Azotan potasu - E252
Azotan potasu jest jednym z dodatków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej. Dzięki swoim właściwościom, znalazł swoje zastosowanie w konserwowaniu żywności, np. mięs. Ciekawostką jest fakt, że znamy go z lekcji chemii. Nazywa się go także saletrą potasową. Czy ten związek chemiczny jest dla nas bezpieczny?
Azotan [potasu](https://portal.abczdrowie.pl/potas-trzy-mrozace-krew-w-zylach-fakty-o-potasie-czyli-co-tak-naprawde-warto-o-nim-wiedziec) na „Liście E”
Dodatki chemiczne stosowane w żywności znajdują się na „Liście E”, specjalnym spisie stworzonym przez Unię Europejską. Związki podzielone są na poszczególne grupy:
- Barwniki (E100-E199),
- Konserwanty (E200-E299),
- Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E300-E399),
- Emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp. (E400-E499),
- Środki pomocnicze (E500-E599),
- Wzmacniacze smaku (E600-E699),
- Środki słodzące, nabłyszczające i inne (E900-E999),
- Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (E1000-1999).
Azotan potasu jako konserwant
Azotan potasu, czyli E252, zalicza się do grupy konserwantów. Przedłużają one trwałość produktów spożywczych, wzmacniają smak oraz wpływają na wygląd. Działanie konserwantów wynika z procesu niszczenia bakterii, które mogą zatruć nasz organizm.
Dodatki z tej grupy stosowane w małych ilościach nie wpływają znacząco na nasze zdrowie. Wśród tych najbardziej znanych znajdziemy: kwas octowy (E260), kwas jabłkowy (E296) czy kwas mlekowy (E270). W grupie konserwantów istnieją jednak wyjątki: w 2006 roku zakazano stosowania związków E216 oraz E217.
Występowanie oraz otrzymywanie E252
Związek E252 występuje w środowisku naturalnym. Znajduje się w nitrokalicie, czyli minerałach znajdujących się w Chinach oraz Indiach. Kraje te charakteryzują się upalnym, suchym klimatem. Dawniej te bezbarwne kryształki sprowadzano do Europy, dlatego też E252 często nazywany jest saletrą indyjską.
Azotan potasu otrzymuje się także w procesie chemicznym, w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy chlorkiem potasu a azotanem sodu.
W jakich produktach znajdziemy E252?
- salami oraz inne suszone szynki,
- pekolwane wędliny i mięsa,
- marynowane śledzie i szproty,
- kiełbasy,
- sery podpuszczkowe i topione.
Inne zastosowania azotanu potasu
- jako nawóz sztuczny,
- jako utleniacz w pirotechnice,
- w produkcji azotynu potasu,
- w pastach do zębów.
Skutki uboczne stosowania E252
Azotan potasu wpływa na hemoglobinę, utleniając ją. W związku z tym podrażnia skórę, oczy, drogi oddechowe oraz zaburza funkcjonowanie układu pokarmowego. E252 szkodzi również przy wysokim ciśnieniu krwi oraz może powodować duszności. Dawka śmiertelna dla człowieka dorosłego wynosi ok. 4 g na każdy kilogram ciała.
Uwaga! Azotan potasu nie powinien być stosowany przez dzieci do 1. roku życia.
Magdalena Bury