Trwa ładowanie...
14-06-2016 11:50

Azotan potasu - E252

Azotan potasu jest jednym z dodatków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej. Dzięki swoim właściwościom, znalazł swoje zastosowanie w konserwowaniu żywności, np. mięs. Ciekawostką jest fakt, że znamy go z lekcji chemii. Nazywa się go także saletrą potasową. Czy ten związek chemiczny jest dla nas bezpieczny?

Azotan potasu - E252Źródło: 123RF.COM
duas09u
duas09u

Azotan [potasu](https://portal.abczdrowie.pl/potas-trzy-mrozace-krew-w-zylach-fakty-o-potasie-czyli-co-tak-naprawde-warto-o-nim-wiedziec) na „Liście E”

Azotan potasu jako konserwant

Azotan potasu, czyli E252, zalicza się do grupy konserwantów. Przedłużają one trwałość produktów spożywczych, wzmacniają smak oraz wpływają na wygląd. Działanie konserwantów wynika z procesu niszczenia bakterii, które mogą zatruć nasz organizm.
Dodatki z tej grupy stosowane w małych ilościach nie wpływają znacząco na nasze zdrowie. Wśród tych najbardziej znanych znajdziemy: kwas octowy (E260), kwas jabłkowy (E296) czy kwas mlekowy (E270). W grupie konserwantów istnieją jednak wyjątki: w 2006 roku zakazano stosowania związków E216 oraz E217.

duas09u

Występowanie oraz otrzymywanie E252

Związek E252 występuje w środowisku naturalnym. Znajduje się w nitrokalicie, czyli minerałach znajdujących się w Chinach oraz Indiach. Kraje te charakteryzują się upalnym, suchym klimatem. Dawniej te bezbarwne kryształki sprowadzano do Europy, dlatego też E252 często nazywany jest saletrą indyjską.
Azotan potasu otrzymuje się także w procesie chemicznym, w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy chlorkiem potasu a azotanem sodu.

W jakich produktach znajdziemy E252?

  1. salami oraz inne suszone szynki,
  2. pekolwane wędliny i mięsa,
  3. marynowane śledzie i szproty,
  4. kiełbasy,
  5. sery podpuszczkowe i topione.
duas09u

Inne zastosowania azotanu potasu

  1. jako nawóz sztuczny,
  2. jako utleniacz w pirotechnice,
  3. w produkcji azotynu potasu,
  4. w pastach do zębów.

Skutki uboczne stosowania E252

Azotan potasu wpływa na hemoglobinę, utleniając ją. W związku z tym podrażnia skórę, oczy, drogi oddechowe oraz zaburza funkcjonowanie układu pokarmowego. E252 szkodzi również przy wysokim ciśnieniu krwi oraz może powodować duszności. Dawka śmiertelna dla człowieka dorosłego wynosi ok. 4 g na każdy kilogram ciała.

duas09u

Uwaga! Azotan potasu nie powinien być stosowany przez dzieci do 1. roku życia.

Magdalena Bury

duas09u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duas09u
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj