Gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane

Obraz

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 120 g prosciutto crudo albo salami
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g wędzonego sera provola
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Przepis

Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na puree, wkładając je do dużej miski.

Przepis

Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.

Przepis

Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.

Przepis

Smacznego!

Przepis

Przepis poleca Marco Ghia, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami