Pizza z patelni. Nie uwierzysz, jakie to łatwe

Pizza z patelni to świetna opcja dla zabieganych, studentów i tych, którzy nie mają piekarnika. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przygotować pyszną pizzę z ciągnącym się serem i najeżoną smakowitymi dodatkami.

Pizza z patelniPizza z patelni
Karolina Rozmus

Składniki

Spód:

  • niecałe 2 szklanki mąki, typ 00
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8-10 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego marinara
  • 200 g salami lub cienko pokrojonej szynki wędzonej
  • 200 g sera mozzarella

Przepis

Składniki na patelnię o średnicę ok. 30-35 cm

Przepis

  • Suche drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować dodatki: pokroić cienko cebulę w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a szynkę rozdrobnić.
  • Pieczarki podsmażyć na oliwie lub oliwie z dodatkiem masła, aż będą miękkie.
  • Mąkę przesiać do miski z solą i dodać zaczyn drożdżowy wraz z resztą wody.
  • Wyrabiać przez około 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać 2 łyżki oliwy.
  • Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swą objętość.
  • Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy i wyłożyć na nią uformowany z ciasta placek o średnicy zbliżonej do wymiarów patelni.
  • Zmniejszyć ogień, pizzę przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 5-7 minut.
  • Następnie przy pomocy łopatki przewrócić pizzę na drugą stronę i posmarować sosem. Na to wyłożyć usmażone pieczarki, cebulę oraz wędlinę lub salami. Porwać na kawałki mozzarellę lub posypać startym serem wierzch pizzy.
  • Zwiększyć płomień nieznacznie, a pizzę przykryć pokrywką. Zapiekać ją przez około 10-12 minut.

Podawać z włoską oliwą, keczupem lub sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja