Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem

Pierogi z jagnięciny to pomysł na przełamanie klasycznych przepisów na to danie. Co ważne, nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki. Jak radzi autorka bloga "Królestwo garów", jak będą tłuste, to nawet lepiej.

Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiemPierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
Joanna Krzewińska

Składniki

Farsz:
600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka),
3-4 fileciki anchois,
3-4 ząbki czosnku,
7-8 łyżek oliwy,
łyżka listków rozmarynu.

Składniki

Ciasto:
450 ml mąki,
200 ml ciepłej wody,
szczypta soli.

Przepis

Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.

Przepis

Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche, dodać trochę oliwy lub bulionu. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3-4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, wyjąć i serwować. Najlepsze smakują prosto z wody, polane oliwą podgrzaną z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz także: ciasto chatka Baby Jagi

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu