Wodorotlenek wapnia - E526

Wapno gaszone ma wiele właściwości i zastosowań. Związek ten często wykorzystuje się w budownictwie do wytworzenia zapraw murarskich, a także w rolnictwie do odkwaszenia gleby. To jednak niejedyne przeznaczenie wodorotlenku wapnia – bardzo często substancję tę znaleźć można w składzie różnych produktów spożywczych, do których dodawana jest jako regulator kwasowości. Czy gaszone wapno (oznaczane na opakowaniach symbolem E526) jest bezpieczne dla naszego zdrowia? W jakich konkretnie produktach można natknąć się na ten związek chemiczny?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czym dokładnie jest wodorotlenek wapnia?

Wodorotlenek wapnia to słabo rozpuszczalny w wodzie związek chemiczny o wzorze Ca(OH)2. Substancję otrzymuje się w reakcji gaszenia tzw. wapna palonego. Uzyskany w ten sposób związek przybiera postać charakterystycznego białego proszku. Najczęściej wodorotlenek wapnia w stanie suchym wykorzystuje się do odkwaszania gleb, a zmieszany z wodą tworzy zawiesinę, którą używa się do wyrabiania zapraw murarskich lub cementu stomatologicznego. Wapno gaszone bywa również stosowane jako środek dezynfekujący do bielenia ścian oraz pni drzew. Roztwór związku określa się jako silnie żrący i toksyczny.

E526 – charakterystyka dodatku

Dodawany do żywności wodorotlenek wapnia nie jest szkodliwy dla zdrowia. Związek ten oznacza się na opakowaniach różnych produktów symbolem E526 Dodane do artykułów spożywczych wapno gaszone spełnia dwie główne funkcje – po pierwsze stosowane jest ono jako regulator kwasowości, który ma za zadanie nadać produktowi odpowiedni poziom pH, po drugie wodorotlenek wapnia jest substancją utwardzającą i wiążącą. Nie ma żadnych informacji o maksymalnej dawce substancji, jaka może zostać spożyta przez człowieka. Obecnie przepisy regulują kwestię użycia wodorotlenku wapnia przez nadanie mu statusu quantum satis. Oznacza to, że producenci zobowiązani są użyć jak najmniejszej ilości związku do uzyskania satysfakcjonującego efektu technologicznego.

W jakich produktach można znaleźć E526?

• marmolada
• dżem
• wyroby czekoladowe
• wyroby kakaowe
• przetwory owocowe
• konserwowane warzywa
• piwo
• galaretka
• żywność dla niemowląt
• dietetyczne środki odchudzające o specjalnym przeznaczeniu medycznym
• przetworzona żywność na bazie zbóż
Oprócz tego E526 często wchodzi w skład różnych preparatów kosmetycznych.

Inne związki często występujące z E526

W produktach spożywczych E526 często występuje z innymi dodatkami. Wśród nich znajdują się:

• E174 – srebro
• E340 – fosforan potasu
• E350 – jabłczan sodu
• E400 – kwas alginowy
• E442 – fosfatydy amonu
• E552 – krzemian wapnia
• E635 – rybonukleotydy disodowe
• E914 – wosk polietylenowy utleniony
• E967 – ksylitol

Związki E – co warto o nich wiedzieć?

Na temat tzw. związków E, które znajdują się obecnie w większości dostępnych produktów spożywczych, powstało wiele mitów. Przede wszystkim należy wyjaśnić, że kod E przysługuje tylko tym dodatkom chemicznym, które przez specjalne organy Unii Europejskiej zostały uznane za nieszkodliwe i dozwolone do użycia. Według obowiązujących przepisów substancje mogą zostać dopuszczone przez Komitet Naukowy Technologii Żywności, tylko jeśli istnieje technologiczne uzasadnienie ich użycia, nie wprowadzają one konsumentów w błąd, a na dodatek udowodniono, że ich spożycie nie doprowadzi do pogorszenia stanu zdrowia. Na liście związków E rozróżnia się następujące podtypy dodatków chemicznych do żywności:

Oczywiście istnieje wiele kontrowersji dotyczących szkodliwości poszczególnych związków. Choć przepisy zabraniają użycia dodatków groźnych dla naszego zdrowia, nie brak głosów, według których poszczególne związki mogą np. wykazywać właściwości rakotwórcze. Co ważne – na liście związków E nie umieszcza się dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia