Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis
Solanka, agretti to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba di frate. Jest to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo i wapń. Solankę można jeść podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną). Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na pyszne i lekkie spaghetti z solanką.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi.
- Czosnek rozgnieść.
- Anchois posiekać.
- Chili posiekać.
- Spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić anchois i smażyć około 2 minut. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić agretti, chili i smażyć około 3 minut. Wlać łyżkę wody z gotowania makaronu.
- Następnie dodać makaron, wymieszać wszystko razem. Dodać pomidorki i wymieszać.
- Oprószyć pieprzem.
- Przed podaniem posypać startym serem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl