10 produktów, które zwiększają inteligencję. Do kupienia w każdym spożywczaku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Nie tylko orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Jak poprawić funkcjonowanie mózgu, zadbać o lepszą koncentrację i uniknąć kłopotów z pamięcią? Sposobów na podkręcenie potencjału umysłowego jest sporo, wiele zależy od składników naszej diety. Co powinno się w niej znaleźć?

Naukowcy nie mają wątpliwości – niewiele naturalnych produktów działa na nasz umysł tak efektywnie jak orzechy. To skarbnica antyoksydantów i flawonoidów, które znacząco poprawiają zdolność koncentracji. Dzięki wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy pozytywnie wpływają też na samopoczucie, a dodatkowo wzmacniają odporność oraz zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

/ 11Curry

Obraz
© Shutterstock.com

Warto wzbogacać smak potraw słynną mieszkanką przypraw, w skład której wchodzą: kurkuma, pieprz, imbir, kmin rzymski i chili. Nie tylko ze względu na egzotyczny aromat i smak, ale również dla pobudzenia pracy mózgu oraz powstrzymania zachodzących w nim zmian degeneracyjnych. Nieprzypadkowo w Indiach, gdzie spożywa się najwięcej curry, zapadalność na chorobę Alzheimera jest znacznie niższa niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych.

/ 11Czerwone wino

Obraz
© Shutterstock.com

Z alkoholem nie można przesadzać, ale lampka wina na pewno nie zaszkodzi, wręcz przyniesie sporo korzyści dla umysłu. Trunek będący efektem fermentacji moszczu winogronowego to skarbnica cennych przeciwutleniaczy, zwłaszcza resweratrolu, który poprawia ukrwienie mózgu, a dodatkowo obniża poziom "złego" cholesterolu LDL (jednocześnie podnosząc stężenie "dobrego" cholesterolu HDL) i zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałowi, udarowi mózgu czy miażdżycy.

/ 11Borówka amerykańska

Obraz
© iStock.com

Granatowe owoce swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom – antocyjanom. Te organiczne związki chemiczne wykazują imponujące właściwości, naukowcy udowodnili m.in., że regularne spożywanie borówek amerykańskich czy naszych rodzimych jagód znacząco poprawia pamięć i zdolności umysłowe. Owoce korzystnie działają też na układ krążenia, przeciwdziałając gromadzeniu się złogów w naczyniach i pomagając rozszerzać tętnice.

/ 11Łosoś

Obraz
© iStock.com

Badania brytyjskich naukowców wykazały, że młodzi ludzie, którzy przez trzy miesiące regularnie jedli tłuste ryby morskie osiągali takie postępy w nauce, co rówieśnicy w ciągu trzech lat. Łosoś dostarcza szczególnie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, znacząco podkręcających zdolności umysłowe, poprawiających pamięć i koncentrację.

/ 11Banany

Obraz
© Pixabay.com

Nic nie dotlenia mózgu tak skutecznie, jak potas. Dlatego warto wzbogacić dietę w produkty będące bogatymi źródłami tego minerału. Na szczycie listy znajdują się banany. Owoce, szczególnie lekko niedojrzałe, obfitują również w tryptofan potrzebny do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny. Z kolei dojrzałe banany zawierają sporo naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

/ 11Ostrygi

Obraz
© Shutterstock.com

Wielu Polaków podchodzi do owoców morza z dużym dystansem, niektórzy krzywią się na samą myśl o jedzeniu takich "robali". Może jednak warto się przełamać, gdyż ostrygi stanowią niezwykle bogate źródło cynku – pierwiastka, którego większe stężenie nieprzypadkowo stwierdzane jest u osób o wybitnej inteligencji. Mięso tych małż dostarcza także dużo innych cennych mikroelementów, m.in. fosforu, potasu i sodu.

/ 11Zielona herbata

Obraz
© Shutterstock.com

Napar z suszonych liści herbaty, niepoddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Charakteryzuje się imponującymi właściwościami, korzystnie działającymi także na mózg. Jest to zasługa m.in. katechin – związków chroniących komórki przed stanem zapalnym i podnoszącym zdolności percepcyjne. Zielona herbata ma też inne zalety: pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, przyspiesza metabolizm, działa pobudzająco i odprężająco.

/ 11Jajka przepiócze

Obraz
© 123RF.COM

Zielononóżki kuropatwiane cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. I warto przyklasnąć temu trendowi, gdyż znoszone przez nie jajka uchodzą nie tylko za smaczniejsze niż pochodzące od zwykłych "niosek", ale też dostarczają więcej witamin i mikroelementów. Stanowią bogate źródło choliny – organicznego związku chemicznego niezbędnego do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki organizmu, przyczyniającego się również do zwiększenia naszego potencjału umysłowego.

10 / 11Nasiona chia

Obraz
© Fotolia

Nasiona pochodzące z Meksyku i Gwatemali, uprawiane już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, są chętnie wykorzystywane jako dodatek jogurtu, musli, owsianki, puddingu, ciast oraz naturalny zagęstnik do zup czy sosów. Chia dostarcza solidnej dawki witamin (E, B1, B3), minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skutecznie poprawia pamięć i koncentrację.

11 / 11Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc nazywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki "masłem Boga" to niezwykle bogate źródło korzystnych dla zdrowia tłuszczów, w tym kwasu oleinowego, niezbędnego od szybkiego przepływu informacji między komórkami nerwowymi, a w efekcie – sprawnej pracy mózgu. Także inne składniki awokado (witamina E, foliany i liczne antyoksydanty, takie jak luteina)
świetnie wpływają na organizm i nasze samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód