Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Makarony
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- Makaron Spaghetti Pełne Ziarno 400g
 - Mozzarella w małych kulkach 400g
 - 4 jaja
 - 5 filecików anchois
 - Bułka tarta 200g
 - Pomidory pelati 2 małe puszki
 - 2 ząbki czosnku
 - Bazylia 50 g
 - Sól, pieprz , cukier
 - Olej do smażenia
 
Przepis
1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.2. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.3. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl