Drobiowe roladki z dzikim ryżem. Pełne smaku i aromatu

W tym daniu kryje się wiele smaków i kolorów. Serowo-paprykowy farsz do kurczaka, bazyliowy dressing i dziki ryż. Ta kompozycja zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Autorka przepisu, która prowadzi bloga "Śliwka węgierka", radzi, by ugotowany ryż podsmażyć z cebulką i czosnkiem. Będzie pysznie!

Drobiowe roladki z dzikim ryżem. Pełne smaku i aromatuDrobiowe roladki z dzikim ryżem. Pełne smaku i aromatu
oprac. Katarzyna Gileta

Ryż:

  • 1 torebka dzikiego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Roladki z kurczaka:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • mąka do obtoczenia roladek
  • oliwa do smażenia
  • przyprawa do kurczaka

Bazyliowy dressing:

  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 filetów anchois
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki świeżej bazylii

Przepis

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Filety opłucz, oczyść i rozbij. Dopraw mięso. Na środku każdego płata mięsa ułóż pokrojoną paprykę i parmezan. Zwiń dokładnie w roladkę i obtocz w mącę. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż roladki do brytfanki wysmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing, a potem zblenduj. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i dodaj natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja