Alkohol benzylowy - E1519
Alkohol benzylowy to jeden z kilku alkoholi, jakie wykorzystuje się do poprawy jakości artykułów spożywczych. Substancja ta dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi wchodzi m.in. w skład licznych wyrobów cukierniczych. Jakie są właściwości alkoholu benzylowego? Czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? Oto wszystkie tajemnice skrywane przez dodatek chemiczny E1519!
[Alkohol](https://portal.abczdrowie.pl/alkohole) benzylowy – czym jest?
Alkohol benzylowy (nazywany również fenylometanolem) to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi aromatycznych o wzorze sumarycznym C7H8O lub C6H5CH2OH. Substancja występuje naturalnie w postaci estrów w olejkach eterycznych różnych roślin (np. róży lub jaśminu). Według niektórych hipotez alkohol benzylowy odkrył już w VIII wieku słynny arabski uczony - Jabir ibn Hayyan. Pierwsze udokumentowane zsyntetyzowanie alkoholu benzylowego pochodzi z roku 1540. Wówczas substancję uzyskał Valerius Cordus, który nazwał ją „słodkim olejkiem witriolu”. Nazwa wywodzi się od procesu uzyskania związku – destylacji mieszaniny etanolu z kwasem siarkowym, który wówczas był nazywany właśnie olejkiem witriolu. Określenie „słodki” odnosiło się oczywiście to specyficznego aromatu substancji. Alkohol benzylowy jest bezbarwną cieczą, dobrze rozpuszczającą się z eterem i alkoholem etylowym. Związek słabo natomiast rozpuszcza się w wodzie.
Alkohol benzylowy - wykorzystanie
Zastosowanie alkoholu benzylowego jest dość szerokie. Związek wykorzystuje się głównie jako rozpuszczalnik do farb, lakierów, żywicy, siarki i celulozy. Ze względu na swoje walory zapachowe wchodzi on w skład mydeł i innych produktów kosmetycznych. Alkohol benzylowy wykorzystuje się też w przemyśle fotograficznym, a jego pochodne wchodzą w skład niektórych środków farmaceutycznych. Oprócz tego związek stosowany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym jako nośnik. *Alkohol benzylowy E1519 – opis dodatku chemicznego *
Dodawany do produktów spożywczych alkohol benzylowy oznaczany jest na opakowaniach symbolem E1519. Przede wszystkim stosuje się go do produkcji aromatyzowanych napojów alkoholowych – likierów, win, koktajli itp. Dodatkowo alkohol benzylowy wchodzi w skład licznych wyrobów cukierniczych – np. ciastek i czekolad. Do tej pory żadne badania nie wykazały, by E1519 działał szkodliwie dla zdrowia. Udowodniono jedynie, że długotrwałe narażenie na działanie związku powoduje spadek masy ciała. Alkohol benzylowy ma niską toksyczność, jednak może powodować reakcje alergiczne skóry. Udowodniono natomiast, że substancja jest bardzo szkodliwa dla noworodków, a także może doprowadzić do uszkodzenia oka po bezpośrednim kontakcie z narządem.
E1519 a inne dodatki chemiczne
Alkohol benzylowy najczęściej występuje w żywności wraz z następującymi dodatkami chemicznymi:
• E300 – kwas askorbinowy
• E459 – beta-cyklodekstryna
• E538 – żelazocyjanek wapnia
• E559 – krzemian glinu
• E576 – glukonian sodu
• E624 – glutaminian monoamonowy
• E632 – inozynian diipotasowy
• E959 – neohesperydyna DC
• E1518 – trioctan glicerolu
Lista związków E – co to?
Alkohol benzylowy jest jednym z wielu dodatków chemicznych, które można spotkać w produktach spożywczych. Wszystkie syntetyczne wspomagacze żywności znajdują się na specjalnej liście związków E, które zostały dopuszczone do użycia przez wyspecjalizowane organy Unii Europejskiej. Tego typu substancje oznaczane są specjalnymi symbolami, które znajdziemy na opakowaniach poszczególnych produktów. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, aby dany dodatek chemiczny znalazł się na liście związków E, musi być przede wszystkim bezpieczny dla zdrowia, nie może on wprowadzać konsumentów w błąd, a na dodatek muszą zostać wykazane technologiczne uzasadnienia wykorzystania go w produkcji konkretnego artykułu spożywczego. Lista związków składa się z:
• E100-199 – barwniki
• E200-299 – konserwanty
• E300-399 – regulatory kwasowości i przeciwutleniacze
• E400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
• E500-599 – środki pomocnicze
• E600-699 - wzmacniacze smaku
• E900-999 – środki nabłyszczające, słodzące i inne
• E1000-1999 – stabilizatory, zagęstniki, konserwanty itd.
Wojciech Chentkiewicz