaj masło i podsmaż pora.
  4. Dodaj fasolkę, por i przyprawy, gotuj do miękkości. Na koniec zahartuj serek i śmietanę, wlej do zupy i zamieszaj, zagotuj. Podawaj z koperkiem.
Więcej wideo
Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłamBiorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minutKurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowoRządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo
Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratujeJednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje
Zamiast w garnku, robię gołąbki inaczej. Smakiem zaskoczy nie tylko farszZamiast w garnku, robię gołąbki inaczej. Smakiem zaskoczy nie tylko farsz
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiemFasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smakuSypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany