8 oryginalnych pomysłów na Tłusty Czwartek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" – głosi staropolskie przysłowie, jednoznacznie wskazujące, jaki przysmak gości najczęściej na stołach w ostatni czwartek przed wielkim postem. Może jednak warto spróbować tego dnia czegoś bardziej oryginalnego niż tradycyjny pączek?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Lokma

Obraz
© 123RF

Turecki odpowiednik naszego pączka, ceniony już w czasach Imperium Osmańskiego, do dziś powszechnie sprzedawany na ulicznych straganach. Lokma to niewielkich rozmiarów kulki z ciasta drożdżowego, które po usmażeniu na złoty kolor, jeszcze gorące, zanurza się na kilka minut w syropie z cukru lub miodu, wzbogaconym sokiem cytrynowym, a następnie obsypuje cynamonem, posiekanymi orzechami lub sezamem.

/ 9Róża karnawałowa

Obraz
© 123RF

Pyszne, chrupiące ciastko o kształcie przypominającym kwiat róży często gościło niegdyś na polskich stołach w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je podobnie jak popularne faworki – kilka różnej wielkości krążków rozwałkowanego ciasta (wyrabianego z mąki, żółtek, cukru, kwaśnej śmietany i dodatku octu lub spirytusu) układa się na sobie, skleja i nacina w kilku miejscach, by uformować płatki. Różę karnawałową smaży się na głębokim tłuszczu. Gdy wystygnie, na środek wkładamy wisienkę z syropu lub niewielką ilość marmolady z dzikiej róży, a następnie całość posypujemy cukrem pudrem.

/ 9Ruchańce

Obraz
© 123RF

Popularne na Kujawach ciastka drożdżowe, zwane również plackami ruchanymi, wyrabia się z mąki, drożdży, mleka, jaj i roztopionego, ciepłego masła, a następnie smaży na smalcu lub oleju. Wypiekano je niegdyś przede wszystkim w okresie karnawału, serwowano zarówno na słodko (posypane cukrem pudrem, z dodatkiem powideł lub marmolady), jak i w formie wytrawnej, gdy stanowiły dodatek do twarożku, a nawet żuru. Chętnie pałaszowano też ruchańce posmarowane masłem.

/ 9Churrosy

Obraz
© Shutterstock.com | AS Food studio

Niezwykle popularna przekąska na Półwyspie Iberyjskim i w krajach Ameryki Łacińskiej. Jedni widzą w churrosach podobieństwo do pączków, inni – ptysiów. Bazą tego specjału jest ciasto parzone, do przygotowania, którego potrzeba tylko mąki pszennej, oleju, cukru i soli, ewentualnie jajka. Składniki gotujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Umieszczamy ją w szprycy lub rękawie cukierniczym o gwieździstym przekroju i wyciskamy małe kawałki bezpośrednio do rozgrzanego oleju. Po przestudzeniu churrosy możemy posypać cukrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Hiszpanie serwują je z sosem czekoladowym, w którym maczamy ciastka.

/ 9Pączki ziemniaczano-dyniowe

Obraz
© 123RF

Przysmak z regionu kujawsko-pomorskiego, ciekawa alternatywą dla tradycyjnych pączków. Do ugotowanych ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy i dodajemy jajka ubite z cukrem na puszysty krem, a następnie trochę spirytusu, mąkę i margarynę. Obowiązkowym składnikiem ciasta jest przecier z dyni, nadający ciastkom piękny kolor i przedłużający ich świeżość. Formujemy pączki, wypełniając je konfiturą z dzikiej róży. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

/ 9Zeppole

Obraz
© 123RF

Specjał uwielbiany zarówno przez mieszkańców Rzymu i Neapolu, jak i małych wiosek na Sycylii czy Sardynii, tradycyjnie spożywany we Włoszech podczas Dnia Świętego Józefa, obchodzonego 19 marca. Gniazdka z ciasta ptysiowego mogą być również ciekawym urozmaiceniem tłustoczwartkowego menu. Szczególnie jeśli zeppole, zgodnie z włoskim zwyczajem, wypełnimy pysznym kremem czy budyniem i udekorujemy owocami, np. wiśniami z syropu.

/ 9Cronuty

Obraz
© 123RF

Bardzo smakowite połączenie croissanta oraz pączka, a w zasadzie amerykańskiego donuta. Przygotowanie cronutów jest trochę praco- i czasochłonne, ponieważ francusko-drożdżowe ciasto, by było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, musi przeleżeć w lodówce całą noc. Po usmażeniu w gorącym tłuszczu przysmak zanurzamy w polewie czekoladowej lub owocowej, dekorujemy orzechami albo inną posypką.

/ 9Ciasteczka marchewkowe

Obraz
© WP.PL | WP.PL

"Co z tymi, którzy nie przepadają za pączkami smażonymi na głębokim tłuszczu, którym tradycyjne faworki kojarzą się tylko i wyłącznie z wyrzutami sumienia?" – pyta na swoim blogu Anna Lewandowska i przedstawia przepis na mniej kaloryczną i zdrowszą alternatywę. By przygotować pyszne ciasteczka, należy zetrzeć marchewkę, dodać do niej ubitą pianę z dwóch białek i dwa żółtka, wszystko wymieszać i wzbogacić masę miodem, 4 łyżkami mąki pszennej razowej, łyżeczką proszku do pieczenia, rodzynkami, pokrojonymi migdałami bez skórki, szczyptą imbiru, cynamonu i soli oraz gorzką czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Całość mieszamy, nakładamy do foremek i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności