Trwa ładowanie...
d3m1d35
26-05-2022 10:19

Ptysie jak z cukierni krok po kroku. Przepyszne!

Przepis

Do przygotowania ciasta ptysiowego potrzeba niewielu składników. Po upieczeniu ciasto parzone powinno być z wierzchu twarde i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne.

d3m1d35
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 12 dag przesianej mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 12 dag masła,
  • 3 jaja,
  • 1/4 I wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przepis
  • Zagotować wodę z masłem, mieszając dosypać (mieszać aż masa będzie odstawać od garnka).
  • Po ostygnięciu mieszając, wbijać stopniowo jaja i dodawać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Następnie kłaść łyżeczką małe kulki na blachę posypaną mąką.
  • Wstawić ciasto do piekarnika i piec 10 minut w temp 200 st., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i pozostawić wypiek na kolejne 15-20 minut.
  • Pod żadnym pozorem nie należy otwierać piekarnika, szczególnie przez pierwszy kwadrans.
  • Ptysie wypełniać bitą śmietaną lub dowolnym kremem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ptysie jak z cukierni krok po kroku. Przepyszne!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
Więcej tematów
d3m1d35