10 produktów, które zwiększają inteligencję. Do kupienia w każdym spożywczaku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Nie tylko orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Jak poprawić funkcjonowanie mózgu, zadbać o lepszą koncentrację i uniknąć kłopotów z pamięcią? Sposobów na podkręcenie potencjału umysłowego jest sporo, wiele zależy od składników naszej diety. Co powinno się w niej znaleźć?

Naukowcy nie mają wątpliwości – niewiele naturalnych produktów działa na nasz umysł tak efektywnie jak orzechy. To skarbnica antyoksydantów i flawonoidów, które znacząco poprawiają zdolność koncentracji. Dzięki wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy pozytywnie wpływają też na samopoczucie, a dodatkowo wzmacniają odporność oraz zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

/ 11Curry

Obraz
© Shutterstock.com

Warto wzbogacać smak potraw słynną mieszkanką przypraw, w skład której wchodzą: kurkuma, pieprz, imbir, kmin rzymski i chili. Nie tylko ze względu na egzotyczny aromat i smak, ale również dla pobudzenia pracy mózgu oraz powstrzymania zachodzących w nim zmian degeneracyjnych. Nieprzypadkowo w Indiach, gdzie spożywa się najwięcej curry, zapadalność na chorobę Alzheimera jest znacznie niższa niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych.

/ 11Czerwone wino

Obraz
© Shutterstock.com

Z alkoholem nie można przesadzać, ale lampka wina na pewno nie zaszkodzi, wręcz przyniesie sporo korzyści dla umysłu. Trunek będący efektem fermentacji moszczu winogronowego to skarbnica cennych przeciwutleniaczy, zwłaszcza resweratrolu, który poprawia ukrwienie mózgu, a dodatkowo obniża poziom "złego" cholesterolu LDL (jednocześnie podnosząc stężenie "dobrego" cholesterolu HDL) i zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałowi, udarowi mózgu czy miażdżycy.

/ 11Borówka amerykańska

Obraz
© iStock.com

Granatowe owoce swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom – antocyjanom. Te organiczne związki chemiczne wykazują imponujące właściwości, naukowcy udowodnili m.in., że regularne spożywanie borówek amerykańskich czy naszych rodzimych jagód znacząco poprawia pamięć i zdolności umysłowe. Owoce korzystnie działają też na układ krążenia, przeciwdziałając gromadzeniu się złogów w naczyniach i pomagając rozszerzać tętnice.

/ 11Łosoś

Obraz
© iStock.com

Badania brytyjskich naukowców wykazały, że młodzi ludzie, którzy przez trzy miesiące regularnie jedli tłuste ryby morskie osiągali takie postępy w nauce, co rówieśnicy w ciągu trzech lat. Łosoś dostarcza szczególnie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, znacząco podkręcających zdolności umysłowe, poprawiających pamięć i koncentrację.

/ 11Banany

Obraz
© Pixabay.com

Nic nie dotlenia mózgu tak skutecznie, jak potas. Dlatego warto wzbogacić dietę w produkty będące bogatymi źródłami tego minerału. Na szczycie listy znajdują się banany. Owoce, szczególnie lekko niedojrzałe, obfitują również w tryptofan potrzebny do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny. Z kolei dojrzałe banany zawierają sporo naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

/ 11Ostrygi

Obraz
© Shutterstock.com

Wielu Polaków podchodzi do owoców morza z dużym dystansem, niektórzy krzywią się na samą myśl o jedzeniu takich "robali". Może jednak warto się przełamać, gdyż ostrygi stanowią niezwykle bogate źródło cynku – pierwiastka, którego większe stężenie nieprzypadkowo stwierdzane jest u osób o wybitnej inteligencji. Mięso tych małż dostarcza także dużo innych cennych mikroelementów, m.in. fosforu, potasu i sodu.

/ 11Zielona herbata

Obraz
© Shutterstock.com

Napar z suszonych liści herbaty, niepoddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Charakteryzuje się imponującymi właściwościami, korzystnie działającymi także na mózg. Jest to zasługa m.in. katechin – związków chroniących komórki przed stanem zapalnym i podnoszącym zdolności percepcyjne. Zielona herbata ma też inne zalety: pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, przyspiesza metabolizm, działa pobudzająco i odprężająco.

/ 11Jajka przepiócze

Obraz
© 123RF.COM

Zielononóżki kuropatwiane cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. I warto przyklasnąć temu trendowi, gdyż znoszone przez nie jajka uchodzą nie tylko za smaczniejsze niż pochodzące od zwykłych "niosek", ale też dostarczają więcej witamin i mikroelementów. Stanowią bogate źródło choliny – organicznego związku chemicznego niezbędnego do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki organizmu, przyczyniającego się również do zwiększenia naszego potencjału umysłowego.

10 / 11Nasiona chia

Obraz
© Fotolia

Nasiona pochodzące z Meksyku i Gwatemali, uprawiane już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, są chętnie wykorzystywane jako dodatek jogurtu, musli, owsianki, puddingu, ciast oraz naturalny zagęstnik do zup czy sosów. Chia dostarcza solidnej dawki witamin (E, B1, B3), minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skutecznie poprawia pamięć i koncentrację.

11 / 11Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc nazywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki "masłem Boga" to niezwykle bogate źródło korzystnych dla zdrowia tłuszczów, w tym kwasu oleinowego, niezbędnego od szybkiego przepływu informacji między komórkami nerwowymi, a w efekcie – sprawnej pracy mózgu. Także inne składniki awokado (witamina E, foliany i liczne antyoksydanty, takie jak luteina)
świetnie wpływają na organizm i nasze samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja