Puszyste bułeczki z pysznym farszem. Idealne na przekąskę

Drożdżowe bułeczki z farszem to doskonała alternatywa dla pizzy. Bułeczki są smaczne i... poręczne. Mozna je zabrać na wycieczkę, piknik lub drugie śniadanie do pracy. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Puszyste bułeczki z pysznym farszem. Idealne na przekąskęPuszyste bułeczki z pysznym farszem. Idealne na przekąskę
Paulina Michalak

Ciasto:

  • 100 g ciepłej wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sos:

  • 45 g ketchupu
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty ziół prowansalskich

Nadzienie:

  • 200 g żółtego sera - zetrzeć na tarce
  • 50 g salami - pokroić w kostkę
  • 60 g papryki czerwonej - pokroić w paski lub kostkę
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • Ser żółty do posypania wierzchu bułeczek

Przepis

  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto lub wyrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować kule, każdą rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżeczkę sosu oraz nadzienie.
  • Brzegi ciasta zawinąć do góry i skleić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować jakiem i posypać żółtym serem piec przez około 20 min. w 200 stopniach C.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej