8 oryginalnych pomysłów na Tłusty Czwartek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" – głosi staropolskie przysłowie, jednoznacznie wskazujące, jaki przysmak gości najczęściej na stołach w ostatni czwartek przed wielkim postem. Może jednak warto spróbować tego dnia czegoś bardziej oryginalnego niż tradycyjny pączek?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Lokma

Obraz
© 123RF

Turecki odpowiednik naszego pączka, ceniony już w czasach Imperium Osmańskiego, do dziś powszechnie sprzedawany na ulicznych straganach. Lokma to niewielkich rozmiarów kulki z ciasta drożdżowego, które po usmażeniu na złoty kolor, jeszcze gorące, zanurza się na kilka minut w syropie z cukru lub miodu, wzbogaconym sokiem cytrynowym, a następnie obsypuje cynamonem, posiekanymi orzechami lub sezamem.

/ 9Róża karnawałowa

Obraz
© 123RF

Pyszne, chrupiące ciastko o kształcie przypominającym kwiat róży często gościło niegdyś na polskich stołach w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je podobnie jak popularne faworki – kilka różnej wielkości krążków rozwałkowanego ciasta (wyrabianego z mąki, żółtek, cukru, kwaśnej śmietany i dodatku octu lub spirytusu) układa się na sobie, skleja i nacina w kilku miejscach, by uformować płatki. Różę karnawałową smaży się na głębokim tłuszczu. Gdy wystygnie, na środek wkładamy wisienkę z syropu lub niewielką ilość marmolady z dzikiej róży, a następnie całość posypujemy cukrem pudrem.

/ 9Ruchańce

Obraz
© 123RF

Popularne na Kujawach ciastka drożdżowe, zwane również plackami ruchanymi, wyrabia się z mąki, drożdży, mleka, jaj i roztopionego, ciepłego masła, a następnie smaży na smalcu lub oleju. Wypiekano je niegdyś przede wszystkim w okresie karnawału, serwowano zarówno na słodko (posypane cukrem pudrem, z dodatkiem powideł lub marmolady), jak i w formie wytrawnej, gdy stanowiły dodatek do twarożku, a nawet żuru. Chętnie pałaszowano też ruchańce posmarowane masłem.

/ 9Churrosy

Obraz
© Shutterstock.com | AS Food studio

Niezwykle popularna przekąska na Półwyspie Iberyjskim i w krajach Ameryki Łacińskiej. Jedni widzą w churrosach podobieństwo do pączków, inni – ptysiów. Bazą tego specjału jest ciasto parzone, do przygotowania, którego potrzeba tylko mąki pszennej, oleju, cukru i soli, ewentualnie jajka. Składniki gotujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Umieszczamy ją w szprycy lub rękawie cukierniczym o gwieździstym przekroju i wyciskamy małe kawałki bezpośrednio do rozgrzanego oleju. Po przestudzeniu churrosy możemy posypać cukrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Hiszpanie serwują je z sosem czekoladowym, w którym maczamy ciastka.

/ 9Pączki ziemniaczano-dyniowe

Obraz
© 123RF

Przysmak z regionu kujawsko-pomorskiego, ciekawa alternatywą dla tradycyjnych pączków. Do ugotowanych ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy i dodajemy jajka ubite z cukrem na puszysty krem, a następnie trochę spirytusu, mąkę i margarynę. Obowiązkowym składnikiem ciasta jest przecier z dyni, nadający ciastkom piękny kolor i przedłużający ich świeżość. Formujemy pączki, wypełniając je konfiturą z dzikiej róży. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

/ 9Zeppole

Obraz
© 123RF

Specjał uwielbiany zarówno przez mieszkańców Rzymu i Neapolu, jak i małych wiosek na Sycylii czy Sardynii, tradycyjnie spożywany we Włoszech podczas Dnia Świętego Józefa, obchodzonego 19 marca. Gniazdka z ciasta ptysiowego mogą być również ciekawym urozmaiceniem tłustoczwartkowego menu. Szczególnie jeśli zeppole, zgodnie z włoskim zwyczajem, wypełnimy pysznym kremem czy budyniem i udekorujemy owocami, np. wiśniami z syropu.

/ 9Cronuty

Obraz
© 123RF

Bardzo smakowite połączenie croissanta oraz pączka, a w zasadzie amerykańskiego donuta. Przygotowanie cronutów jest trochę praco- i czasochłonne, ponieważ francusko-drożdżowe ciasto, by było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, musi przeleżeć w lodówce całą noc. Po usmażeniu w gorącym tłuszczu przysmak zanurzamy w polewie czekoladowej lub owocowej, dekorujemy orzechami albo inną posypką.

/ 9Ciasteczka marchewkowe

Obraz
© WP.PL | WP.PL

"Co z tymi, którzy nie przepadają za pączkami smażonymi na głębokim tłuszczu, którym tradycyjne faworki kojarzą się tylko i wyłącznie z wyrzutami sumienia?" – pyta na swoim blogu Anna Lewandowska i przedstawia przepis na mniej kaloryczną i zdrowszą alternatywę. By przygotować pyszne ciasteczka, należy zetrzeć marchewkę, dodać do niej ubitą pianę z dwóch białek i dwa żółtka, wszystko wymieszać i wzbogacić masę miodem, 4 łyżkami mąki pszennej razowej, łyżeczką proszku do pieczenia, rodzynkami, pokrojonymi migdałami bez skórki, szczyptą imbiru, cynamonu i soli oraz gorzką czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Całość mieszamy, nakładamy do foremek i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru