Najlepsze przepisy na domowe kiszonki i pikle
To idealny czas, by je przygotować
To najlepszy moment, by przygotować domową spiżarnię na nadejście zimy. David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych probiotyków. Zobaczcie przepisu na pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i "nakładany hermelin", czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek.
Pikle z grillowanych warzyw
Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 cukinie o średniej wielkości
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
2 łyżki gorczycy
150 ml wody
150 ml octu białego
1,5 kopiastej łyżki cukru
1,5 kopiastej łyżki soli
Przygotowanie:
Pokrój cukinię wzdłuż na cztery części. Pokrój czerwone papryki na plastry o szerokości 2 cm. Grilluj warzywa 2-3 minuty z obu stron. Odstaw do wystudzenia. Układaj grillowane warzywa na stojąco w słoiku. W rondelku wymieszaj wodę z octem i resztę składników. Gotuj 3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wlej gorącą zalewę do słoika. Strząśnij delikatnie, by płyn równomiernie się ułożył. Zamknij szczelnie pokrywką i odstaw na minimum 24 godziny. Po otwarciu pikle przechowaj w lodówce do tygodnia.
Ten sam przepis wykorzystasz do wszystkich surowych warzyw i owoców, niekoniecznie po grillowaniu. Grillowanie nadaje warzywom przyjemny węglowy i delikatny wędzony smak. Możesz użyć świeżych i suszonych ziół, przypraw, imbiru czy papryczki chilli do aromatyzowanie pikli.
Kiszone warzywa
Składniki na jeden słoik 500 ml, do wyboru:
Ogórki
Kalafior
Marchewki
Buraki
Cebula
Pomidory
Czosnek
Składniki aromatyczne: liście wiśni, winogron lub czarnej porzeczki
Koper
Świeży chrzan
Kolendra, pieprz, kumin itp.
500 ml przygotowanej zimnej wody
Łyżka soli spożywczej niejodowanej
Przygotowanie:
Wybór warzyw należy do ciebie. Można ukisić właściwie wszystko, owoce również. Ważne, by owoce i warzywa były świeże, jędrne bez śladu uszkodzenia, najlepiej ekologiczne albo ze sprawdzonego źródła. Słoiki do kiszenie muszą być sparzone i dobrze wysuszone. 5-6 pomidorów sparz i obierz ze skórki. Zostaw je w całości. 5 ząbki czosnku obierz ze skórki. Przełóż warzywa do słoika, dodaj świeżą nie dłużą gałązka kopru, dwa kawałki chrzanu. Jeśli chcesz, dodaj liście winogrona. Zalej słoik zimną zalewą. Dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.
"Nakładany hermelin" czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek
Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 sery Camembert, Brie lub czeski Hermelin
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
Cebula
Łyżka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
Łyżka różowego pieprzu ziarnistego lub kolorowy pieprz ziarnisty
Łyżeczka soli
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Posiekaj chilli. Pokrój czosnek i cebula w cienkich piórkach. Pokrój Camembert w 8 kawałkach. Wymieszaj chilli z pieprzem, słodką papryką, solą. Obtocz ser w przyprawach i przełóż na dno słoika. Dodaj cebulę, liście laurowy, rozmaryn i czosnek na wierzch. Wlej oliwy z oliwek, tak by pokrywała wszystkie składniki. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie do lodówki. Możesz też pokroić cały camembert na dwie połówki i pomiędzy ułożyć przyprawy. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej. Zamiast Camembert, użyj Brie albo innego miękkiego sera pleśniowego.
Polecamy również:
Faszerowane warzywa - pyszny pomysł na rodzinne danie