Wodorotlenek wapnia - E526

Wapno gaszone ma wiele właściwości i zastosowań. Związek ten często wykorzystuje się w budownictwie do wytworzenia zapraw murarskich, a także w rolnictwie do odkwaszenia gleby. To jednak niejedyne przeznaczenie wodorotlenku wapnia – bardzo często substancję tę znaleźć można w składzie różnych produktów spożywczych, do których dodawana jest jako regulator kwasowości. Czy gaszone wapno (oznaczane na opakowaniach symbolem E526) jest bezpieczne dla naszego zdrowia? W jakich konkretnie produktach można natknąć się na ten związek chemiczny?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czym dokładnie jest wodorotlenek wapnia?

Wodorotlenek wapnia to słabo rozpuszczalny w wodzie związek chemiczny o wzorze Ca(OH)2. Substancję otrzymuje się w reakcji gaszenia tzw. wapna palonego. Uzyskany w ten sposób związek przybiera postać charakterystycznego białego proszku. Najczęściej wodorotlenek wapnia w stanie suchym wykorzystuje się do odkwaszania gleb, a zmieszany z wodą tworzy zawiesinę, którą używa się do wyrabiania zapraw murarskich lub cementu stomatologicznego. Wapno gaszone bywa również stosowane jako środek dezynfekujący do bielenia ścian oraz pni drzew. Roztwór związku określa się jako silnie żrący i toksyczny.

E526 – charakterystyka dodatku

Dodawany do żywności wodorotlenek wapnia nie jest szkodliwy dla zdrowia. Związek ten oznacza się na opakowaniach różnych produktów symbolem E526 Dodane do artykułów spożywczych wapno gaszone spełnia dwie główne funkcje – po pierwsze stosowane jest ono jako regulator kwasowości, który ma za zadanie nadać produktowi odpowiedni poziom pH, po drugie wodorotlenek wapnia jest substancją utwardzającą i wiążącą. Nie ma żadnych informacji o maksymalnej dawce substancji, jaka może zostać spożyta przez człowieka. Obecnie przepisy regulują kwestię użycia wodorotlenku wapnia przez nadanie mu statusu quantum satis. Oznacza to, że producenci zobowiązani są użyć jak najmniejszej ilości związku do uzyskania satysfakcjonującego efektu technologicznego.

W jakich produktach można znaleźć E526?

• marmolada
• dżem
• wyroby czekoladowe
• wyroby kakaowe
• przetwory owocowe
• konserwowane warzywa
• piwo
• galaretka
• żywność dla niemowląt
• dietetyczne środki odchudzające o specjalnym przeznaczeniu medycznym
• przetworzona żywność na bazie zbóż
Oprócz tego E526 często wchodzi w skład różnych preparatów kosmetycznych.

Inne związki często występujące z E526

W produktach spożywczych E526 często występuje z innymi dodatkami. Wśród nich znajdują się:

• E174 – srebro
• E340 – fosforan potasu
• E350 – jabłczan sodu
• E400 – kwas alginowy
• E442 – fosfatydy amonu
• E552 – krzemian wapnia
• E635 – rybonukleotydy disodowe
• E914 – wosk polietylenowy utleniony
• E967 – ksylitol

Związki E – co warto o nich wiedzieć?

Na temat tzw. związków E, które znajdują się obecnie w większości dostępnych produktów spożywczych, powstało wiele mitów. Przede wszystkim należy wyjaśnić, że kod E przysługuje tylko tym dodatkom chemicznym, które przez specjalne organy Unii Europejskiej zostały uznane za nieszkodliwe i dozwolone do użycia. Według obowiązujących przepisów substancje mogą zostać dopuszczone przez Komitet Naukowy Technologii Żywności, tylko jeśli istnieje technologiczne uzasadnienie ich użycia, nie wprowadzają one konsumentów w błąd, a na dodatek udowodniono, że ich spożycie nie doprowadzi do pogorszenia stanu zdrowia. Na liście związków E rozróżnia się następujące podtypy dodatków chemicznych do żywności:

Oczywiście istnieje wiele kontrowersji dotyczących szkodliwości poszczególnych związków. Choć przepisy zabraniają użycia dodatków groźnych dla naszego zdrowia, nie brak głosów, według których poszczególne związki mogą np. wykazywać właściwości rakotwórcze. Co ważne – na liście związków E nie umieszcza się dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce