Sardele a sardynki – czym się od siebie różnią?

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią, że ryby powinny gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo wartościowe dla ludzkiego organizmu. Wpływają pozytywnie na układ nerwowy, mogą działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Ryby są też doskonałym źródłem witaminy D, wapnia i białka. Dobrze jest wybierać takie ryby, które zawierają jak najmniej metali ciężkich. Należą do nich np. sardele i sardynki.

Sardynki kontra sardeleSardynki kontra sardele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sardynki kontra sardele

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sardynki to nie są małe sardele. Wręcz przeciwnie – to zupełnie inne ryby, które nawet nie należą do tej samej rodziny. Oba gatunki należą za to do jednego rzędu ryb śledziokształtnych. Z tego też względu mają nieco podobne wartości energetyczne i zawartość składników odżywczych. Mają również zbliżony wygląd. W jaki więc sposób można je od siebie odróżnić?

Sardynki – czym się charakteryzują?

Łacińska nazwa sardynek brzmi Sardina pilchardi. Jest to dosyć długa i szczupła ryba. Jej ciało jest podłużne i nieco owalne. Charakterystyczne dla niej jest to, że ma zielonkawy albo niebieskawy grzbiet, a srebrzysty brzuch.

Sardynki mierzą 13-16 cm długości, choć zdarzają się również większe sztuki, które mogą osiągać nawet 23-30 cm. Ryby te żyją w ławicach w Oceanie Atlantyckim oraz w północnej części Morza Śródziemnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Mięso sardynek jest dosyć tłuste i ma charakterystyczny smak. Można je grillować lub smażyć, ale najbardziej nam znane są pewnie konserwy rybne, które spotkamy praktycznie w każdym sklepie, czyli sardynki w oleju.

Sardele – czym się charakteryzują?

Łacińska nazwa sardeli to Engraulis encrasicolus. Jest ona długą i bardzo smukłą rybką, dużo szczuplejszą od sardynki. Jej łebek jest bardzo mały, a oczy nieproporcjonalnie duże i umieszczone praktycznie u nasady pyszczka. Grzbiet sardeli jest zielono-niebieski, a od strony brzusznej ma srebrzysty kolor. Ryba ta osiąga 20 cm długości.

Sardele również żyją w ławicach i też można spotkać je w Morzu Śródziemnym oraz w Atlantyku. Mięso sardeli jest bardzo wyraziste w smaku. Najczęściej spotyka się je w postaci słynnego anchois, czyli solonych filecików w oleju.

Wartości odżywcze oraz wykorzystanie sardeli i sardynek

W 100 g sardeli znajdziemy ok. 160 kcal, podczas gdy taka sama ilość sardynek dostarcza 169 kcal. Sardela zawiera więcej białka, kwasów EPA i DHA, żelaza i wapnia niż sardynka. Z kolei znajdziemy w niej mniej witaminy D i tłuszczu.

  • Sardele
  • Sardynki
[1/2] Sardele Źródło zdjęć: Adobe Stock | rj lerich (914)234-3177

Smak sardeli jest dużo bardziej intensywny i wykwintny niż smak sardynek, które są nieco mało wyraziste. Tak naprawdę więc nie powinno się zastępować sardeli sardynkami, np. w produkcji anchois, mimo że Unia Europejska dopuszcza, by ten produkt miał w składzie zarówno sardele, jak i sardynki, a nawet szproty lub śledzie.

Sardynki jadane są zazwyczaj jako główny składnik potrawy, z kolei sardele – ze względu na swój wyrazisty smak – są częściej traktowane jak przyprawa, która nadaje charakteru całemu daniu. Ważne jednak jest to, że zarówno jeden, jak i drugi gatunek należy do ryb, które nie zawierają dużo toksyn i metali ciężkich, w przeciwieństwie do innych ryb morskich. Dlatego też bezpiecznie można je spożywać. Jako cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 będą doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇