Sardele a sardynki – czym się od siebie różnią?
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią, że ryby powinny gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo wartościowe dla ludzkiego organizmu. Wpływają pozytywnie na układ nerwowy, mogą działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Ryby są też doskonałym źródłem witaminy D, wapnia i białka. Dobrze jest wybierać takie ryby, które zawierają jak najmniej metali ciężkich. Należą do nich np. sardele i sardynki.
Sardynki kontra sardele
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sardynki to nie są małe sardele. Wręcz przeciwnie – to zupełnie inne ryby, które nawet nie należą do tej samej rodziny. Oba gatunki należą za to do jednego rzędu ryb śledziokształtnych. Z tego też względu mają nieco podobne wartości energetyczne i zawartość składników odżywczych. Mają również zbliżony wygląd. W jaki więc sposób można je od siebie odróżnić?
Sardynki – czym się charakteryzują?
Łacińska nazwa sardynek brzmi Sardina pilchardi. Jest to dosyć długa i szczupła ryba. Jej ciało jest podłużne i nieco owalne. Charakterystyczne dla niej jest to, że ma zielonkawy albo niebieskawy grzbiet, a srebrzysty brzuch.
Sardynki mierzą 13-16 cm długości, choć zdarzają się również większe sztuki, które mogą osiągać nawet 23-30 cm. Ryby te żyją w ławicach w Oceanie Atlantyckim oraz w północnej części Morza Śródziemnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Mięso sardynek jest dosyć tłuste i ma charakterystyczny smak. Można je grillować lub smażyć, ale najbardziej nam znane są pewnie konserwy rybne, które spotkamy praktycznie w każdym sklepie, czyli sardynki w oleju.
Sardele – czym się charakteryzują?
Łacińska nazwa sardeli to Engraulis encrasicolus. Jest ona długą i bardzo smukłą rybką, dużo szczuplejszą od sardynki. Jej łebek jest bardzo mały, a oczy nieproporcjonalnie duże i umieszczone praktycznie u nasady pyszczka. Grzbiet sardeli jest zielono-niebieski, a od strony brzusznej ma srebrzysty kolor. Ryba ta osiąga 20 cm długości.
Sardele również żyją w ławicach i też można spotkać je w Morzu Śródziemnym oraz w Atlantyku. Mięso sardeli jest bardzo wyraziste w smaku. Najczęściej spotyka się je w postaci słynnego anchois, czyli solonych filecików w oleju.
Wartości odżywcze oraz wykorzystanie sardeli i sardynek
W 100 g sardeli znajdziemy ok. 160 kcal, podczas gdy taka sama ilość sardynek dostarcza 169 kcal. Sardela zawiera więcej białka, kwasów EPA i DHA, żelaza i wapnia niż sardynka. Z kolei znajdziemy w niej mniej witaminy D i tłuszczu.
Smak sardeli jest dużo bardziej intensywny i wykwintny niż smak sardynek, które są nieco mało wyraziste. Tak naprawdę więc nie powinno się zastępować sardeli sardynkami, np. w produkcji anchois, mimo że Unia Europejska dopuszcza, by ten produkt miał w składzie zarówno sardele, jak i sardynki, a nawet szproty lub śledzie.
Sardynki jadane są zazwyczaj jako główny składnik potrawy, z kolei sardele – ze względu na swój wyrazisty smak – są częściej traktowane jak przyprawa, która nadaje charakteru całemu daniu. Ważne jednak jest to, że zarówno jeden, jak i drugi gatunek należy do ryb, które nie zawierają dużo toksyn i metali ciężkich, w przeciwieństwie do innych ryb morskich. Dlatego też bezpiecznie można je spożywać. Jako cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 będą doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety.