Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk

Wiosenne przepisy Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce, to inspiracja prosto z Kuchni Spotkań Ikea. Sałatka jajeczna z anchois podana na domowym chrupkim chlebie Knäckebröd sprawdzą się na przekąskę lub świąteczny, wielkanocny stół.

Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasykSałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk
oprac. Magda Pomorska

Sałatka:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 125 g filetów z anchois (bez zalewy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 22 proc.
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka pasty kawiorowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego koperku, natki pietruszki oraz szczypiorku
  • pieprz do smaku

Chlebek:

  • 250 ml wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zakwasu żytniego
  • 10 g drożdży
  • 20 g syropu klonowego
  • 13 g soli

Przepis

Pokrój w kostkę ugotowane na twardo jajka, anchois, cebulę. Dodaj kwaśną śmietanę, pastę kawiorową, posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość skrop cytryną, dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przepis

Wszystkie składniki na chlebek umieść w mikserze planetarnym i miksuj na wolnych obrotach przez 15 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na uprzednio posypaną mąką deskę do krojenia lub stół. Pokrój ciasto na kilka mniejszych kawałków, każdy z nich osobno rozwałkuj na bardzo cienkie płaty o grubości około 3 milimetrów. Rozwałkowane ciasto pokrój na różne kształty i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj wodą za pomocą pędzelka cukierniczego.

Przepis

Opcjonalnie możesz je posypać ziarnami, np. lnu, pestkami dyni czy słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz do zrumienienia, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Na gotowym chrupkim chlebie ułóż sałatkę z anchois i jajek. Udekoruj np. gałązkami świeżego kopru.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne