Zakręcone mini pizze z ciasta francuskiego
Spodziewasz się gości, a twoja lodówka świeci pustkami? Nie masz pomysłu, jaką przekąskę przygotować na rodzinny seans filmowy? Polecamy mini pizze z ciasta francuskiego.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 15 dag salami,
- 15 dag żółtego sera,
- koncentrat pomidorowy,
- papryka,
- kukurydza konserwowa,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie.
Przepis
Na stolnicy lub blacie rozwiń płat ciasta francuskiego. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, posyp ziołami prowansalskimi, rozłóż plastry salami i pokrojoną w kostkę paprykę, rozrzuć 3 łyżki odsączonej kukurydzy. Posyp całość startym serem. Teraz zawiń ciasto. Tak powstałą roladę pokrój w plastry o grubości 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, bardzo rosną, więc zachowaj pomiędzy nimi sporą odległość). Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz przez 10-15 minut. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl