Zupa porowa z kurczakiem to aromatyczna i sycąca propozycja na obiad. Delikatne mięso drobiowe, fasolka szparagowa i aksamitny dodatek serka śmietankowego sprawiają, że ta zupa smakuje wyjątkowo.
Składniki:
- 5 podudzi z kurczaka
- 1,5 kg włoszczyzny
- 1 łyżka soli
- ok. 3–4 litry wody (tyle, by przykryć mięso i warzywa)
- 5 łyżek oliwy lub oleju (do smażenia)
- 30 g masła
- 1 por
- 400 g fasolki szparagowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 120 g serka śmietankowego
- 80 g śmietany 18%
Dodatki:
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Ugotuj bulion z kurczakiem i włoszczyzną przez 1,5 godziny.
- Wyjmij mięso i marchewki kiedy ostygną, mięso oddziel od kości, a marchew pokrój w kostkę.
- Drobno posiekane mięso podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek i zdejmij, dodaj masło i podsmaż pora.
- Dodaj fasolkę, por i przyprawy, gotuj do miękkości. Na koniec zahartuj serek i śmietanę, wlej do zupy i zamieszaj, zagotuj. Podawaj z koperkiem.