Octan sodu - E262

Octan sodu to konserwant pełniący w żywności funkcję regulatora kwasowości, stabilizatora i sekwestranta. Jest to substancja bezpieczna, która wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, nawet środków dla niemowląt i dzieci. Czy użycie octanu sodu jest uzasadnione i w których produktach żywnościowych go odnajdziemy?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Rola konserwantów w żywności

Coraz większy wzrost świadomości wśród konsumentów sprawia, że niechętnie sięgamy po produkty, na których etykiecie widnieją tajemnicze symbole E. Niestety, trudno współcześnie znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona o konserwanty.

Jest to o tyle uzasadnione z punktu widzenia technologii żywności, że skoro chcemy, aby produkt spożywczy miał dłuższy termin przydatności do spożycia (w końcu zanim trafi od producenta do sklepu, a następnie do naszej lodówki, mija sporo czasu), konieczne jest dodanie substancji, która zahamowałaby rozwój mikroorganizmów patogennych, takich jak bakterie czy pleśń. Ponadto konserwanty pozwalają na odzyskanie właściwości fizycznych, które zostały utracone podczas obróbki technologicznej produktu. Jak to jest w przypadku octanu sodu?

Co to jest octan sodu i po co używa się go w technologii żywności?

Octany sodu znane także jako (i)octan sodu, (ii)dioctan sodu, to popularnie używane w żywności substancje konserwujące żywność, regulatory kwasowości oraz sekwestranty. Zaliczamy je do grupy dodatków do żywności o numerze E262.

Octan sodu to związek chemiczny, który jest solą kwasu octowego oraz zasady sodowej o wzorze CH3COONa. Związek ten powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej cukru, melasy, a nawet alkoholu. Ponadto otrzymuje się go poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.

Ten organiczny związek chemiczny z grupy octanów, ulega w roztworach wodnych częściowo odwracalnej hydrolizie z wytworzeniem odczynu zasadowego. Octan sodu przedłuża termin przydatności do spożycia produktów żywnościowych, chroniąc je przed szkodliwym i wpływającym na zepsucie się, działanie mikroorganizmów patogennych. Jako sekwestrant, octan sodu chroni żywność przed utratą smaku, koloru i innych właściwości fizycznych. Ponadto reguluje kwasowość produktu. Chociaż w technologii żywności wytwarzany jest syntetycznie, to naturalnie występuje w większości owoców.

. Zastosowanie octanu sodu w przemyśle spożywczym

Octan sodu jest konserwantem stosowanym w wielu produktach żywnościowych, przede wszystkich tych, w których podczas obróbki zachodziła fermentacja. E262 wykorzystywany jest w takich produktach spożywczych, jak:

• dżemy,

• galaretki,

• marmolady,

• owoce i warzywa w puszkach lub w szklanych opakowaniach,

• płatki zbożowe,

chleb wyprodukowany wyłącznie z mąki pszennej, wody, drożdży i zakwasu,

zupy w proszku,

• słodycze,

• kasze,

• środki spożywcze przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci (stosowany wyłącznie jako regulator pH.

Czy octan sodu jest substancją bezpieczną dla zdrowia?

Dzienne, maksymalne spożycie octanu sodu nie zostało określone. Jest on uznawany za substancję nieszkodliwą. Powinni ją jednak unikać chorzy na bardzo rzadką przypadłość, mianowicie – nietolerancję octu. Substancja ta jest wchłaniania w przewodzie pokarmowym i wchodzi w naturalnie przebiegające w organizmie ludzkim reakcje metaboliczne. Na tej drodze jest utylizowany i wydalany wraz z moczem. Octan sodu może wywołać podrażnienie oczu.

Zastosowanie octanu sodu poza przemysłem spożywczym

Octan sodu jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu, między innymi przy produkcji kosmetyków, tkanin oraz podczas procesów fotograficznych i barwienia. Octan sodu wchodzi także w skład syropów witaminowych dla dzieci, a w fizjoterapii używany jest jako ogrzewacz termiczny i służy do produkcji kompresów i w ogrzewaczach do rąk i stóp. W tym wypadku związek ten znajduje się w odpowiednim pojemniku i gdy zostaje pobudzony mechanicznie, krystalizuje się i wydziela ciepło.

Jak przygotować z octanu sodu tzw. gorący lód?

Czy wiesz, że z octanu sodu można przygotować tzw. gorący lód? Octan sodu nie tylko jest popularnie wykorzystywany w technologii żywności, ale też może go nabyć przeciętny konsument. Kupimy go przede wszystkim na aukcjach internetowych, ale też możemy przygotować go sami na bazie octu i sody oczyszczonej - wystarczy, że do rondelka wsypiemy sód i dodamy powoli octu, a następnie zagotujemy. Taki roztwór gotujemy aż do uzyskania kryształków, które następnie wyciągamy i suszymy na tacce, najlepiej odstawić taką substancję na kilka godzin.

Kiedy już mamy octan sodu możemy z niego przygotować tzw. gorący lód. Najpierw wsyp octan sodu do gotującej się wody i mieszaj aż się rozpuści, gdy to już nastąpi, ostudź i wstaw do lodówki. Schłodzoną substancję przelej na tackę i… dotknij jej! Na twoich oczach octan sod zamieni się w lód. Jest to reakcja egzotermiczna, która charakteryzuje się dodatnim bilansem wymiany ciepła z otoczenia. Tego typu doświadczenie, zaskoczy każdego i może urozmaicić niejedno spotkanie w gronie znajomych.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce