Gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane

Obraz

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 120 g prosciutto crudo albo salami
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g wędzonego sera provola
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Przepis

Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na puree, wkładając je do dużej miski.

Przepis

Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.

Przepis

Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.

Przepis

Smacznego!

Przepis

Przepis poleca Marco Ghia, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯