Najlepsze przepisy na domowe kiszonki i pikle

To idealny czas, by je przygotować

To najlepszy moment, by przygotować domową spiżarnię na nadejście zimy. David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych probiotyków. Zobaczcie przepisu na pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i "nakładany hermelin", czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek.

Pikle z grillowanych warzyw

Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 cukinie o średniej wielkości
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
2 łyżki gorczycy
150 ml wody
150 ml octu białego
1,5 kopiastej łyżki cukru
1,5 kopiastej łyżki soli

Przygotowanie:
Pokrój cukinię wzdłuż na cztery części. Pokrój czerwone papryki na plastry o szerokości 2 cm. Grilluj warzywa 2-3 minuty z obu stron. Odstaw do wystudzenia. Układaj grillowane warzywa na stojąco w słoiku. W rondelku wymieszaj wodę z octem i resztę składników. Gotuj 3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wlej gorącą zalewę do słoika. Strząśnij delikatnie, by płyn równomiernie się ułożył. Zamknij szczelnie pokrywką i odstaw na minimum 24 godziny. Po otwarciu pikle przechowaj w lodówce do tygodnia.
Ten sam przepis wykorzystasz do wszystkich surowych warzyw i owoców, niekoniecznie po grillowaniu. Grillowanie nadaje warzywom przyjemny węglowy i delikatny wędzony smak. Możesz użyć świeżych i suszonych ziół, przypraw, imbiru czy papryczki chilli do aromatyzowanie pikli.

Kiszone warzywa

Składniki na jeden słoik 500 ml, do wyboru:
Ogórki
Kalafior
Marchewki
Buraki
Cebula
Pomidory
Czosnek
Składniki aromatyczne: liście wiśni, winogron lub czarnej porzeczki
Koper
Świeży chrzan
Kolendra, pieprz, kumin itp.
500 ml przygotowanej zimnej wody
Łyżka soli spożywczej niejodowanej

Przygotowanie:
Wybór warzyw należy do ciebie. Można ukisić właściwie wszystko, owoce również. Ważne, by owoce i warzywa były świeże, jędrne bez śladu uszkodzenia, najlepiej ekologiczne albo ze sprawdzonego źródła. Słoiki do kiszenie muszą być sparzone i dobrze wysuszone. 5-6 pomidorów sparz i obierz ze skórki. Zostaw je w całości. 5 ząbki czosnku obierz ze skórki. Przełóż warzywa do słoika, dodaj świeżą nie dłużą gałązka kopru, dwa kawałki chrzanu. Jeśli chcesz, dodaj liście winogrona. Zalej słoik zimną zalewą. Dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.

"Nakładany hermelin" czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek

Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 sery Camembert, Brie lub czeski Hermelin
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
Cebula
Łyżka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
Łyżka różowego pieprzu ziarnistego lub kolorowy pieprz ziarnisty
Łyżeczka soli
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Posiekaj chilli. Pokrój czosnek i cebula w cienkich piórkach. Pokrój Camembert w 8 kawałkach. Wymieszaj chilli z pieprzem, słodką papryką, solą. Obtocz ser w przyprawach i przełóż na dno słoika. Dodaj cebulę, liście laurowy, rozmaryn i czosnek na wierzch. Wlej oliwy z oliwek, tak by pokrywała wszystkie składniki. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie do lodówki. Możesz też pokroić cały camembert na dwie połówki i pomiędzy ułożyć przyprawy. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej. Zamiast Camembert, użyj Brie albo innego miękkiego sera pleśniowego.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru