Ptysie jak z cukierni krok po kroku. Przepyszne!
Do przygotowania ciasta ptysiowego potrzeba niewielu składników. Po upieczeniu ciasto parzone powinno być z wierzchu twarde i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Zagotować wodę z masłem, mieszając dosypać (mieszać aż masa będzie odstawać od garnka).
- Po ostygnięciu mieszając, wbijać stopniowo jaja i dodawać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Następnie kłaść łyżeczką małe kulki na blachę posypaną mąką.
- Wstawić ciasto do piekarnika i piec 10 minut w temp 200 st., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i pozostawić wypiek na kolejne 15-20 minut.
- Pod żadnym pozorem nie należy otwierać piekarnika, szczególnie przez pierwszy kwadrans.
- Ptysie wypełniać bitą śmietaną lub dowolnym kremem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze