Anchois – co to takiego i w jaki sposób jeść?

Tyle mówi się o anchois, ale czy wiemy, czym tak naprawdę jest ten produkt? Nie jest to przecież zwyczajna ryba w puszce, ale coś wyjątkowego, co dodaje pazura każdemu daniu. Dzięki anchois potrawy zyskują zupełnie nowe oblicze. Z czego robione jest prawdziwe anchois i do czego jest wykorzystywane?

Anchois Anchois
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thomas Ramsauer

Czym jest anchois?

Anchois to nic innego, jak marynowane w soli filety z sardeli, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są one sprzedawane w puszkach lub słoikach w towarzystwie oleju lub oliwy z oliwek.

Sardele to niewielkie ryby żyjące w Oceanie Atlantyckim, Morzu Czarnym i Śródziemnym. Ryba ta osiąga maksymalnie 18 cm długości. Nie należy mylić jej z sardynką, gdyż to zupełnie inna odmiana, choć nieco do siebie podobna. Sardele są jednak mniejsze, ich korpus zwęża się, oczy są duże, a pysk jest wysunięty do przodu. Sardynki z kolei są większe, bardziej krępe i mają jaśniejszy kolor.

Co ciekawe w Unii Europejskiej nie tylko sardele mogą wchodzić w skład anchois. Okazuje się, że dopuszczalne są również sardynki, szproty, a nawet śledzie. Jeśli jednak chcemy kupić prawdziwe anchois, szukajmy tego zrobionego na sardelach. Nie zawsze na opakowaniu znajdziemy polską nazwę, dlatego warto wiedzieć, że sardele w języku łacińskim to Engraulis encrasicolus.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Jak robione jest anchois?

Najwyższej jakości anchois powstaje z sardeli, które od razu po złowieniu trafiają do przerobienia. Mają odcinane głowy i usuwane wnętrzności, a następnie dokładnie czyszczone. Potem układa się je w dużych beczkach warstwami, przekładając solą. W ten sposób zapełniane jest całe naczynie.

Sardele w beczce dociska się, by jak najlepiej wchłaniały sól i konserwowały się. W ten sposób ryby muszą dojrzewać od 3 do 9 miesięcy.

Po tym czasie sardele wyjmuje się z beczek i filetuje. Następnie są one umieszczane w puszkach lub słoikach i zalewane wysokiej jakości oliwą z oliwek. W ten sposób zrobione anchois transportowane jest do sklepów, z których trafia do naszych kuchni.

Anchois
Anchois © Adobe Stock

Warto wiedzieć, że w czasie dojrzewania sardeli w beczce powstaje specjalny płyn, który nazywany jest Colatura di Alici. Płyn ten zazwyczaj jest usuwany w produkcji anchois, ale niektórzy producenci nawiercają w beczkach otwory, przez które skapuje on na osobnych naczyń. W ten sposób tworzona jest bursztynowa w barwie przyprawa o słonym, ale też bardzo wyrazistym smaku. Do potraw dodaje się ją w ilości kilku kropli, by jej smak nie zdominował dania.

Najpopularniejsze dania z anchois

Anchois charakteryzuje się intensywnym smakiem, dlatego traktuje się je jako przyprawę, a nie jako samodzielne danie. Co ciekawe, ryba ta świetnie sprawdza się jako dodatek nie tylko do dań bezmięsnych, ale również w połączeniu np. z kurczakiem. Anchois pasuje do awokado, jajek, makaronu, pieczywa, brokułów czy cykorii.

Znajdziemy je m.in. w tapenadzie prowansalskiej, która jest mieszanką oliwek, czosnku, kaparów i oczywiście sardeli w oliwie. Taka pasta doskonale smakuje z grzankami, a można przyprawiać nią również mięso i ryby.

Anchois bywa często jednym ze składników podkręcających smak sałatki Cezar. Grillowany kurczak, sałata, grzanki i parmezan polewane są sosem przygotowanym z czosnku, soku z cytryny, musztardy, majonezu, sosu Worcestershire oraz anchois.

Jajka z anchois
Jajka z anchois © Adobe Stock

Innym sosem, którego podstawowym składnikiem są sardele, jest salsa verde, czyli połączenie anchois, czosnku, vinegrette oraz różnych warzyw, takich jak bakłażan, cebula czy pomidor.

Z anchois robi się również spaghetti Alla Puttanesca, czyli makaron z sosem przygotowanym na bazie sardeli, oliwek, kaparów, pomidorów, chili i czosnku

Ponadto anchois świetnie odnajduje się na pizzy, grzankach, a także w farszu do jajek na twardo.

Anchois znane było już w starożytności, jednak w tamtym czasie jedzone było przez biedotę. Dopiero z czasem produkt ten trafił na salony i stał się czymś wykwintnym i drogim. Sardele należą do ryb, które są jednymi z najmniej zanieczyszczonych przez metale ciężkie, dlatego mogą być bezpiecznie spożywane nawet przez kobiety w ciąży i karmiące piersią jako doskonałe źródło wartościowych kwasów omega-3.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości