WAŻNE
TERAZ

Egzamin ósmoklasisty. Są oficjalne wyniki

Octan sodu - E262

Octan sodu to konserwant pełniący w żywności funkcję regulatora kwasowości, stabilizatora i sekwestranta. Jest to substancja bezpieczna, która wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, nawet środków dla niemowląt i dzieci. Czy użycie octanu sodu jest uzasadnione i w których produktach żywnościowych go odnajdziemy?

Octan sodu - E262
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Rola konserwantów w żywności

Coraz większy wzrost świadomości wśród konsumentów sprawia, że niechętnie sięgamy po produkty, na których etykiecie widnieją tajemnicze symbole E. Niestety, trudno współcześnie znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona o konserwanty.

Jest to o tyle uzasadnione z punktu widzenia technologii żywności, że skoro chcemy, aby produkt spożywczy miał dłuższy termin przydatności do spożycia (w końcu zanim trafi od producenta do sklepu, a następnie do naszej lodówki, mija sporo czasu), konieczne jest dodanie substancji, która zahamowałaby rozwój mikroorganizmów patogennych, takich jak bakterie czy pleśń. Ponadto konserwanty pozwalają na odzyskanie właściwości fizycznych, które zostały utracone podczas obróbki technologicznej produktu. Jak to jest w przypadku octanu sodu?

Co to jest octan sodu i po co używa się go w technologii żywności?

Octany sodu znane także jako (i)octan sodu, (ii)dioctan sodu, to popularnie używane w żywności substancje konserwujące żywność, regulatory kwasowości oraz sekwestranty. Zaliczamy je do grupy dodatków do żywności o numerze E262.

Octan sodu to związek chemiczny, który jest solą kwasu octowego oraz zasady sodowej o wzorze CH3COONa. Związek ten powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej cukru, melasy, a nawet alkoholu. Ponadto otrzymuje się go poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.

Ten organiczny związek chemiczny z grupy octanów, ulega w roztworach wodnych częściowo odwracalnej hydrolizie z wytworzeniem odczynu zasadowego. Octan sodu przedłuża termin przydatności do spożycia produktów żywnościowych, chroniąc je przed szkodliwym i wpływającym na zepsucie się, działanie mikroorganizmów patogennych. Jako sekwestrant, octan sodu chroni żywność przed utratą smaku, koloru i innych właściwości fizycznych. Ponadto reguluje kwasowość produktu. Chociaż w technologii żywności wytwarzany jest syntetycznie, to naturalnie występuje w większości owoców.

. Zastosowanie octanu sodu w przemyśle spożywczym

Octan sodu jest konserwantem stosowanym w wielu produktach żywnościowych, przede wszystkich tych, w których podczas obróbki zachodziła fermentacja. E262 wykorzystywany jest w takich produktach spożywczych, jak:

• dżemy,

• galaretki,

• marmolady,

• owoce i warzywa w puszkach lub w szklanych opakowaniach,

• płatki zbożowe,

chleb wyprodukowany wyłącznie z mąki pszennej, wody, drożdży i zakwasu,

zupy w proszku,

• słodycze,

• kasze,

• środki spożywcze przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci (stosowany wyłącznie jako regulator pH.

Czy octan sodu jest substancją bezpieczną dla zdrowia?

Dzienne, maksymalne spożycie octanu sodu nie zostało określone. Jest on uznawany za substancję nieszkodliwą. Powinni ją jednak unikać chorzy na bardzo rzadką przypadłość, mianowicie – nietolerancję octu. Substancja ta jest wchłaniania w przewodzie pokarmowym i wchodzi w naturalnie przebiegające w organizmie ludzkim reakcje metaboliczne. Na tej drodze jest utylizowany i wydalany wraz z moczem. Octan sodu może wywołać podrażnienie oczu.

Zastosowanie octanu sodu poza przemysłem spożywczym

Octan sodu jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu, między innymi przy produkcji kosmetyków, tkanin oraz podczas procesów fotograficznych i barwienia. Octan sodu wchodzi także w skład syropów witaminowych dla dzieci, a w fizjoterapii używany jest jako ogrzewacz termiczny i służy do produkcji kompresów i w ogrzewaczach do rąk i stóp. W tym wypadku związek ten znajduje się w odpowiednim pojemniku i gdy zostaje pobudzony mechanicznie, krystalizuje się i wydziela ciepło.

Jak przygotować z octanu sodu tzw. gorący lód?

Czy wiesz, że z octanu sodu można przygotować tzw. gorący lód? Octan sodu nie tylko jest popularnie wykorzystywany w technologii żywności, ale też może go nabyć przeciętny konsument. Kupimy go przede wszystkim na aukcjach internetowych, ale też możemy przygotować go sami na bazie octu i sody oczyszczonej - wystarczy, że do rondelka wsypiemy sód i dodamy powoli octu, a następnie zagotujemy. Taki roztwór gotujemy aż do uzyskania kryształków, które następnie wyciągamy i suszymy na tacce, najlepiej odstawić taką substancję na kilka godzin.

Kiedy już mamy octan sodu możemy z niego przygotować tzw. gorący lód. Najpierw wsyp octan sodu do gotującej się wody i mieszaj aż się rozpuści, gdy to już nastąpi, ostudź i wstaw do lodówki. Schłodzoną substancję przelej na tackę i… dotknij jej! Na twoich oczach octan sod zamieni się w lód. Jest to reakcja egzotermiczna, która charakteryzuje się dodatnim bilansem wymiany ciepła z otoczenia. Tego typu doświadczenie, zaskoczy każdego i może urozmaicić niejedno spotkanie w gronie znajomych.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń