Przekąski na gorąco - idealne do chrupania przed tv
Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć coś pod ręką do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.
Zamiast zamawiać, zrób w domu
Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć pod ręką coś do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.
Pikantne kawałki kurczaka
Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z sosami.
Parówki w cieście
Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.
Ciasto podzielić na długie paski i owinąć nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmarować cienko rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach C. Pod koniec pieczenia można przewrócić na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.
Hot dogi z cebulką
Składniki: 8 podłużnych bułeczek, 8 cienkich kiełbasek lub krótkich frankfuterek, 1 mała cebula, po szczypcie przypraw (sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku), 8 plastrów boczku, zielona cebulka do przybrania, do podania wedle uznania ketchup lub/i musztarda.
Kiełbaski podgotować, boczek podsmażyć na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, przełożyć go na talerz, a na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z przyprawami. Dodać kiełbaski i smażyć 2-3 minuty razem. Bułki (można je podpiec w piekarniku) naciąć, do środka nałożyć kiełbaski owinięte w boczek oraz cebulę. Dodać zieloną cebulkę i gotowe.
Serowe kąski
Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).
Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.
Tosty w wersji max
Składniki: chleb tostowy, plasterki szynki np. polędwicy wiśniowej, grubsze plastry sera żółtego do zapiekania np. cheddar, masło.
Przygotować tosty, wkładając pomiędzy dwie kromki plasterki sera i szynki. Posmarować pieczywo z zewnątrz masłem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej pod przykryciem. Można przygotować je także w tosterze lub w małym grillu.
Mięsne tortille na skróty
Składniki: kilka placków tortilli, 200 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowe, 1 łyżka oleju, po szczypcie przypraw do smaku (sól, pieprz kajeński, papryka słodka, majeranek)
, liście sałaty, plasterki sera żółtego np. gouda, 3/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki.
Na oleju podsmażyć mięso, przyprawić do smaku. Dodać po chwili fasolkę i smażyć całość ok. 8 minut. Placki podsmażyć na suchej patelni. Na każdy nałożyć sałatę, ser i 2-3 łyżki mięsa. Zawinąć i podawać.
Mini burgery
Składniki: 8 małych bułeczek z sezamem, 300 g wołowiny mielonej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oleju, 1 jajko, przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 2 pomidory, kawałki sera topionego w plasterkach, liście sałaty, ketchup.
Cebulę posiekać razem z czosnkiem i połączyć z mięsem, musztardą i jajkiem. Dodać przyprawy i wyrobić mięsną masę do dokładnego połączenia składników. Uformować małe kuleczki (podczas smażenia się skurczą, a powinny mieć średnicę bułeczek), lekko spłaszczyć i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Warzywa umyć, pomidora pokroić w plastry, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Bułki przekroić na pół, dół posmarować niewielką ilością ketchupu, ułożyć kolejno: sałatę, mięso, ser, pomidora i przykryć górną częścią bułki. Spiąć całość patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką do burgerów.