Anchois – co to takiego i w jaki sposób jeść?

Tyle mówi się o anchois, ale czy wiemy, czym tak naprawdę jest ten produkt? Nie jest to przecież zwyczajna ryba w puszce, ale coś wyjątkowego, co dodaje pazura każdemu daniu. Dzięki anchois potrawy zyskują zupełnie nowe oblicze. Z czego robione jest prawdziwe anchois i do czego jest wykorzystywane?

Anchois Anchois
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thomas Ramsauer

Czym jest anchois?

Anchois to nic innego, jak marynowane w soli filety z sardeli, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są one sprzedawane w puszkach lub słoikach w towarzystwie oleju lub oliwy z oliwek.

Sardele to niewielkie ryby żyjące w Oceanie Atlantyckim, Morzu Czarnym i Śródziemnym. Ryba ta osiąga maksymalnie 18 cm długości. Nie należy mylić jej z sardynką, gdyż to zupełnie inna odmiana, choć nieco do siebie podobna. Sardele są jednak mniejsze, ich korpus zwęża się, oczy są duże, a pysk jest wysunięty do przodu. Sardynki z kolei są większe, bardziej krępe i mają jaśniejszy kolor.

Co ciekawe w Unii Europejskiej nie tylko sardele mogą wchodzić w skład anchois. Okazuje się, że dopuszczalne są również sardynki, szproty, a nawet śledzie. Jeśli jednak chcemy kupić prawdziwe anchois, szukajmy tego zrobionego na sardelach. Nie zawsze na opakowaniu znajdziemy polską nazwę, dlatego warto wiedzieć, że sardele w języku łacińskim to Engraulis encrasicolus.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Jak robione jest anchois?

Najwyższej jakości anchois powstaje z sardeli, które od razu po złowieniu trafiają do przerobienia. Mają odcinane głowy i usuwane wnętrzności, a następnie dokładnie czyszczone. Potem układa się je w dużych beczkach warstwami, przekładając solą. W ten sposób zapełniane jest całe naczynie.

Sardele w beczce dociska się, by jak najlepiej wchłaniały sól i konserwowały się. W ten sposób ryby muszą dojrzewać od 3 do 9 miesięcy.

Po tym czasie sardele wyjmuje się z beczek i filetuje. Następnie są one umieszczane w puszkach lub słoikach i zalewane wysokiej jakości oliwą z oliwek. W ten sposób zrobione anchois transportowane jest do sklepów, z których trafia do naszych kuchni.

Anchois
Anchois © Adobe Stock

Warto wiedzieć, że w czasie dojrzewania sardeli w beczce powstaje specjalny płyn, który nazywany jest Colatura di Alici. Płyn ten zazwyczaj jest usuwany w produkcji anchois, ale niektórzy producenci nawiercają w beczkach otwory, przez które skapuje on na osobnych naczyń. W ten sposób tworzona jest bursztynowa w barwie przyprawa o słonym, ale też bardzo wyrazistym smaku. Do potraw dodaje się ją w ilości kilku kropli, by jej smak nie zdominował dania.

Najpopularniejsze dania z anchois

Anchois charakteryzuje się intensywnym smakiem, dlatego traktuje się je jako przyprawę, a nie jako samodzielne danie. Co ciekawe, ryba ta świetnie sprawdza się jako dodatek nie tylko do dań bezmięsnych, ale również w połączeniu np. z kurczakiem. Anchois pasuje do awokado, jajek, makaronu, pieczywa, brokułów czy cykorii.

Znajdziemy je m.in. w tapenadzie prowansalskiej, która jest mieszanką oliwek, czosnku, kaparów i oczywiście sardeli w oliwie. Taka pasta doskonale smakuje z grzankami, a można przyprawiać nią również mięso i ryby.

Anchois bywa często jednym ze składników podkręcających smak sałatki Cezar. Grillowany kurczak, sałata, grzanki i parmezan polewane są sosem przygotowanym z czosnku, soku z cytryny, musztardy, majonezu, sosu Worcestershire oraz anchois.

Jajka z anchois
Jajka z anchois © Adobe Stock

Innym sosem, którego podstawowym składnikiem są sardele, jest salsa verde, czyli połączenie anchois, czosnku, vinegrette oraz różnych warzyw, takich jak bakłażan, cebula czy pomidor.

Z anchois robi się również spaghetti Alla Puttanesca, czyli makaron z sosem przygotowanym na bazie sardeli, oliwek, kaparów, pomidorów, chili i czosnku

Ponadto anchois świetnie odnajduje się na pizzy, grzankach, a także w farszu do jajek na twardo.

Anchois znane było już w starożytności, jednak w tamtym czasie jedzone było przez biedotę. Dopiero z czasem produkt ten trafił na salony i stał się czymś wykwintnym i drogim. Sardele należą do ryb, które są jednymi z najmniej zanieczyszczonych przez metale ciężkie, dlatego mogą być bezpiecznie spożywane nawet przez kobiety w ciąży i karmiące piersią jako doskonałe źródło wartościowych kwasów omega-3.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯