Sardele a sardynki – czym się od siebie różnią?

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią, że ryby powinny gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo wartościowe dla ludzkiego organizmu. Wpływają pozytywnie na układ nerwowy, mogą działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Ryby są też doskonałym źródłem witaminy D, wapnia i białka. Dobrze jest wybierać takie ryby, które zawierają jak najmniej metali ciężkich. Należą do nich np. sardele i sardynki.

Sardynki kontra sardeleSardynki kontra sardele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sardynki kontra sardele

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sardynki to nie są małe sardele. Wręcz przeciwnie – to zupełnie inne ryby, które nawet nie należą do tej samej rodziny. Oba gatunki należą za to do jednego rzędu ryb śledziokształtnych. Z tego też względu mają nieco podobne wartości energetyczne i zawartość składników odżywczych. Mają również zbliżony wygląd. W jaki więc sposób można je od siebie odróżnić?

Sardynki – czym się charakteryzują?

Łacińska nazwa sardynek brzmi Sardina pilchardi. Jest to dosyć długa i szczupła ryba. Jej ciało jest podłużne i nieco owalne. Charakterystyczne dla niej jest to, że ma zielonkawy albo niebieskawy grzbiet, a srebrzysty brzuch.

Sardynki mierzą 13-16 cm długości, choć zdarzają się również większe sztuki, które mogą osiągać nawet 23-30 cm. Ryby te żyją w ławicach w Oceanie Atlantyckim oraz w północnej części Morza Śródziemnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Mięso sardynek jest dosyć tłuste i ma charakterystyczny smak. Można je grillować lub smażyć, ale najbardziej nam znane są pewnie konserwy rybne, które spotkamy praktycznie w każdym sklepie, czyli sardynki w oleju.

Sardele – czym się charakteryzują?

Łacińska nazwa sardeli to Engraulis encrasicolus. Jest ona długą i bardzo smukłą rybką, dużo szczuplejszą od sardynki. Jej łebek jest bardzo mały, a oczy nieproporcjonalnie duże i umieszczone praktycznie u nasady pyszczka. Grzbiet sardeli jest zielono-niebieski, a od strony brzusznej ma srebrzysty kolor. Ryba ta osiąga 20 cm długości.

Sardele również żyją w ławicach i też można spotkać je w Morzu Śródziemnym oraz w Atlantyku. Mięso sardeli jest bardzo wyraziste w smaku. Najczęściej spotyka się je w postaci słynnego anchois, czyli solonych filecików w oleju.

Wartości odżywcze oraz wykorzystanie sardeli i sardynek

W 100 g sardeli znajdziemy ok. 160 kcal, podczas gdy taka sama ilość sardynek dostarcza 169 kcal. Sardela zawiera więcej białka, kwasów EPA i DHA, żelaza i wapnia niż sardynka. Z kolei znajdziemy w niej mniej witaminy D i tłuszczu.

  • Sardele
  • Sardynki
[1/2] Sardele Źródło zdjęć: Adobe Stock | rj lerich (914)234-3177

Smak sardeli jest dużo bardziej intensywny i wykwintny niż smak sardynek, które są nieco mało wyraziste. Tak naprawdę więc nie powinno się zastępować sardeli sardynkami, np. w produkcji anchois, mimo że Unia Europejska dopuszcza, by ten produkt miał w składzie zarówno sardele, jak i sardynki, a nawet szproty lub śledzie.

Sardynki jadane są zazwyczaj jako główny składnik potrawy, z kolei sardele – ze względu na swój wyrazisty smak – są częściej traktowane jak przyprawa, która nadaje charakteru całemu daniu. Ważne jednak jest to, że zarówno jeden, jak i drugi gatunek należy do ryb, które nie zawierają dużo toksyn i metali ciężkich, w przeciwieństwie do innych ryb morskich. Dlatego też bezpiecznie można je spożywać. Jako cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 będą doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami