Słodkie inspiracje
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" – głosi staropolskie przysłowie, jednoznacznie wskazujące, jaki przysmak gości najczęściej na stołach w ostatni czwartek przed wielkim postem. Może jednak warto spróbować tego dnia czegoś bardziej oryginalnego niż tradycyjny pączek?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Lokma
Turecki odpowiednik naszego pączka, ceniony już w czasach Imperium Osmańskiego, do dziś powszechnie sprzedawany na ulicznych straganach. Lokma to niewielkich rozmiarów kulki z ciasta drożdżowego, które po usmażeniu na złoty kolor, jeszcze gorące, zanurza się na kilka minut w syropie z cukru lub miodu, wzbogaconym sokiem cytrynowym, a następnie obsypuje cynamonem, posiekanymi orzechami lub sezamem.
Róża karnawałowa
Pyszne, chrupiące ciastko o kształcie przypominającym kwiat róży często gościło niegdyś na polskich stołach w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je podobnie jak popularne faworki – kilka różnej wielkości krążków rozwałkowanego ciasta (wyrabianego z mąki, żółtek, cukru, kwaśnej śmietany i dodatku octu lub spirytusu) układa się na sobie, skleja i nacina w kilku miejscach, by uformować płatki. Różę karnawałową smaży się na głębokim tłuszczu. Gdy wystygnie, na środek wkładamy wisienkę z syropu lub niewielką ilość marmolady z dzikiej róży, a następnie całość posypujemy cukrem pudrem.
Ruchańce
Popularne na Kujawach ciastka drożdżowe, zwane również plackami ruchanymi, wyrabia się z mąki, drożdży, mleka, jaj i roztopionego, ciepłego masła, a następnie smaży na smalcu lub oleju. Wypiekano je niegdyś przede wszystkim w okresie karnawału, serwowano zarówno na słodko (posypane cukrem pudrem, z dodatkiem powideł lub marmolady), jak i w formie wytrawnej, gdy stanowiły dodatek do twarożku, a nawet żuru. Chętnie pałaszowano też ruchańce posmarowane masłem.
Churrosy
Niezwykle popularna przekąska na Półwyspie Iberyjskim i w krajach Ameryki Łacińskiej. Jedni widzą w churrosach podobieństwo do pączków, inni – ptysiów. Bazą tego specjału jest ciasto parzone, do przygotowania, którego potrzeba tylko mąki pszennej, oleju, cukru i soli, ewentualnie jajka. Składniki gotujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Umieszczamy ją w szprycy lub rękawie cukierniczym o gwieździstym przekroju i wyciskamy małe kawałki bezpośrednio do rozgrzanego oleju. Po przestudzeniu churrosy możemy posypać cukrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Hiszpanie serwują je z sosem czekoladowym, w którym maczamy ciastka.
Pączki ziemniaczano-dyniowe
Przysmak z regionu kujawsko-pomorskiego, ciekawa alternatywą dla tradycyjnych pączków. Do ugotowanych ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy i dodajemy jajka ubite z cukrem na puszysty krem, a następnie trochę spirytusu, mąkę i margarynę. Obowiązkowym składnikiem ciasta jest przecier z dyni, nadający ciastkom piękny kolor i przedłużający ich świeżość. Formujemy pączki, wypełniając je konfiturą z dzikiej róży. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Zeppole
Specjał uwielbiany zarówno przez mieszkańców Rzymu i Neapolu, jak i małych wiosek na Sycylii czy Sardynii, tradycyjnie spożywany we Włoszech podczas Dnia Świętego Józefa, obchodzonego 19 marca. Gniazdka z ciasta ptysiowego mogą być również ciekawym urozmaiceniem tłustoczwartkowego menu. Szczególnie jeśli zeppole, zgodnie z włoskim zwyczajem, wypełnimy pysznym kremem czy budyniem i udekorujemy owocami, np. wiśniami z syropu.
Cronuty
Bardzo smakowite połączenie croissanta oraz pączka, a w zasadzie amerykańskiego donuta. Przygotowanie cronutów jest trochę praco- i czasochłonne, ponieważ francusko-drożdżowe ciasto, by było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, musi przeleżeć w lodówce całą noc. Po usmażeniu w gorącym tłuszczu przysmak zanurzamy w polewie czekoladowej lub owocowej, dekorujemy orzechami albo inną posypką.
Ciasteczka marchewkowe
"Co z tymi, którzy nie przepadają za pączkami smażonymi na głębokim tłuszczu, którym tradycyjne faworki kojarzą się tylko i wyłącznie z wyrzutami sumienia?" – pyta na swoim blogu Anna Lewandowska i przedstawia przepis na mniej kaloryczną i zdrowszą alternatywę. By przygotować pyszne ciasteczka, należy zetrzeć marchewkę, dodać do niej ubitą pianę z dwóch białek i dwa żółtka, wszystko wymieszać i wzbogacić masę miodem, 4 łyżkami mąki pszennej razowej, łyżeczką proszku do pieczenia, rodzynkami, pokrojonymi migdałami bez skórki, szczyptą imbiru, cynamonu i soli oraz gorzką czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Całość mieszamy, nakładamy do foremek i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st.