WP
WP

Gniazdka - Przepis

Trwa ładowanie...
Gniazdka
Podziel się
Składniki
    • mąka 25 dag
    • masło lub margaryna 10 dag
    • woda 1/2 L
    • jajka 6 szt
    • sól 1 szczypta
    • cukier puder 1 szkl
    • aromat rumowy 1/2 łyżeczki
    • olej do smażenia 1-2 litry
Przepis

- 25 dag mąki
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/2 l wody
- 6 jajek
- szczypta soli

Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny. Wyciskać szprycką kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry. Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek). Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.

Na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- trochę gorącej wody
- kilka kropli olejku rumowego

WP

Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą strona, która będzie "do góry".

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP