Instrukcja obsługi menu

None

Obraz

/ 11Instrukcja obsługi menu

Obraz
© Siri Stafford/Lifesize/Thinkstock

Zdarza się, że w kartach dań nie zawsze wszystko jest wyjaśnione, a nazwy niektórych potraw wydają się koszmarem. Szczególnie, gdy kelner na grzeczne pytanie klienta: - A co to jest? odpowie pełnym politowania uśmiechem. Przybliżmy więc pułapki, jakie możemy znaleźć w menu.

/ 111. Terrina

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Wyskakuje do ataku z działu zimnych zakąsek. Szczególnie popularna jest w restauracjach francuskich, ale i większość lokali z kuchnią międzynarodową lubi terrinę wpisywać do swoich kart dań. Tak naprawdę to pasztet - mięsny, warzywny lub grzybowy. Mało kto skusiłby się zapewne za kawałek pasztetu w ekskluzywnej knajpie, bo jak się potem chwalić znajomym? Gdy powiemy, że jedliśmy terrinę - to jest już szpan!

/ 112. Boeuf

Obraz
© Comstock/Thinskstock

Boeuf Strogonoff czy boeuf bourguignon to tradycyjne dania, które znajdziemy w wielu restauracjach. Nie ma co się ich bać. Boeuf to przecież gulasz wołowy, tyle, że przygotowywany w bardzo pracochłonny sposób. Gulasz każdy lubi, warto więc go zamawiać w restauracjach, szczególnie, że sami nie musimy się nad nim męczyć.

/ 113. Foie gras

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Plasterek foie gras, czyli przerośniętej gęsiej wątróbki może kosztować tyle, ile obiad w średniej klasy restauracji. Foie gras stoi w jednym rzędzie z truflami, kawiorem i szampanem, czyli najbardziej szpanerskimi produktami świata. Smakuje trochę inaczej niż zwykła wątróbka - jest zdecydowanie bardziej tłusta. Miłośnikom zwierząt nie polecamy jej ze względu na sposób produkcji...

/ 114. Kaczka (ryba, mięso) en croute

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Kaczka (ryba, mięso) w cieście. Pospolite, co? A jednak to jest to samo. Kawałek zwierzęcia zawinięty w ciasto (i to nie zawsze francuskie) to danie z tej części menu, gdzie znajdują się ciepłe zakąski lub dania główne. Bardzo prosta potrawa, którą bez problemu zrobimy w domu. Nie ma co przepłacać za taki pasztecik w restauracji.

/ 115. Pesto

Obraz
© sxc.hu

Obiegowa opinia mówi o tym, że pesto to sos m.in. z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych i oliwy. Prawda jest inna: pesto to praktycznie każdy włoski zimny sos na bazie oliwy. Może być pesto z suszonych pomidorów, koperku a nawet ogórków. Sosy takie dodaje się do makaronu, więc z pesto spotkamy się głównie w restauracjach z kuchnią włoską.

/ 116. Anchois

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Anchois to specjalnie przetworzone sardele, małe ryby morskie z rodziny śledziowatych. Jak może smakować solona ryba w jednym garnku z pomidorami i sałatą - zastanowimy się zamawiając jedną z wielu sałatek z anchois? Otóż przepysznie! Sardele łatwo się rozpadają i dodają potrawie bardzo specyficzny smak. W ogóle nie czuć ryby!

/ 117. Orzeszki piniowe

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Podłużne orzechy drzewa piniowego mają delikatny słodko-kwaśny smak. W rzeczywistości są to wyłuskiwane z szyszek nasionka, więc nie spodziewajmy się wielkich kawałków orzechów na talerzu. Raczej przypominają wyrośnięte nasiona słonecznika. Orzeszki piniowe znajdziemy w wielu sałatkach kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.

/ 118. Oliwa extra vergine

Obraz
© archiwum

Jest praktycznie wszędzie i wszędzie także wyparła nasz poczciwy olej. Olej brzmi mało wyszukanie, a oliwa extra vergine światowo. Jednak oliwa taka, czyli "z pierwszego tłoczenia" jest doskonałym uzupełnieniem różnego rodzaju dań, ponieważ nie tłumi i nie zmienia oryginalnego smaku potrawy. Prawdziwa oliwa tego typu jest zielona, czasem zielono-żółta. Ważne, by nie była zbyt przejrzysta.

10 / 119. Przegrzebki

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Ha! Małże św. Jakuba, czyli przegrzebki są tak mało w Polsce znane, że nawet w programach kulinarnych angielskie słówko "scallops" (czyli przegrzebek) jeszcze niedawno tłumaczone było "eskalopek", co na pewno nie ma z naszym małżem nic wspólnego. Przegrzebek występuje na talerzu w postaci małego krążka białego mięśnia, często z dodatkiem pomarańczowego paska ikry (także jadalnej). Przegrzebek nie gryzie, więc - smacznego!

11 / 1110. Garnir

Obraz
© flickr.com/ladyb/cc/at/ndw

I na koniec jedna z większych tajemnic. W wielu restauracjach składnikiem prawie każdej potrawy (może z wyjątkiem zup i deserów) jest garnir. Cóż to takiego? To ozdoby. Potrawę się ozdabia, czyli garniruje. A kawałeczki misternie wyciętych nożykiem marchewki, pomidorów czy ogórka można spokojnie zjeść. Zapłaciliśmy przecież za to.

Agata Dutkowska

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja