WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

8 oryginalnych pomysłów na Tłusty Czwartek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" – głosi staropolskie przysłowie, jednoznacznie wskazujące, jaki przysmak gości najczęściej na stołach w ostatni czwartek przed wielkim postem. Może jednak warto spróbować tego dnia czegoś bardziej oryginalnego niż tradycyjny pączek?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Lokma

Obraz
© 123RF

Turecki odpowiednik naszego pączka, ceniony już w czasach Imperium Osmańskiego, do dziś powszechnie sprzedawany na ulicznych straganach. Lokma to niewielkich rozmiarów kulki z ciasta drożdżowego, które po usmażeniu na złoty kolor, jeszcze gorące, zanurza się na kilka minut w syropie z cukru lub miodu, wzbogaconym sokiem cytrynowym, a następnie obsypuje cynamonem, posiekanymi orzechami lub sezamem.

/ 9Róża karnawałowa

Obraz
© 123RF

Pyszne, chrupiące ciastko o kształcie przypominającym kwiat róży często gościło niegdyś na polskich stołach w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je podobnie jak popularne faworki – kilka różnej wielkości krążków rozwałkowanego ciasta (wyrabianego z mąki, żółtek, cukru, kwaśnej śmietany i dodatku octu lub spirytusu) układa się na sobie, skleja i nacina w kilku miejscach, by uformować płatki. Różę karnawałową smaży się na głębokim tłuszczu. Gdy wystygnie, na środek wkładamy wisienkę z syropu lub niewielką ilość marmolady z dzikiej róży, a następnie całość posypujemy cukrem pudrem.

/ 9Ruchańce

Obraz
© 123RF

Popularne na Kujawach ciastka drożdżowe, zwane również plackami ruchanymi, wyrabia się z mąki, drożdży, mleka, jaj i roztopionego, ciepłego masła, a następnie smaży na smalcu lub oleju. Wypiekano je niegdyś przede wszystkim w okresie karnawału, serwowano zarówno na słodko (posypane cukrem pudrem, z dodatkiem powideł lub marmolady), jak i w formie wytrawnej, gdy stanowiły dodatek do twarożku, a nawet żuru. Chętnie pałaszowano też ruchańce posmarowane masłem.

/ 9Churrosy

Obraz
© Shutterstock.com | AS Food studio

Niezwykle popularna przekąska na Półwyspie Iberyjskim i w krajach Ameryki Łacińskiej. Jedni widzą w churrosach podobieństwo do pączków, inni – ptysiów. Bazą tego specjału jest ciasto parzone, do przygotowania, którego potrzeba tylko mąki pszennej, oleju, cukru i soli, ewentualnie jajka. Składniki gotujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Umieszczamy ją w szprycy lub rękawie cukierniczym o gwieździstym przekroju i wyciskamy małe kawałki bezpośrednio do rozgrzanego oleju. Po przestudzeniu churrosy możemy posypać cukrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Hiszpanie serwują je z sosem czekoladowym, w którym maczamy ciastka.

/ 9Pączki ziemniaczano-dyniowe

Obraz
© 123RF

Przysmak z regionu kujawsko-pomorskiego, ciekawa alternatywą dla tradycyjnych pączków. Do ugotowanych ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy i dodajemy jajka ubite z cukrem na puszysty krem, a następnie trochę spirytusu, mąkę i margarynę. Obowiązkowym składnikiem ciasta jest przecier z dyni, nadający ciastkom piękny kolor i przedłużający ich świeżość. Formujemy pączki, wypełniając je konfiturą z dzikiej róży. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

/ 9Zeppole

Obraz
© 123RF

Specjał uwielbiany zarówno przez mieszkańców Rzymu i Neapolu, jak i małych wiosek na Sycylii czy Sardynii, tradycyjnie spożywany we Włoszech podczas Dnia Świętego Józefa, obchodzonego 19 marca. Gniazdka z ciasta ptysiowego mogą być również ciekawym urozmaiceniem tłustoczwartkowego menu. Szczególnie jeśli zeppole, zgodnie z włoskim zwyczajem, wypełnimy pysznym kremem czy budyniem i udekorujemy owocami, np. wiśniami z syropu.

/ 9Cronuty

Obraz
© 123RF

Bardzo smakowite połączenie croissanta oraz pączka, a w zasadzie amerykańskiego donuta. Przygotowanie cronutów jest trochę praco- i czasochłonne, ponieważ francusko-drożdżowe ciasto, by było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, musi przeleżeć w lodówce całą noc. Po usmażeniu w gorącym tłuszczu przysmak zanurzamy w polewie czekoladowej lub owocowej, dekorujemy orzechami albo inną posypką.

/ 9Ciasteczka marchewkowe

Obraz
© WP.PL | WP.PL

"Co z tymi, którzy nie przepadają za pączkami smażonymi na głębokim tłuszczu, którym tradycyjne faworki kojarzą się tylko i wyłącznie z wyrzutami sumienia?" – pyta na swoim blogu Anna Lewandowska i przedstawia przepis na mniej kaloryczną i zdrowszą alternatywę. By przygotować pyszne ciasteczka, należy zetrzeć marchewkę, dodać do niej ubitą pianę z dwóch białek i dwa żółtka, wszystko wymieszać i wzbogacić masę miodem, 4 łyżkami mąki pszennej razowej, łyżeczką proszku do pieczenia, rodzynkami, pokrojonymi migdałami bez skórki, szczyptą imbiru, cynamonu i soli oraz gorzką czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Całość mieszamy, nakładamy do foremek i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć